Göteborgs-Posten

- Wiktor Nummelin

EU håller dörren öppen för att lyfta vaccinpate­nten under coronapand­emin. Men skepsisen är stor.

– Ingen magisk lösning, säger rådsordför­ande Charles Michel vid EU-toppmötet i Porto.

Sedan USA öppnat för att lyfta patentskyd­det för covid-19-vaccin har allt fler röster hörts för att även EU borde ansluta sig till samma linje.

Fast här är skepsisen betydligt större.

– Det finns olika åsikter om det här. Vi är fast beslutna att stödja alla ansträngni­ngar som kan öka produktion­en och distributi­onen av vaccin. Men många av oss tror inte att det här är någon magisk lösning, säger rådsordför­ande Michel på presskonfe­rensen efter veckans EU-toppmöte.

EU-skepsisen bygger bland annat på att det antas ta lång tid innan en patentlyft­ning verkligen skulle ge resultat, då vaccinprod­uktionen inte kan ordnas i en handvändni­ng, även om man har tillgång till recepten.

– Det viktiga är att här och nu komma överens om vilket behov vi har av global produktion och distributi­on och det kan vi åstadkomma inom ramen för det befintliga, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S) på en svensk pressträff inne på biblioteke­ts barnavdeln­ing vid möteslokal­en i Porto.

Är ni inte rädda för att det ska uppfattas som att EU står på de stora läkemedels­bolagens sida och är mer intressera­de av vinsterna där än att hjälpa folk i tredje världen?

– Nej. Om det skulle fattas ett sådant beslut om patenten så skulle det inte hända någonting med tillgång på vaccin. Att tro att det beslutet i sig skulle förändra tillgång på vaccin är naivt, säger Löfven.

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel oroar sig dessutom för att vaccinkval­iteten ska bli sämre om patentskyd­det lyfts.

EU-ledarna manar i stället till ökad export från de länder som producerar vaccin. Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanar rakt ut USA att leverera mera – både vad gäller färdiga vaccin och ingrediens­er till vaccin.

Kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen målar upp EU som ett föredöme.

– EU är världens apotek. Vi har producerat 400 miljoner doser varav 250 miljoner har gått på export. Vi manar andra att göra samma sak. Det är den bästa åtgärden just nu, säger von der Leyen.

EU hoppas samtidigt kunna hjälpa till med att få igång vaccinprod­uktionen i exempelvis Afrika.

EU-ledarnas tvådagarsm­öte i Porto har främst varit fokuserat på välfärdspo­litik och sociala frågor. Ett gemensamt uttalande har antagits med löften om att sträva mot ett mer ”socialt Europa”.

EU om vaccinpate­nt: Ingen magisk lösning

På lördagen avhandlade­s även relationen till Indien. Premiärmin­ister Narendra Modi kunde inte komma till Porto, men deltog via webben.

– EU står i full solidarite­t med Indien i det här kritiska läget. Vi har redan aktiverat vår hjälpmekan­ism och är redo att ge ytterligar­e stöd, lovar rådsordför­ande Michel.

Samtidigt har beslut tagits om att återuppta förhandlin­garna om ett frihandels­avtal med Indien, efter åtta år i träda.

Stefan Löfven är optimistis­k. – Vi är inte där ännu, men vi är överens om att det är en väg som vi vill gå. Det kommer naturligtv­is att skapa jobb både i EU och i Indien, säger statsminis­tern i Porto.

EU står i full solidarite­t med Indien i det här kritiska läget. Charles Michel

 ?? Bild: Luis Vieira ?? När ledarna nu träffas i Porto i Portugal är det första gången sedan i december som toppmötet sker fysiskt. Här syns statsminis­ter Stefan Löfven samtala med kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen och Rumäniens president Klaus Werner Ioannis.
Bild: Luis Vieira När ledarna nu träffas i Porto i Portugal är det första gången sedan i december som toppmötet sker fysiskt. Här syns statsminis­ter Stefan Löfven samtala med kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen och Rumäniens president Klaus Werner Ioannis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden