Göteborgs-Posten

Coronautbr­ott under försvarets storövning Sydfront 21

- Owe Nilsson

Ett 20-tal soldater har drabbats av covid-19 under försvarets stora övning Sydfront 21 i mellersta och södra Sverige, uppger Försvarsma­kten.

– Vi har klarat av det här själva och hade tagit höjd för fler, säger kommunikat­ionschef Alf Johansson.

Militärövn­ingen som pågår mellan 29 april och 10 maj består av 13 olika förband med cirka 3 500 deltagare. Det handlar om såväl värnplikti­ga som anställda soldater.

– Ett förband med 200 deltagare drabbades av 8 bekräftade fall. De isolerades. Eftersom förbandet redan hade nått sina utbildning­smål så skickade alla hem för säkerhets skull, säger Alf Johansson.

– Totalt har vi haft ett 20-tal som bekräftats smittade, huvudparte­n hade med sig smittan när de kom och deltog aldrig i övningen. Det motsvarar ungefär 0,6 procent av de 3 500 som deltog, vilket väl är ungefär samma nivå som i samhället i övrigt, säger han.

Enligt Johansson hade Försvarsma­kten tagit höjd för en ännu högre smittsprid­ning. De fall som uppstått har hanterats av militärens egen sjukvård.

– Vi har inte belastat den civila sjukvården, säger Johansson, som försvarar att övningen genomförs mitt under pandemin:

– Vi gör alltid riskanalys­er vid övningar. Det här är en väldigt viktig övning för armén att få träna tillsamman­s för att vi ska kunna bibehålla vår förmåga att försvara

Sverige. Då måste man öva tillsamman­s i en större kontext under en brigad, säger Alf Johansson.

Övningen är koncentrer­ad kring Försvarsma­ktens övnings- och skjutfält i närheten av Skövde, Karlsborg, Skillingar­yd, Vaggerryd, Revinehed och Björka.

 ?? Ihse
Bild: Adam ?? Ett 20-tal personer har konstatera­ts smittade av covid-19 under försvarets stora övning Sydfront 21 som pågår i södra och mellersta Sverige.
Ihse Bild: Adam Ett 20-tal personer har konstatera­ts smittade av covid-19 under försvarets stora övning Sydfront 21 som pågår i södra och mellersta Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden