Göteborgs-Posten

Lennart Henrikson

-

Lennart Henrikson, Hyssna har avlidit 72 år gammal. Närmaste anhöriga är hustrun Sandra och dottern Ellika med familj.

Plötsligt blev det tomt och tyst utmed Surtan. Skogsvattn­ens mästerlots, inspiratör­en och vännen Lennart har lämnat oss. Vi stannar upp, dröjer oss kvar i tankarna om Lennarts unika förmåga att konversera och kåsera om vattenland­skapet. För det var vid ån Surtan som biologen och pedagogen Lennart Henrikson växte upp och lät sig inspireras av vattnet och dess invånare.

Efter utbildning på Göteborgs universite­t gjorde Lennart sin yrkesresa via Marks kommun, Skogsvårds­styrelsen, WWF och det egna företaget Natur och Människa. Hyssna låg Lennart varmt om hjärtat. Det var hemma.

Men i sin lust att berätta om skogens bäckar, sjöar och våtmarker reste han land och rike runt, höll föredrag om livet i vattnet. Humorn blev ett signum för Lennarts pedagogik där han på ett förtrollan­de och målande sätt beskrev allt från sländornas sexualliv till symbiosen mellan flodpärlmu­ssla och öring. Ofta kryddat med dikter och anekdoter. Särskilt dikten i hans hjärta, Alf Henriksson­s – plus fyra (grader).

Vi har haft ynnesten att arbeta nära Lennart under skogsägarf­öreningarn­as kampanj Skogens vatten och sett urkraften i hans berättande. Lennart förstod att skilja på teori och praktik som den forskare han var. Han var medförfatt­are till boken med samma namn med den äran. Med glimten i ögat kunde Lennart trollbinda skogsägare när han visade sina gula och röda kort eller missionera­de om blå målklassni­ng. Alltid öppen för att resonera om hur vi skulle ta hänsyn. Genom sitt alter ego Glenn kunde myndighete­r och skogsfolk få sig en känga. Budskapet gick alltid hem.

För Lennart var dialogen och samtalet det viktigaste. Det var med fakta och humor du skulle övertygas, inte genom strid. Han var en skogens och vattnens finsmakare. Vår, våra kollegors och tusentals skogsägare­s läromästar­e. Han har inspirerat oss när forsen brusat och trollsländ­orna svävat över selet. Fyllt vår bägare med vattnets historik och eviga kretslopp. Vi har berörts av Lennarts värmande kamratskap i ord och bild. Hans oefterhärm­liga förmåga att berätta kommer alltid att vara kvar inom oss. Lennarts vision lever vidare!

Våra tankar går till hustrun Sandra och dottern Ellika med familj som mist en kär livskamrat och pappa.

Vi delar sorgen men bär med oss ljusa minnen av Lennart med vördnad och omtanke. Han fattas oss.

Mats Blomberg, Jonas Eriksson, Stefan Johansson Carl-Johan Olsson och Per Sandberg

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden