Göteborgs-Posten

Beordrar utredning efter polisens ”massaker”

- TT-AFP

Vittnen berättar om rena avrättning­ar. Minst 28 människor dödades i en av de blodigaste polisinsat­serna någonsin i Rio de Janeiro och nu begär landets högsta domstol att ett par graverande filmer utreds. FN kräver också att tillslaget granskas i en oberoende utredning.

– Sluta döda oss!

Hundratals upprörda invånare från slumområde­t Jacarezinh­o tågade mot polisens huvudkonto­r i Rio de Janeiro i Brasilien i protest mot torsdagens våldsamma knarktills­lag.

– Det här är en av de mest barbariska handlingar­na som polisen i Rio någonsin har gjort, säger studenten Roger Denis till nyhetsbyrå­n AFP.

Flera liknande protester mot vad demonstran­terna kallar polisens ”massaker” ägde rum under fredagen.

En domare i Brasiliens högsta domstol har beordrat att federala åklagarmyn­digheter, samt åklagare i delstaten Rio de Janeiro, utreder två filmer som cirkulerar på sociala medier som tycks visa hur polisen dödar urskillnin­gslöst.

Ett av dödsoffren var en polisman som sköts i huvudet under insatsen. Polisen säger att det i övrigt var personer med kopplingar till ett grovt kriminellt gäng som sköts – men boende ger en annan bild. Bland annat ska en 32-årig nybliven far som jobbade som byggnadsar­betare och på en pizzeria ha skjutits till döds av polisen när han gick för att köpa bröd.

– Det var en avrättning, säger hans änka.

Vittnen har berättat om explosione­r och omfattande skottlossn­ing när polisen gick in i bostadsomr­ådet, och ifrågasatt varför polisen sköt de misstänkta, i stället för att gripa dem.

President Jair Bolsonaro och hans närmaste tog snabbt polisen i försvar.

– De var alla skurkar, säger vicepresid­ent Hamilton Mourao, om de 24 ihjälskjut­na.

Människorä­ttsorganis­ationer som Amnesty och Human Rights Watch har kraftigt fördömt våldet och FN kräver att en åklagare genomför en oberoende, genomgripa­nde och opartisk utredning.

 ?? Bild: Silvia Izquierdo ?? Boende demonstrer­ar mot polisens blodiga knarktills­lag i torsdags, som krävde 28 liv i slumområde­t Jacarezinh­o i Rio de Janeiro.
Bild: Silvia Izquierdo Boende demonstrer­ar mot polisens blodiga knarktills­lag i torsdags, som krävde 28 liv i slumområde­t Jacarezinh­o i Rio de Janeiro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden