Göteborgs-Posten

Fem broar som gjort avtryck i kulturen

Broar har ständigt symboliser­at vänskap och nystart. Nu vinkar göteborgar­na hejdå till den gamla trotjänare­n Göta älvbron som har fört Hisingsbor till fastlandet och vice versa sedan 1939. Johanna Andersson skriver om fem verkliga och mytomspunn­a broar so

- Johanna Andersson johanna.andersson@gp.se

Idag invigs den nya Hisingsbro­n. Broar har sedan gammalt varit platsen där orden kan möta stålet. I Thomas Hardys klassiker ”The Mayor of Casterbrid­ge” används två broar som symbolik för det som samhället misslyckan­den. I Ernest Hemingways ”För vem klämtar klockan” ska Robert Jordan spränga en bro, och nobelprist­agaren Ivo Andric använder en bro för att sammanflät­a historien av två olika etniska grupper.

Iain Banks roman ”The Bridge” gestaltar bygget av Forthbron som är en järnvägsbr­o över Firth of Forth i Skottland, väster om Edinburgh. Romanen följer Alex som är en ingenjör som krockar med sin bil medan han ser på bron. Hans alter ego John Orr lever samtidigt på en fiktiv kopia av bron.

Den brittisk-amerikansk­a krigsfilme­n ”En bro för mycket” som är baserad på Cornelius Ryans bok med samma namn skildrar den allierade operatione­n Market Garden under andra världskrig­et 1944.

Broar markerar inte alltid vänskap och samarbete, utan kan ibland även symboliser­a det rakt motsatta och har därför olika symbolisk laddning vid olika tillfällen.

Här nedan kommer några av de mest kända broarna i kulturen.

 ?? Arkivbild: Anders Ylander ?? I dag är det dags att vinka hejdå till Götaälvbro­n. Bron har sedan 1939 förbundit Hisingen med fastlandet.
Arkivbild: Anders Ylander I dag är det dags att vinka hejdå till Götaälvbro­n. Bron har sedan 1939 förbundit Hisingen med fastlandet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden