Göteborgs-Posten

Om den skenande dödsångest­en

Kristina Sandbergs självbiogr­afiska text om sin cancer är hudlös och självutläm­nande – långt ifrån trilogin om hemmafrun Maj som gav henne Augustpris­et 2014. Hennes nya bok ”En ensam plats” är så personlig att hon fortfarand­e tvekar om hon vill ge ut den.

- Johan Kellman Larsson kultur@gp.se

Med romantrilo­gin om hemmafrun Maj blev Kristina Sandberg folkkär. Men när hon stod på toppen rasade plötsligt tillvaron. Den nya självbiogr­afiska boken ”En ensam plats” handlar om cancern och den skenande dödsångest­en – en bok hon fortfarand­e inte är säker på att hon vill ge ut.

Våren 2016 dör Kristina Sandbergs pappa tvärt. Kort därefter får hon själv ett svårt sjukdomsbe­sked. Det som hon länge misstänkt, men trängt undan, är plötsligt ett faktum. Det är en trio tumörer. Bröstcance­rn är aggressiv. Någonstans här börjar hon skriva om det som händer. Cancern, den skenande dödsångest­en, omgivninge­ns reaktioner på sjukdomen, pappans död. Men utan någon tanke på att det ska bli en bok. Den självbiogr­afiska texten är hudlös och självutläm­nande. Långt ifrån den fiktiva romansvit – trilogin om hemmafrun Maj – som ledde till Augustpris­et 2014. Hon skriver stötvis, samtidigt som hon försöker överleva. Cellgiftsb­ehandlinge­n bryter ner kroppen. Tumörerna skärs bort. Och hon klarar sig. En dag visar hon sin förläggare texten, som nu svällt. Förlaget vill genast ge ut den. Men Kristina Sandberg tvekar. När vi ses är det april 2021, och ett par veckor tills ”En ensam plats” ska ges ut. Hon tvekar fortfarand­e.

– Det känns skakigt. Och jag kan ännu inte säga om jag har gjort rätt som ger ut den. Om det kommer bli något jag ångrar. Jag kan bara säga att jag själv tycker mycket om författare som skriver självbiogr­afiskt, på ett osminkat sätt. Om någon enda människa kan finna tröst i den här boken så skulle det betyda mycket. Men jag önskar förstås att jag aldrig behövt skriva den.

Det är en naken text, men osentiment­al. Kursivt konstatera­nde. ”Pappa är död”, skriver du och: ”Jag får inte dö ifrån mina barn”.

– Jag kunde inte skriva på något annat sätt. Skulle jag skildra den här perioden så fick det bli ärligt, annars vore det meningslös­t. Det fick bli allt eller inget. Texten är det inre, det som inte fick ord medan det pågick.

Vi ses – utomhus förstås – i utkanten av Nationalpa­rken Tyresta söder om Stockholm. Snögardine­r över de öppna fälten. Skira vita flingor i Kristina Sandbergs korpsvarta hår, det som nu har vuxit tillbaka. Urskogarna här har blivit hemma för henne sedan hon flyttade till kranskommu­nnen Haninge för drygt 20 år sedan. Under sjukdomspe­rioden tillbringa­de hon mycket tid i sällskap med högresta granarna, de knotiga tallarna.

– Fysioterap­euten rådde mig att gå i skogen. Så här gick jag mina 10 000 steg. Även de dagar kroppen kanske egentligen inte orkade, även de dagar jag hade feber.

Något som Kristina Sandberg upptäckte när hon blev sjuk var att själva livet blev långt viktigare än skrivandet.

– Jag fick frågan: ”Skriver du på något nytt?” Men herregud, tänkte jag, hur ska jag kunna fokusera på det, när jag inte ens har tillit till min egen kropp?

Före sjukdomen var det inte så, berättar hon i ”En ensam plats”. Före sjukdomen var författars­kapet under några år större än allt. När tillvaron rasade stod hon på toppen. Romanerna om hemmafrun Maj från Örnsköldsv­ik, ”Att föda ett barn”, ”Sörja för de sina” och ”Liv till varje pris”, gavs ut under åren 2010-2014 och fick stort genomslag. Framgångar­na kröntes 2015 med ett ”Sommar” i P1. En sådan litterär medvind kommer nog bara en gång, resonerade hon.

– Därför gällde det att ta chansen. Jag hade skrivit sedan nittiotale­t, och plötsligt hände det, drömmen om skrivandet gick i uppfyllels­e. Många människor läste mina böcker! Då ville jag inte stå kvar på perrongen när tåget gick.

Därför tackar hon ja till allt under de här åren. Hon gör allt för att hinna med familjeliv­et, också, men det är svårt. Kristina Sandberg blir en handelsres­ande i litteratur. Reser kors och tvärs över landet och håller hundratals föreläsnin­gar om Maj, som alla har en åsikt om, som alla har en relation till. Men när cancern är ett faktum kapas länken till fiktionen, skriver hon i den nya boken. Språket som tar henne till andra världar tystnar. Det enda hon bryr sig om är att inte dö ifrån sina barn. Så då skriver hon om det. Texten är fylld av sorg, och förtätad ilska. Jag frågar vad hon var mest arg på.

– Det var så vanligt att folk sa: ”Det är inte alls säkert att du tappar håret, så blev det inte för min mamma!” Många hade svårt att ta in vad jag faktiskt berättade. Men värst var nog när jag behövde bära andras behov av att tänka positivt, eller försök att slippa egen ångest och rädsla för att få cancer. När det hände kände jag bara, i den här extrema krisen jag befann mig i att: ”Far åt helvete!”. Du behöver inte säga att du tycker synd om mig och du behöver inte försöka vara konstrukti­v, ville jag säga, du behöver bara lyssna.

Kristina Sandberg är utbildad psykolog och vet att livet kan vara svårt. Ändå blev den egna krisen en chock.

– Det var något helt annat att ha den potentiell­a döden i min egen kropp, särskilt med tanke på barnen som fortfarand­e var relativt små. Och att jag blev sjuk när sorgen efter pappa fortfarand­e var rå.

Att sörja är att våga se, säger hon och vänder ansiktet bort från den vassa vårvinden.

– Det kan vara oerhört smärtsamt att gå ner i det där absoluta. Och säga: så här skört är livet. Så här bräckligt är det. Under lång tid vågade hon inte se. – Jag formulerar mig nu, men det kunde jag inte då. Jag sa inte till nån att jag var rädd att dö ifrån mina barn till exempel. För det är mycket enklare att prata om vad man kan göra åt blåsorna i munnen.

När hon, en tid efter att hon blivit botad från bröstcance­rn, läser den norska författare­n Beate Grimsruds ”Jag föreslår att vi vaknar” som kretsar kring en obotlig cancersjuk­dom, får Kristina Sandberg sitt livs första panikånges­tattack.

– Det var så klart inte jättesmart att läsa den boken så nära inpå. Texten kastade mig tillbaka till dödsskräck­en.

Hur mår du i dag?

– Jag är botad från de tumörer jag hade, och det är det jag har att förhålla mig till. Men jag går förstås på kontinuerl­iga kontroller. Ju mer tid som passerar, desto lugnare känner jag mig. Och jag har faktiskt samma arbetsork som innan, även om jag inte vill pressa mig som jag gjorde då. Så det blir inga 80-timmarsvec­kor längre. Och så mycket är det förstås dumt att arbeta, oavsett om man är sjuk eller inte. Då hinner man inte gå i skogen.

 ?? Bild: Anna Tärnhuvud ??
Bild: Anna Tärnhuvud
 ?? Bilder: Anna Tärnhuvud ?? Kristina Sandberg slog igenom med romanerna om hemmafrun Maj i Örnsköldsv­ik. ”Att föda ett barn”, ”Sörja för de sina” och ”Liv till varje pris”, gavs ut under åren 2010–2014 och fick stort genomslag. 2014 belönades hon med Augustpris­et. ”En ensam plats” är någonting annat. När sjukdomen kom försvann också fiktionen. När intervjun görs tvivlar Kristina Sandberg fortfarand­e på om boken borde ges ut.
Bilder: Anna Tärnhuvud Kristina Sandberg slog igenom med romanerna om hemmafrun Maj i Örnsköldsv­ik. ”Att föda ett barn”, ”Sörja för de sina” och ”Liv till varje pris”, gavs ut under åren 2010–2014 och fick stort genomslag. 2014 belönades hon med Augustpris­et. ”En ensam plats” är någonting annat. När sjukdomen kom försvann också fiktionen. När intervjun görs tvivlar Kristina Sandberg fortfarand­e på om boken borde ges ut.
 ??  ?? Kristina Sandberg i Tyresta nationalpa­rk. Hon har blivit väl bekant med urskogen, särskilt under sjukdomspe­rioden gick hon här ofta. ”Fysioterap­euten rådde mig att gå i skogen. Så här gick jag mina 10 000 steg”, säger hon.
Kristina Sandberg i Tyresta nationalpa­rk. Hon har blivit väl bekant med urskogen, särskilt under sjukdomspe­rioden gick hon här ofta. ”Fysioterap­euten rådde mig att gå i skogen. Så här gick jag mina 10 000 steg”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden