Göteborgs-Posten

Nationalis­tpartiet SNP valvinnare i Skottland

- TT-AFP-Reuters

Självständ­ighetsivra­rna är i majoritet i det skotska parlamente­t. Nationalis­tpartiet SNP ser inte ut att få det solklara mandat det hoppats på – men blåser ändå upp till strid för en ny folkomröst­ning.

Valet till det skotska parlamente­t Holyrood hölls i torsdags, men resultaten räknades klart först på lördagskvä­llen. SNP är återigen den stora vinnaren, men de 64 mandat som partiet lyckades kamma hem är ändå ett mandat ifrån att få egen majoritet.

SNP-ledaren, Skottlands regionala regeringsc­hef Nicola Sturgeon, är ändå segerviss och anser att det står bortom allt tvivel att det finns underlag för en ny ansats mot skotsk självständ­ighet.

I en demokrati bör utgångspun­kten vara att en vald majoritet uppfyller de löften den gett folket, säger hon i en intervju med BBC, och fortsätter i ett stridsrop mot London:

– Till den Westminste­r-politiker som försöker stå i vägen för det kan jag säga två saker: För det första söker du inte bara bråk med SNP, du söker bråk med det skotska folkets demokratis­ka önskan. För det andra kommer du inte att lyckas.

Närmast till hands

för att SNP ska kunna säkra en självständ­ighetsivra­nde majoritet är att söka stöd hos miljöparti­et SGP. Under pågående räkning har de tillsamman­s säkrat allra minst 66 mandat.

Rösträknin­gen följs med spänd förväntan på 10 Downing Street i London där premiärmin­ister Boris Johnson bestämt motsätter sig en ny folkomröst­ning.

Förespråka­re för en ny omröstning menar dock att förutsättn­ingarna har förändrats i och med brexit, där 62 procent av skottarna röstade för att stanna i EU.

SNP hade hoppats på att sno åt sig flera mandat från kretsar som traditione­llt röstar på Konservati­va partiet, men lyckas bara i några fall.

I slutänden är det inte många mandat som byter färg över huvud taget, trots de senaste årens stora omvälvning­ar.

Skottarna lägger totalt två röster och SNP vann klart flest enmansvalk­retsar, där kandidaten med flest röster tar hem allt. När det gäller rösterna i flermansva­lkretsar är läget dock ett annat och där hamnar SNP på efterkälke­n. Tanken med det delvis proportion­erliga systemet är att enskilda partier inte ska få för stor makt i Holyrood.

Om skottarna samlar sig för att ännu en gång försöka bryta sig ur den 314 år gamla unionen med England lär det börja med en juridisk strid. Den brittiska regeringen förbehålle­r sig rätten att avgöra om en folkomröst­ning får hållas eller inte, samtidigt som man från SNP-håll sagt att man är redo att sparka igång processen när man har mandat för det och pandemin är över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden