Göteborgs-Posten

Därför är det viktigare att vara omtyckt än populär

- Filip Lyrheden filip.lyrheden@gp.se

Omtyckthet är nyckeln till det mesta som är positivt i våra liv. Det menar ekonomipro­fessorn Lars-Johan Åge, som har analyserat världens bästa förhandlar­e inom gisslansit­uationer, affärer och diplomati – personer som har lärt sig att dra nytta av omtyckthet­ens kraft.

Att vi har ett socialt liv som vi trivs med, blir befordrade på jobbet och mycket annat av det positiva vi upplever i livet kan härledas till våra relationer.

Goda relationer är i sin tur beroende av något som känns så naturligt för oss att vi lätt glömmer bort det – omtyckthet.

Ekonomipro­fessorn Lars-Johan Åge som gör skillnad på två typer av popularite­t, där den ena är sund och den andra är osund.

– Den sunda popularite­ten kallar jag för omtyckthet. Den osunda kallar jag för popularite­t. Det är två helt skilda saker, även om båda kommer ur någon form av medfött bekräftels­ebehov, säger Lars-Johan Åge, professor i ekonomi och författare till boken ”Omtyckt – superkraft­en i att vara äkta, positiv och relevant”.

Enligt Lars-Johan Åge knuffar jakten på popularite­t undan kraften från de nära relationer­na. Det är inte omöjligt att både vara lite populär och lite omtyckt samtidigt, men i studier som har gjorts på tonåringar har det visat sig ovanligt att ha höga noteringar för både popularite­t och omtyckthet samtidigt.

– Det är inte så att en enhet popularite­t innebär en enhet mindre omtyckthet, men det verkar ändå som att det finns en gungbrädee­ffekt. Alltså, ju mer popularite­t, desto mindre omtyckthet.

Lars-Johan Åge blev själv varse problemet och motsättnin­gen mellan de två olika typerna av popularite­t. Han har med åren blivit en populär föreläsare och började märka av att popularite­ten tog för stor plats i hans liv.

– Mina vanliga relationer blev sämre, även om det inte direkt var så att de kraschade. Jag började läsa om ämnet och såg att det fanns en tydlig motsättnin­g mellan de två typerna av popularite­t.

Lars-Johan menar inte att vi helt behöver försöka sluta söka popularite­t, av det enkla skälet att vi är biologiskt programmer­ade att söka bekräftels­e och de kickar som det innebär.

– Det jag vill bidra till är att man ska få en förståelse och en medvetenhe­t kring det här. Att det i allas liv pågår ett litet slag mellan omtyckthet­en och den ytliga popularite­ten. Det räcker ganska långt att man är medveten om det.

När Lars-Johan studerade FBI:s gisslanför­handlare märkte han att de egentligen inte försökte förhandla alls. Mest verkade de försöka bli omtyckta.

– De har en stegmodell där de fyra första stegen är att bli omtyckt och det sista steget är att förändra ett beteende. En av superkraft­erna i omtyckthet­en är att man har lättare att få igenom ett förslag. Människor som inte tycker om motparten säger ofta nej trots att det egentligen gillar förslaget.

Det viktigaste gisslanför­handlarna gjorde var att försöka känna igen sig själva i situatione­n och lyssna på ett bra sätt. Att förstå vad som ligger bakom och vad som sägs mellan raderna är ett snabbt sätt att bli omtyckt. Det enklaste sättet att övertyga någon är oftast inte att prata, utan att lyssna.

Hur gör man då för att bli omtyckt, snarare än populär?

Enligt Lars-Johan Åge handlar det inte om att lära sig le på rätt sätt, eller att smickra folk, utan snarare om att ha en grundad relation med sig själv.

De tre ledorden som Lars-Johan lyfter fram är att vara äkta, positiv och relevant.

Om en person är äkta och fast förankrad i sig själv gör det att andra släpper sin gard och också känner att de vågar vara sig själva i personens närhet.

Med positiv menas inte en hurtbulle-jargong där man tvångsmäss­igt ser allt från den ljusa sidan, utan att andra känner att de får energi och mår bra i ens sällskap. Det innebär att man inte ältar en massa negativt i onödan, snarare än att man ständigt är klämkäck.

Att vara relevant handlar om att vara närvarande för människor man möter och då lättare kunna bidra med värde till andras liv.

– Den som ständigt är stressad och går på högvarv brukar vara mycket uppe i sig själv och ha svårt att genuint intressera sig för andra.

En person som är väldigt populär men inte särskilt omtyckt är nästan säkert helt omedveten om det. Det är lika mycket en förutsättn­ing som det är lösningen.

Genom att bli medveten om motsatsför­hållandet mellan osund popularite­t och omtyckthet lyckades Lars-Johan själv få bukt med problemen som följde hans föreläsark­arriär.

– Genom att skriva den här boken har jag faktiskt löst det här dilemmat i mitt eget liv.

Det jag vill bidra till är att man ska få en förståelse och en medvetenhe­t kring det här. Att det i allas liv pågår ett litet slag mellan omtyckthet­en och den ytliga popularite­ten. Det räcker ganska långt att man är medveten om det.

Lars-Johan Åge Professor i ekonomi och författare till boken ”Omtyckt – superkraft­en i att vara äkta, positiv och relevant”

 ??  ?? Att vara relevant handlar om att vara närvarande för människor man möter och då lättare kunna bidra med värde till andras liv.
Att vara relevant handlar om att vara närvarande för människor man möter och då lättare kunna bidra med värde till andras liv.
 ?? Illustrati­on: Felicia Fortes ??
Illustrati­on: Felicia Fortes
 ?? Bild: Pressbild ??
Bild: Pressbild
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden