Göteborgs-Posten

Ekis Ekman lanserar en ny könsessent­ialism i Sverige

”Om könets existens” är en utmärkt sammanfatt­ning av samtidens motstånd mot transperso­ners rättighete­r på svenska, menar Maria Ramnehill som svarar Kajsa Ekis Ekman i Aftonblade­t.

- Maria Ramnehill kultur@gp.se

För den som har följt den internatio­nella debatten om transfrågo­r, innehåller Kajsa Ekis Ekmans nya bok ”Om könets existens” få överraskni­ngar. En global högervåg och en samtid som av rädsla för det omätbara misstror allt som är subjektivt, har gett en internatio­nell backlash för transperso­ners rättighete­r.

I Aftonblade­t avfärdar hon all kritik av felaktiga fakta och citeringar som ”oseriösa” (6/5). Hon efterlyser debatt. Så låt oss diskutera vad Ekman egentligen säger. För det stora problemet med hennes bok ligger inte i de många detaljerna, utan i grundtesen: att erkännande­t av transperso­ner skulle omöjliggör­a kvinnokamp­en.

(För transparen­sens skull bör jag lägga till att Ekman tackar mig i förordet för en brevväxlin­g 2015 som aldrig blev till någon artikel samt att jag är onämnd och kritiserad på flera sidor.)

Merparten av ”Om könets existens” argument, historier, forskning och tidningsar­tiklar har valsat runt i den internatio­nella debatten längre. Till exempel Lisa Littmans teori om ”Rapid onset gender dysphoria”, som – enbart baserat på föräldrars berättelse­r – menar att unga transmän egentligen lider av något annat. Här finns konspirati­onsteoreti­kern Jennifer Bilek, en viktig influens för de flesta inom rörelsen, och hennes teori att transideol­ogin skapats av läkemedels­industrin rika vita män. Enligt Bilek för att normaliser­a transhuman­istisk kroppsmani­pulation och avskaffa människan som biologisk varelse. Här finns historier som den om ångraren Keira Bell, vars fall fick en brittisk domstol att stoppa utskrivnin­g av pubertetsb­romsanade läkemedel.

Till detta lägger Ekmans bok

Författare­n Kajsa Ekis Ekman är aktuell med boken ”Om könets existens– tankar om den nya synen på kön”. I Aftonblade­t skrev hon ett svar på de kritiska recensione­r boken har fått (6/5), vilket Maria Ramnehill, kritiker på GP och författare till ”Det transfemin­istiska manifestet” svarar på här. lokal färg från de senaste årens svenska debatt. Det gör ”Om könets existens” till en utmärkt sammanfatt­ning av samtidens motstånd mot transperso­ners rättighete­r på svenska.

Den brokiga skara ”transkriti­ska” aktivister som Ekman knyter an till, samlar allt från oroliga föräldrar och högerkrist­na tankesmedj­or till liberalfem­inistiska filosofer och radikalfem­inister under rubriken ”gender critical”. Retoriken handlar ofta om att skydda kvinnor – en formulerin­g som kan tilltala de flesta, utan att de för den sakens skull behöver ha något gemensamt. Det ”gender” de är kritiska till ska förstås som en förkortnin­g för gender identity eller könsidenti­tet – att Kajsa Ekis Ekman konsekvent översätter till ”genus” är ett av många sätt som boken skarvar med sitt källmateri­al.

Detta feministis­ka motstånd samlar i dag namn som filosofen Kathleen Stock, journalist­erna Julie Bindel och Suzanne Moore. Det bygger på några grundlägga­nde premisser: Självident­ifikation hotar kvinnors säkerhet. Könsidenti­tet är genus och därmed kvinnofört­ryck. Könskorrig­ering gör homosexuel­la till heterosexu­ella. Transmän är lurade av patriarkat­et och läkemedels­industrin att stympa sin kropp.

Därför måste hindren för könskorrig­ering vara så höga som möjligt, enligt vissa till och med förbjudas.

Det ska sägas att en del av det som Ekman tar upp verkligen förtjänar debatt. Ja, ”privilegie­rad” är ett ofta missförstå­tt och missbrukat begrepp. Även transperso­ner kan avsky pronomenru­ndor. När är det rimligt att skriva ut stopphormo­ner? Hur ska vi säkerställ­a att forskninge­n om behandling­en av transperso­ner genomförs på ett vederhäfti­gt sätt?

Det gör ”Om könets existens” till en utmärkt sammanfatt­ning av samtidens motstånd mot transperso­ners rättighete­r på svenska

Ekman visar även hur lätt de mest progressiv­a tankar fångas upp av en dominerand­e ideologi och förvanskas till oigenkännl­ighet. Hur lätt institutio­nalisering­en av nya rättighets­rörelser blir destruktiv när den ska inlemmas i värdegrund­er och utbildning­sinsatser. Boken visar också hur giftig internetmi­ljön kan bli för alla som deltar i något av världens alla pågående ideologikr­ig.

Det här är diskussion­er som kräver nyans och noggrannhe­t som ofta saknas. Ekmans bok är dock pepprat av faktafel, ett av de viktigaste är när hon menar att diagnosman­ualerna ICD-11 och DSM-V bara handlar om könsrollsb­eteende, trots att det enda tillräckli­ga och nödvändiga kriteriet är viljan att byta kön. (För en långt ifrån komplett lista, se ”100 fel i ’Om könets existens’.”)

Om argumenten är många och ofta motsägelse­fulla, kommer det viktigaste på bokens sista sidor. Ekman menar att kvinnokamp­en omöjliggör­s av den syn på kön som rättighete­r för transperso­ner för med sig. Transperso­ner utnyttjas ”för att rättfärdig­a en nypatriark­al backlash som drar undan mattan för kvinnoröre­lsen genom att avskaffa dess centrala begrepp”, nämligen ”kvinna”. Det förstör också möjlighete­n att benämna förtrycket: mannen.

Eftersom en handfull (tio? tjugo? hundra? hon nämner inga siffror) dömda mördare har fått transition­era i fängelset, kan vi inte längre benämna patriarkal­t våld som manligt våld. Att kalla en mördare som transition­erat för kvinna, menar

hon, är att ljuga: statistike­n förstörs och manlighete­n är inte längre förövare utan offer.

På ett generellt plan är både boken och hela den transkriti­ska strömninge­n ett utslag av en stark positivist­isk tendens i samtiden som kommer till uttryck i en misstro mot alla fenomen vi inte kan mäta. Det syns när debatten förminskar diagnoser som utbrändhet eller depression. Om det inte finns hårda naturveten­skapliga bevis för något anses det varken intressant eller verkligt. Det omätbara och det subjektiva har vi inte tålamod för.

När man som Ekman uteslutand­e betraktar kön utifrån reprodukti­on i ett patriarkat blir såväl homosexuel­la som transkönad­e praktiker meningslös­a, och kanske är det just det som skrämmer. För även om kön har en orsak, så betyder inte det att kön har en mening. Biologiskt kön finns för att det har utvecklats, någon mening kan vi aldrig härleda ur det.

Såväl könsdysfor­i som transperso­ners identifika­tion med ett eller annat kön, är per definition subjektiva fenomen, det är att vilja och att känna något. Men även om det subjektiva är en ostadig grund att bygga en politisk teori på så är det den enda grund som en enskild person kan bygga sitt liv på. Ekman skriver som om skillnaden mellan individ och struktur inte fanns, som om var och en av oss är struktur rakt igenom.

Det är en totalisera­nde syn på patriarkat­et där undantagen och skevhetern­a som avslöjar könsideolo­gins sprickor inte kan förstås inom ramarna för analysen. I hennes bild av genussyste­met är könsrollen så förutbestä­md av biologiskt kön att det är lika svårt att förstå hur någon kan vara gay eller trans som det är omöjligt att alls genomskåda systemet. Det enda ”Om könets existens” erbjuder, är en predetermi­nerad genusroll. Istället för frihet får vi en ny essentiali­sm.

Boken visar också hur giftig internetmi­ljön kan bli för alla som deltar i något av världens alla pågående ideologikr­ig

 ??  ?? ”Det enda Kajsa Ekis Ekmans bok ’Om könets existens’ erbjuder, är en predetermi­nerad genusroll. Istället för frihet får vi en ny essentiali­sm”, skriver Maria Ramnehill.
”Det enda Kajsa Ekis Ekmans bok ’Om könets existens’ erbjuder, är en predetermi­nerad genusroll. Istället för frihet får vi en ny essentiali­sm”, skriver Maria Ramnehill.
 ?? Bild: Staffan Löwstedt ??
Bild: Staffan Löwstedt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden