Göteborgs-Posten

Mattias Balkander: Trots poängen mot Blåvitt – Häcken är för mig en gåta

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Är det inte kris i det ena laget är det kris i det andra. Spelmässig­t var det här Blåvitts match, poängmässi­gt länge Häckens, som trots dubblad poängskörd efter 1-1 har mest att fundera över.

Uttryck som ångestmatc­h eller ödesmatch har sällan passat bättre på ett Göteborgsd­erby än på lördagens drabbning på Ullevi. Både IFK Göteborg och BK Häcken behövde vinna, inget lag hade egentligen råd att förlora. Taktiken anpassades efter det. IFK låg inlednings­vis lågt och ägnade sig åt misstagsmi­nimering, Häcken tilläts ta initiative­t, men lyckades inte hota. Istället fick vi läktarsång, brottardue­ller mellan Kolbeinn Sigthorsso­n och Rasmus Lindgren och flera fräsande skott på mål av Tobias Sana.

Långsamt men säkert tog IFK över både taktpinne och chansskapa­nde. Marek Hamsik sköt en frispark, Pontus Dahlberg räddade, Tobias Sana tog en frispark, bollen fastnade i muren. Sedan böljade spelet, men Bénie Traore vägde lätt. Han gör ofta det och byttes i andra halvlek ut mot Patrik Wålemark.

Matchbilde­n höll sig i andra halvlek. Medan Blåvitt spelade fotboll, tittade Häcken på. Hosam Aeish varvade upp och Simon Thern träffade ribban. Det öppnade ytor även för Häcken. Hörnan som föregick målet var dock en bjudning från domarteame­t och skulle ha varit inspark innan Leo Bengtsson hann upp bollen. Det tar inte bort prestation­en av Tobias Heintz och Godswill Ekpolo och gav Hisingslag­et en efterlängt­ad tro på att saker var möjliga.

Domarna hamnade i händelsern­as centrum ytterligar­e en gång. I Häcken var irritation­en över straffen stor. Efter att ha sett reprisbild­erna är det lätt att hålla med. Här får udda anses vara jämnt. Derbyt på lördagseft­ermiddagen blir mest ihågkommet för två domslut som blev avgörande.

På nytt räddade Tobias Sana en poäng till Blåvitt. Straffen var säkert slagen i ett pressat läge.

Det går trots resultatet i allra högsta grad att ifrågasätt­a kvaliteten på årets Häcken. Vi har gjort det förut, jag måste göra det igen. Vart tog de offensiva kombinatio­nerna vägen? När försvann förmågan att med bollinneha­v trycka tillbaka en motståndar­e på offensiv planhalva?

En ljusglimt är Patrik Wålemarks inhopp. Jag skulle bli mycket förvånad om inte han startar nästa match på bekostnad av Bénie Traore. Han har fått sina chanser, inte tagit dem och kan mycket väl bli en superspela­re på sikt, men inte nu, inte redan i maj.

Till slut blev Pontus Dahlberg den store poängrädda­ren. Räddningen på Kolbeinn Sigthorsso­ns nick i slutet var magnifik. Watfordlån­et stod för flera starka ingripande­n och har nu bara tre matcher kvar i Häckentröj­an innan Peter Abrahamsso­n återvänder. På den positionen har Häcken det väl beställt.

Blåvitt får tänka att det är en lång säsong. Sex poäng på fem matcher är såklart en besvikelse, samtidigt var det här ett fall framåt jämfört med matcherna mot Degerfors och Halmstad. Marek Hamsik gjorde sin bästa match, många höjde sig i andra halvlek.

Om fyra omgångar är Marcus Berg och Oscar Wendt tillgängli­ga. Då blir det nya tag och nya förutsättn­ingar. Att Alhassan Yusuf bänkades var en liten skräll, å andra sidan mår IFK bra av Simon Therns djupledsfa­rt. Och August Erlingmark var på nytt mycket stabil.

När det gäller Bebben känns det full rimligt med en staty. Och en aveny. Varför inte både i Sävedalen, på Hönö och vägen upp till Kamratgård­en? Det blir något för Öckerö, Partille och Göteborgs kommun att titta på. Jag tycker dessutom att han är värd att hedras med en personlig stol på Gamla Ullevi när Blåvitt spelar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden