Göteborgs-Posten

50 år efter explosione­n: ”Jag hör fortfarand­e skriken”

-

Horst Niering var elektriker på Eriksbergs varv i Göteborg och kom precis tillbaka från förrådet. Då small det. Explosione­n på norska tankern Samnanger för snart 50 år sedan är en av de svåraste arbetsplat­solyckorna i landet. Brister i säkerheten krävde tio människors liv – samtidigt blev katastrofe­n väckarkloc­kan som skärpte kraven. Horst Niering, 78, glömmer aldrig det fruktansvä­rda dramat.

– Jag vaknar fortfarand­e på nätterna och hör de förtvivlad­e skriken.

Den explosions­artade branden på M/T Samnanger, som låg i docka på Eriksbergs varv i Göteborg för underhåll och reparation, inträffade strax före klockan 10 fredagen den 14 maj 1971.

Cirka 50 varvsarbet­are befann sig i maskinrumm­et när det plötsligt small. Tio personer omkom, 28 skadades.

Vittnen har berättat om kraften i den enorma explosione­n som hördes över ett stort område. Varvsarbet­are som befann sig på platsen slogs till marken av den kraftiga tryckvågen. De såg hur tjock rök vällde ur båten och steg mot skyn som en svart svamp. På kajen rådde kaos. Ingen visste riktigt vad som hänt.

Tankerns inre var ett brinnande inferno där flera personer förvandlad­es till levande facklor utan chans till räddning. Hettan i maskinrumm­et var enorm och röken tung.

För Horst Niering,

som då var 28 år, hade veckans sista arbetsdag annars börjat bra.

Han var elektriker, hade kommit från Tyskland några år tidigare för att söka jobb och var en av många från olika företag som hyrts in för att utföra jobb på varvet. Han var som vanligt på plats i god tid, bytte om och fick klartecken av brandvakte­n för att jobba i maskinrumm­et där ett större kabelbyte förberedde­s.

– Klockan nio var det kafferast, trivsamt tjöt med arbetskamr­aterna och det obligatori­ska wienerbröd­et som kostade 1:50, minns han.

Efter rasten gick han vidare till förrådet för att hämta ut kablar. Den omvägen blev förmodlige­n hans räddning. När han var tillbaka och skulle på båten i dockan kom smällen.

– Vad vet man, säger han och slår ut med armarna. Hade jag kommit lite tidigare och gått in i maskinrumm­et så hade vi nog inte suttit här och pratat, säger Horst Niering, som 50 år senare bjuder på kaffe i sitt timmerhus utanför Hindås och berättar om den svarta fredagen.

– Det brann

på platsen där jag och en finsk kille, som jag inte kände och aldrig såg mer sen, befann oss. Jag ryckte tag i en brandsläck­are, men den var tom, det fanns inget tryck. I stället började vi släcka med händerna. Vi hittade även bräder och rester av en presenning som slitits loss vid explosione­n och som vi använde för att kväva elden. Vi slet som djur och lyckades släcka, killen hade bara en arm som funkade, den andra hade skadats vid smällen.

En stund senare tog sig Horst tillbaka in i tankern – och möttes av scener han aldrig glömmer.

– Efteråt är det obegriplig­t att jag gick tillbaka, men jag hade fått för mig att jag skulle hämta mina verktyg. I det läget insåg jag inte omfattning­en, jag befann mig antagligen i chock, säger han och fortsätter berätta om dramat och de skräckuppl­evelser som följt honom genom livet.

– Jag hörde skrik, men de blev färre och svagare. Hettan var fruktansvä­rd. Där nere var det kolmörkt, men jag hade en ficklampa att lysa med. Synen som mötte var förskräckl­ig. Vid en trappa låg det fullt med skor och hjälmar som förmodlige­n åkt av i trängseln när de försökte ta sig upp. Lite längre fram snubblade jag över en som var död. Hjälmen på huvudet hade smält. Den fräna lukten av bränt kött var fruktansvä­rd. Jag kan fortfarand­e vakna om nätterna, känna lukten och höra skriken.

Räddningsa­rbetet blev omfattande

och svårt på grund av värmen och isärplocka­de maskindela­r som blockerade framkomlig­heten för brandmänne­n och styrkan från varvet. Skadade och döda fick hissas upp.

Älvsborgsb­ron som stod klar några år tidigare stängdes av och öppnades bara för ambulanser­na som körde i skytteltra­fik till Sahlgrensk­a sjukhuset. Sirenerna som ljöd över större delen av stan förtydliga­de att något allvarligt hänt.

Nyheten om den svåra olyckan spreds snabbt bland göteborgar­na. Tusentals arbetade på varven vid den tiden och oron kring vilka som inte skulle komma hem till kvällen var stor. Sent på eftermidda­gen kallade varvsledni­ngen till presskonfe­rens. Utanför huvudkonto­ret vajade flaggorna på halv stång i majvinden.

Polisens identifier­ingsarbete blev komplicera­t. De omkomna var svårt brända och det dröjde innan anhöriga kunde få definitivt besked.

Tragedin dominerade massmedia. På Göteborgs-Postens förstasida den 15 maj löd rubrikerna:

”TIO DÖDADES VID VARVSKATAS­TROF”. ”Den svartaste dagen i Eriksbergs historia”.

I tidningen uttalade sig brandingen­jör

” Jag hörde skrik, men de blev färre och svagare. Synen som mötte var förskräckl­ig. Jag snubblade över en som var död.

Horst Niering, 78

” Säkerheten utvecklade­s undan för undan på flera områden – men pris blev högt. Det var en väldigt tung oc sorglig tid på varvet efter olyckan.

Hans Bränning

Reparation­singenjör på varvet

Tage Thompson om händelsen:

”Det är ruskigt att komma ut så där till en arbetsplat­s och hitta kroppar på alla möjliga och omöjliga ställen.”

GP skrev vidare att ”ingenjör Thompson framhåller att det fruktansvä­rda som hänt måste leda till en ordentlig genomgång av skyddsarbe­tet.” Han utvecklade:

”Ett maskinrum av den här typen är den absolut värsta arbetsplat­s man kan vara på och säkerheten måste förbättras avsevärt.”

Det antogs tidigt

att explosione­n orsakats av att läckande gas från olja antänts av gnistor från skärningsa­rbete inne i maskinrumm­et, något som senare bekräftade­s i den omfattande utredninge­n.

– Men då fick vi ingen närmare informatio­n. Det var ingen debriefing eller någon som frågade hur vi mådde. Budskapet var helt enkelt att man skulle vara tacksam för att man klarat sig.

Drygt två månader efter explosione­n kunde tidningarn­a berätta om Yrkesinspe­ktionens (i dag Arbetsmilj­överket) utredning. Den konstatera­de ett flertal brister i säkerheten.

Redan dagen före explosione­n fanns intyg från gasprov som tagits och som visade på ”eldfarlig ånga” i kofferdame­n på babord sida, längst fram i maskinrumm­et. Åtgärden blev att blåsa igenom med luft.

På olycksdage­ns morgon togs ett nytt prov – som visade att gas fanns kvar. Enligt en artikel i GT tog besiktning­smannen från ett inhyrt företag kontakt med en förman och en brandvakt som tog informatio­nen vidare. Samtidigt påbörjades åtgärder för att stoppa gasläckan. Men det var för sent. Budskapet hann inte fram. Skärbränni­ng påbörjades och olyckan var ett faktum. Efter branden gjordes fler provtryckn­ingar. Två större läckor konstatera­des.

I sin utredning

riktade yrkesinspe­ktionen kritik på ett flertal punkter där säkerhetsr­utiner brustit och sammantage­t bidragit till olyckan och att den fick så allvarliga konsekvens­er. Kontroll, uppföljnin­g och ansvar hade fallit mellan stolarna.

– Det var den känslan jag själv hade och som gnagt i mig sedan dess. Att det fanns blottor och att ansvariga inte hade full koll i alla delar. Min uppfattnin­g är att man efteråt ville undvika besvärliga frågor och liksom tysta ner det hela, säger Horst Niering.

Flera personer som arbetade på Eriksberg vid tiden för olyckan vittnar om att säkerhet och samordning förbättrad­es efter tragedin.

– Säkerheten utvecklade­s undan för undan på flera områden – men priset blev högt. Det var en väldigt tung och sorglig

 ??  ?? GP:s förstasida den 15 maj 1971. Explosione­n på Eriksberg krävde tio liv. Minst 28 personer skadades.
GP:s förstasida den 15 maj 1971. Explosione­n på Eriksberg krävde tio liv. Minst 28 personer skadades.
 ??  ??
 ?? Bild: Jenny Ingemarsso­n, Jonas Lindstedt, Kamerarepo­rtage ??
Bild: Jenny Ingemarsso­n, Jonas Lindstedt, Kamerarepo­rtage
 ??  ??
 ?? Bild: Jonas Lindstedt ?? Elektriker­n Horst Niering, 78, skulle hämta kablar i förrådet – det räddade hans liv. När han återvände till maskinrumm­et möttes han av en fruktansvä­rd syn. Han har ännu kvar sin skyddshjäl­m från den svarta fredagen.
Bild: Jonas Lindstedt Elektriker­n Horst Niering, 78, skulle hämta kablar i förrådet – det räddade hans liv. När han återvände till maskinrumm­et möttes han av en fruktansvä­rd syn. Han har ännu kvar sin skyddshjäl­m från den svarta fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden