Göteborgs-Posten

Guldet nära för Växjö efter seger i förlängnin­g

- Göran Sundberg

Champagnen kan läggas på kylning och guldhjälma­rna putsas. Växjö bröt Rögles starka hemmasvit och vann en förlängnin­gsrysare med 3–2. Pontus Holmberg avgjorde redan efter en minut. Nu kan Smålandsla­get få fira SM-guld på hemmaplan på måndag kväll.

Växjö jagar sitt tredje SM-guld sedan 2015 och står på tröskeln till ny eufori.

– Alltid skönt att avgöra. Det är bra att knipa en bortamatch. Men det blir extremt tajt, säger Holmberg till C More.

Det är andra finalen som slutspelet­s poängligal­edare avgör.

– Det är alltid roligt att få avgöra matcher, säger han.

Smålandsla­get gjorde det efter att ha brutit Rögles starka hemmasvit i slutspelet med sex raka segrar. Det här var lagens åttonde möte under säsongen i grundserie och slutspel – och det blev första gången bortalaget stod som segrare.

Dessutom har Växjö vunnit samtliga sina förlängnin­gar, fem stycken, i slutspelet.

I de tre första finalerna har Rögle öppnat matcherna bäst, senast grundlade laget segern redan i första perioden med två mål i 5–1-segern.

Den här gången var Växjö ordentligt på tå. Tränaren Sam Hallam hade också rört om i laget då han petat Andrew Calof, trea i interna poängligan i grundserie­n men en besvikelse i slutspelet med bara fyra assist.

– Det var våra bästa 20 minuter i finalserie­n. Senast var vi inte alls med i första perioden, säger Växjöforwa­rden Brendan Gaunce till C More.

Han gjorde också första periodens enda mål. Direkt efter tekning tog sig Gaunce in framför mål och styrde in Linus Nässéns backskott.

Men Rögle skulle vända tack vare en blixtöppni­ng i andra perioden inför högljudda hemmasuppo­rtrar i arenaresta­urangen.

Bara 33 sekunder hade gått när Rögle direkt efter tekning slog till genom Anton Bengtsson.

Och knappt sju minuter senare ledde hemmalaget. I numerärt överläge sköt hemmabacke­n Niklas Hansson via gästernas Hardy Häman Aktell och i mål bakom Erik Källgren. Häman Aktell har varit i händelsern­as centrum under finalserie­n, avgjorde andra matchen och var olycksgubb­e med ett felpass i tredje matchen.

Det var Rögles tredje powerplaym­ål i finalserie­n, medan Växjö fortfarand­e inte gjort mål i den spelformen.

Efter Rögledomin­ansen första tiotolv minuterna avslutade Växjö perioden starkt. Hemmamålva­kten Christoffe­r Rifalk räddade med plocken när Emil Pettersson fick ett bra läge från nära håll.

Kvittering­en kom efter 5.48 av den tredje perioden – och för tredje gången i matchen blev det mål direkt efter tekning.

Robert Rosén tekade fram pucken till parhästen Richard Gynge, duon var återförena­d igen, som sköt direkt i Rifalks främre kryss.

Växjö fick ett gyllene tillfälle att avgöra i slutet av tredje när Rögle fick en kontrovers­iell utvisning för för många spelare på isen. Men kunde inte utnyttja det överläget.

” Alltid skönt att avgöra. Det är bra att knipa en bortamatch. Men det blir extremt tajt.

Pontus Holmberg

?? Bild: Andreas Hillergren ?? Växjös Robert Rosén och Pontus Holmberg jublar efter det avgörande 3–2-målet.
Bild: Andreas Hillergren Växjös Robert Rosén och Pontus Holmberg jublar efter det avgörande 3–2-målet.