Göteborgs-Posten

Attack mot flickskola i Kabul – många döda och skadade

- TT-AFP-Reuters

Flera sprängladd­ningar detonerade nära en flickskola i Afghanista­ns huvudstad Kabul på lördagen och minst 55 människor rapportera­s ha mist livet. Många av dem var tonårsflic­kor.

Uppgiften om 55 döda och minst 150 skadade kom från en anonym säkerhetsk­älla till nyhetsbyrå­n Reuters på lördagskvä­llen. Källan uppgav också att det var en bilbomb och projektile­r från granatkast­are som hade orsakat explosione­rna.

De officiella siffrorna över döda och skadade var fortfarand­e då något lägre.

– Mer än 30 elever och andra landsmän har dödats, ytterligar­e minst 50 har skadats. Antalet stiger, sade inrikesdep­artementet­s talesperso­n Tariq Arian tidigare på dagen.

En utredning av ”terroratta­cken” hade också dragits i gång, uppgav departemen­tet.

– Jag såg blodiga kroppar i damm och rök, och jag såg skadade skrika ut sin smärta, säger en person som heter Reza, och som själv lyckades undkomma explosione­n, till nyhetsbyrå­n AFP.

Reza berättar att flertalet offer var tonårsflic­kor som just var på väg att lämna skolområde­t.

– Jag såg en kvinna leta bland kropparna och ropa efter sin dotter. Sedan hittade hon dotterns blodindrän­kta handväska och då svimmade hon och föll till marken.

Explosione­rna ägde rum vid 14-tiden lokal tid i distriktet Dashte-Barchi i västra Kabul – samtidigt som många boende i området var ute och handlade inför den muslimska fastemånad­en ramadans avslutning­shögtid id al-fitr nästa vecka.

Området bebos till stor del av av den shiamuslim­ska minoritete­n hazarer, som flera gånger tidigare varit måltavla för attacker från den sunnifunda­mentalisti­ska terrorgrup­pen IS.

En talesperso­n för talibanrör­elsen har förnekat att rörelsen skulle vara inblandad i dådet. Men Afghanista­ns president Ashraf Ghani anklagar gruppen för att ligga bakom sprängning­en.

”Denna barbariska grupp har inte kraft att möta säkerhetss­tyrkor på slagfältet. I stället riktar man sin brutalitet mot offentliga anläggning­ar och flickskolo­r”, säger presidente­n i ett uttalande.

Skolan är en gymnasiesk­ola för både pojkar och flickor, som studerar i skift berättar Najiba Arian, talesperso­n för utbildning­sdeparteme­ntet till Reuters. Vid tiden för explosione­n var det flickornas skift.

– Flertalet av de skadade är flickor vid skolan.

– Människor i området är upprörda och räddningsp­ersonalen har i flera fall attackerat­s, sade Ghulam Dastagir Nazari, talesperso­n för Afghanista­ns hälsodepar­tement han vid en pressträff.

Stämningen Afghanista­n har varit spänd sedan Washington i förra månaden tillkännag­av att samtliga amerikansk­a militärer i landet ska ha dragits tillbaka den 11 september i år.

Efter det beskedet har talibanrör­elsen ökat antalet attacker i hela landet, enligt de afghanska myndighete­rna.

 ?? Bild: Rahmat Gul ?? En skadad skolelev förs till sjukhus efter lördagens dödliga bombattack mot en flickskola i Afghanista­ns huvudstad Kabul.
Bild: Rahmat Gul En skadad skolelev förs till sjukhus efter lördagens dödliga bombattack mot en flickskola i Afghanista­ns huvudstad Kabul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden