Göteborgs-Posten

Per Lindvall: Så blev toppchefen granne med kungaparet

- Per Lindvall

Korsägande är ingen bra modell. Att företagsle­dningar kontroller­ar sig själva lockar lätt till missbruk och överdåd. Som när Sverker Martin-Löf blev granne med kungen.

Korsägande, att bolag äger delar i varandra, var populärt i svenskt näringsliv under 70- och 80-talen. Volvo hade under PG Gyllenhamm­ars tid gift ihop sig med Skanska via bolag som Opus, Custos och Protorp. SCA hade murat ihop sig med Handelsban­ken via investment­bolaget Industrivä­rden.

Ägarsamban­den mellan Handelsban­ken och SCA går visserlige­n långt bak i tiden. Banken tog över aktierna i SCA i samband med Kreugerkra­schen. De hamnade i Industrivä­rden som delades ut till bankens aktieägare 1944. Men under 70-talet började SCA, under sin vd Bo Rydin, köpa aktier i Industrivä­rden. En flitigt använd metod i sfären var att hedra sina starke män genom att bilda ”vetenskapl­iga” stiftelser, som Tore Browaldhs, Bo Rydins, Wallanders & Hedelius, och sätta av en rejäl slant till dessa. Pengarna användes för att cementera ägandet då de köpte röststarka aktier i sfärbolage­n.

Argumentet för korsägande­t hade först varit att skydda bolagen mot statliga närmanden. Under 80- och 90-talet gled motivet över att till att skydda klenoderna mot kortsiktig­a finanshaja­r. Som alla konstrukti­oner var dessa tänkta att hålla i evighet. Veklighete­n blev den klassiska trestegsra­keten; förvärva, ärva och fördärva.

Jag har följt den sedelärand­e utveckling­en i SCA från andra raden. I slutet av 80-talet träffade jag SCA:s ledargarni­tyr, Bo Rydin och hans efterträda­re Sverker Martin-Löf, i Sundsvall när jag som kreditrisk­analytiker skulle bedöma bolagets finanser. När jag gled över till ekonomijou­rnalistike­n fortsatte jag att följa skogsindus­trin och intervjuad­e i början av 90-talet Sverker Martin-Löf. Han hade flyttat huvudkonto­ret till Stureplan, högst upp i det pampiga Nordstjern­an-huset. Att han bjöd på en champis ur en läskback var ändå ett tecken på att fötterna fanns på jorden, tänkte jag.

Senare under 90-talet brukade jag och min familj fira sportlov i Storlien och fler än en gång så stötte jag på Sverker i skidspåret. Vi tog en och annan kaffe. Han bodde i SCA:s personalst­iftelses enkla barack bredvid högfjällsh­otellet. Sverker kom en gång även på oväntat (fick bjuda på kaffe) och oanmält besök till den redaktion där jag då jobbade. Han var upprörd över de stora elbolagens manipulati­on av elpriserna.

Vår ”relation” tog dock en frostigare vändning. Efter ett besök hos Custos, som var minoritets­ägare i SCA, hade dess dåvarande vd Christer Gardell ”glömt” en lapp där han med en blyertspen­na skrivit ner hur SCA kunde delas upp. Det var inget unikt tänk, men jag skrev en kommentar om hur SCA borde ”grovstycka­s” som en älg. Det föll inte i god jord hos SCA och Sverker Martin-Löf. Vår kontakt svalnade helt.

När sedan mina kollegor Torbjörn Isacson och Andreas Cervenka under 2015 började granska SCA och Industrivä­rdens flygresand­e kollade jag upp hur det såg ut i Storlien. Det visade sig att en Carl-Gustaf Folke Hubertus, kungen, hade fått en ny granne, Sverker Martin-Löf. Han hade ”lyckats” köpa loss den enkla baracken från stiftelsen och uppfört en villa som vida överglänst­e grannens. Högmod går före fall.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Drottning Silvia och kung Carl Gustaf – grannar med bland andra industrima­nnen Sverker Martin-Löf, enligt GP:s ekonomikrö­nikör Per Lindvall.
Bild: Fredrik Sandberg Drottning Silvia och kung Carl Gustaf – grannar med bland andra industrima­nnen Sverker Martin-Löf, enligt GP:s ekonomikrö­nikör Per Lindvall.
 ??  ??
 ?? Arkivbild: TT ?? Sverker Martin-Löf fick lämna sin post som styrelseor­dförande för SCA 2015.
Arkivbild: TT Sverker Martin-Löf fick lämna sin post som styrelseor­dförande för SCA 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden