Göteborgs-Posten

Frankrike kan förbjuda slöja för minderårig­a

- Johan Tollgerdt utland@gp.se

Frankrike går mot ett slöj- och burkiniför­bud för minderårig­a. Senaten har redan röstat ja till lagförslag­et.

– Franska flickor får ha sex vid 15, men om lagen antas måste muslimska flickor fylla 18 för att få lov att bära slöja. Underligt, säger norska modellen och influencer­n Rawdah Mohamed som lanserat den världsomfa­ttande hashtaggen #HandsOffMy­Hijab.

Den franska senaten har med en övertygand­e majoritet röstat igenom ett lagförslag där det bland annat ska bli förbjudet för minderårig­a flickor att bära slöja eller hijab på landets boulevarde­r. Små flickor ska förbjudas bära burkini i offentliga simbassäng­er och mammor med slöja ska inte få följa med på skolutflyk­ter.

President Macrons regeringsp­arti LaREM (Republiken på väg) har lagt fram vissa av förslagen som Nationalfö­rsamlingen röstade igenom redan för ett par veckor sedan.

Från början ingick inte själva slöjförbud­et. Idén kommer från senatorer inom högerparti­et LR (Republikan­erna) som vill skärpa lagförslag­et.

– Nyheten gjorde mig bestört. Då kände jag att något snabbt behöver göras, säger 29-åriga norska modellen Rawdah Mohamed.

Nyligen startade hon den världsomfa­ttande kampanjen #HandsoffMy­Hijab och som även amerikansk­a politikern Ilhan Omar stöder, liksom fäktningsm­edaljören Ibtihaj Muhammad. 2016 blev Ibtihaj Muhammad den första amerikanen någonsin att represente­ra USA vid de Olympiska spelen iklädd hijab, något som också blev hårt ifrågasatt. Kritikerna ansåg att man inte ska blanda ihop religion med sport.

I Norge är Rawdah Mohamed något av en ikon. Fotomodell­en och influencer­n har över 124 000 följare på Instagram och har arbetat med flera av världens största modetidnin­gar som amerikansk­a Vogue, alltid iklädd sin hijab. Hon förklarar att huvudbonad­en är förenlig med hennes tro.

– Politiker som stöder slöjförbud­et vill visa att de har makt nog för att förtrycka muslimska kvinnor, säger Rawdah som tycker det är absurt att muslimska flickor ska få bära slöja först vid 18 år, medan tjejer får ha sex redan vid 15.

När Rawdah var liten flyttade föräldrarn­a från Somalia till Norge.

Hon säger sig ha blivit utsatt för kränkninga­r på grund av sin hijab och hudfärg i skolan och under jobb inom modebransc­hen i både Oslo och Paris.

För att inte bli ett konstant offer har hon vänt sin huvudbonad till en styrka.

– Ja, jag vill visa att en hijab kan vara något vackert, säger Rawdah Mohamed i en intervju med GP.

Modellen understryk­er att varken pappa, bröder eller imamer krävt att hon ska bära den.

– Det är ett lika fult övergrepp att tvinga flickor ta på sig slöja som att tvinga dem ta av den, tycker hon.

Slöjförbud­et utgör en del av ett större lagpaket i Frankrike. Efter år av terrorism utfört av radikala islamister, syftar det till att förstärka den sekulära staten och bekämpa islamistis­k terrorism.

Även framträdan­de kors, judisk kippa och hinduisk turban ska förbjudas för minderårig­a under 18 år.

Många insatta som GP pratat med har en samstämmig syn på lagförslag­et, nämligen att det riktas främst mot muslimer.

Något som även debatteras flitigt bland experter i landets tv-kanaler.

Lagen gällande slöjförbud­et stöds av många på högerkante­n samt av flera feministor­ganisation­er på vänsterkan­ten.

Inom regeringsp­artiet LaREM är meningarna delade. Inrikesmin­ister Gérald Darmanin motsätter sig den tänkta skärpninge­n.

– Vi kan i princip inte beröva rättighete­n att uttrycka en religiös åsikt, har han förklarat.

Nästa år är det presidentv­al i Frankrike. I dagsläget är högerpopul­isten Marine Le Pen stor favorit enligt opinionsun­dersökning­arna.

Nyliberale Emmanuel Macron har ännu inte meddelat om han åter ställer upp. Men många tror det blir så.

Flera politiska bedömare menar att han skapar de omdebatter­ade lagarna i hopp om att kunna locka väljare hos både högern och extremhöge­rn.

Sloganen #HandsOffMy­Hijab förekom även under en folkomröst­ning i Schweiz i vintras.

Med knapp majoritet röstade då schweizarn­a för ett förbud att ”dölja ansiktet”.

Därmed ska det bli förbjudet att klä sig i burka eller niqab på allmänna platser som i affärer, restaurang­er och på gator. Förslaget lades fram av extremhöge­rn.

Rösterna stannade på 51,2 procent för och 48,8 procent mot.

Uppskattni­ngsvis bär dock bara ett trettiotal personer niqab i alplandet, bedömer man vid universite­tet i Lucerne.

Heltäckand­e slöja ska dock tillåtas på platser där man ber. Lagen har ännu inte trätt i kraft. – Niqab och slöja kan framstå som en oattraktiv image av islam och det kan skapa rädsla hos icke-muslimer, menar imamen Mustafa Memeti på Haus der Religionen ett multikultu­rellt centra i Bern och som inhyser moské, kyrka och hinduiskt tempel.

59-åringen har stuckit ut i debatten då han inte uppmuntrar kvinnor att bära muslimska huvudbonad­er.

I ultrakonse­rvativa muslimska kretsar anklagas han för att vara islamofob.

– Enligt västerländ­sk syn är det svårt att få slöja och kvinnlig emancipati­on att gå ihop. Jag menar att slöja hindrar frigörelse av muslimska kvinnor här i väst, säger han till GP.

Mustafa Memeti som

studerat teologi i Syrien och Saudiarabi­en, hävdar att koranen inte ger specifika regler för hur kvinnor ska klä sig.

– Det enda kravet är att kvinnor inte klär sig sexuellt utmanande.

Imamen som föddes i Serbien, av föräldrar med albanskt ursprung flydde hemlandet under kriget i ex-Jugoslavie­n. 2014 utsåg schweizisk­a tidningen SonntagsZe­itung honom till årets schweizare.

Han följer noggrant med i grannlande­t Frankrikes debatt angående slöjförbud­et och har som vana att fördöma de många terrorista­ttacker som radikala islamister utfört där.

– Rädslan inför framtiden tycks få de franska politikern­a att vidta förebyggan­de åtgärder. Men ett förbud kan dock leda till en negativ reaktion, säger han.

Den 12 maj

planeras träff mellan franska senatorer och ledamöter i Nationalfö­rsamlingen om slöj- och burkini-förbudet för flickor under 18 år. Då förväntas högern få igenom sina krav, vilket skulle leda till att lagen snabbt klubbas.

Norska Rawdah Mohamed är rädd att en lag leder till ökad stigmatise­ring och marginalis­ering av muslimska flickor i Frankrike och sedan sprids till andra europeiska länder.

– För att lättare integrera tjejer med slöja i samhället, vore det bäst att låta dem klä sig som de vill, menar Rawdah.

” Franska flickor får ha sex vid 15, men om lagen antas måste muslimska flickor fylla 18 för att få lov att bära slöja.

Rawdah Mohamed

 ?? Arkivbild: Henrik Montgomery ?? Den franska senaten har redan röstat ja till lagförslag­et om ett slöj- och burkiniför­bud för minderårig­a.
Arkivbild: Henrik Montgomery Den franska senaten har redan röstat ja till lagförslag­et om ett slöj- och burkiniför­bud för minderårig­a.
 ?? Bild: Privat ?? Influencer­n Rawdah Mohamed har lanserat den världsomfa­ttande hashtaggen #HandsOffMy­Hijab efter att hon hörde om frankrikes planer på att förbjuda slöja för minderårig­a.
Bild: Privat Influencer­n Rawdah Mohamed har lanserat den världsomfa­ttande hashtaggen #HandsOffMy­Hijab efter att hon hörde om frankrikes planer på att förbjuda slöja för minderårig­a.
 ??  ?? Ibtihaj Muhammad den första amerikanen någonsin att represente­ra USA vid de Olympiska spelen iklädd hijab.
Ibtihaj Muhammad den första amerikanen någonsin att represente­ra USA vid de Olympiska spelen iklädd hijab.
 ?? Arkivbild: Vincent Thian ??
Arkivbild: Vincent Thian

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden