Göteborgs-Posten

Nya sätt används för att söka efter intelligen­t liv på andra planeter

- Lotta Hohner lotta.hohner@gp.se

För bara 25 år sedan visste man inte ens om det fanns fler planeter än dem som kretsar kring vår egen sol. Idag scannar forskare hela galaxer i jakt på teknik från civilisati­oner som kommit mycket längre än vår egen.

– Jag tror vi kommer finna tecken på intelligen­t liv inom de närmsta åren, säger Beatriz Villarroel, doktor i astronomi.

Intresset för rymden och eventuellt liv där är enormt just nu. Poddar, böcker och filmer på temat produceras i rasande takt. När Pentagon förra året gick ut och bekräftade äktheten i de filmer som länge cirkulerat på internet, där oidentifie­rade farkoster filmats av amerikansk­a stridspilo­ter, blev uppståndel­sen stor bland UFO-entusiaste­r.

Även inom forskninge­n märks ett ökat intresse för intelligen­t liv i universum – ett område som tidigare setts som lite mindre fint inom stora delar av astronomif­orskningen, menar astronomip­rofessor Erik Zackrisson vid Uppsala universite­t. Han är Sveriges första SETI-forskare, vilket står för Search for extraterre­stial intelligen­ce. Han letar alltså efter tecken på utomjordin­gar.

– Att söka efter utomjordin­gar inom astronomi blir oundviklig­en sammankopp­lat med hela UFO-grejen vilket det inte handlar om. Men det ger upphov till ett löjets skimmer som gör att seriösa forskare inte velat ta itu med det. I Europa och i Sverige är det först de senaste åren som det har börjat poppa upp ett par sådana här projekt.

På global nivå är dock inte sökandet efter liv i universum något nytt, det har man hållit på med sedan 1960-talet då forskninge­n drog igång i USA och dåvarande Sovjetunio­nen. De senaste decenniern­a har intresset för frågan ökat kraftigt, till stor del till följd av upptäckten av en stor mängd exoplanete­r, det vill säga planeter som rör sig runt andra solar än vår egen. Den första upptäcktes så sent som 1995.

– Innan dess visste man bara om nio planeter, som sedan ändrades till åtta, även om man såklart misstänkte att det fanns andra. Nu har man upptäckt tusentals exoplanete­r vilket gett ny fart till frågan om liv i universum. Om det finns oändligt många hyggligt jordlika planeter i universum, borde det då inte också kunna finnas liv därute?

I det observerba­ra universume­t finns enligt vissa uträkninga­r en miljard miljarder sådana planeter med hyggliga förutsättn­ingar för liv. Det man framförall­t letat efter hittills inom forskninge­n är olika typer av signaler från utomjordin­gar. Hittills har noll sådana kunnat bekräftas. Varför har ingen försökt kontakta oss om sannolikhe­ten för liv på andra planeter är så hög? Den frågan ställde sig astrofysik­ern och nobelprist­agaren Enrico Fermi under en lunchrast och fick därmed namnge den kända Fermis paradox.

– Det är inte så mycket till paradox för det finns fler än sjuttio möjliga förklaring­ar till det. En del av dem är väldigt deprimeran­de, som att intelligen­t liv är så extremt sällsynt att vi faktiskt är helt ensamma i hela det observerba­ra universume­t. En annan är att det är vanligt, men att alla avancerade civilisati­oner ganska snabbt tar död på sig själva genom någon farlig teknologi eller genom krig. I så fall har vi den där undergånge­n framför oss, säger Erik Zackrisson.

Många av de jordlika planeter i Vintergata­n är en minst en miljard år äldre än vår planet, så om det finns långlivade civilisati­oner där är det sannolikt att de kommit betydligt längre än vår. Andra hypotetisk­a förklaring­ar till Fermis paradox är exempelvis att de skickat ut signaler som vi inte kunnat uppfatta, eller att de inte tyckt det varit värt besväret att kontakta oss.

Nu syns ett skifte inom forskninge­n där man istället för att utgå ifrån att det skulle komma medvetna signaler eller kontaktför­sök söker indirekta tecken på andra civilisati­oner. Erik Zackrisson letar tillsamman­s med kollegor efter spår av utomjordis­k teknik i Hephaistos­projektet. Där använder man gigantiska databaser över teleskopmä­tningar för att söka av Vintergata­n i jakt på så kallade Dysonsfäre­r.

Hittills har de inte hittat något som man kan slå fast är en Dysonsfär. Det man letar efter i sökandet är bland annat stjärnor som inte beter sig ”som de ska” och där har

Om det finns oändligt många hyggligt jordlika planeter i universum, borde det då inte också kunna finnas liv därute?

Erik Zackrisson Forskare vid Uppsala universite­t

forskarna hittat ett flertal intressant­a objekt.

–Vi bygger långsamt upp en katalog av konstiga fenomen som vi vill följa upp. Än har vi inte hittat någon riktigt bra Dysonsfärk­andidat. Men även om man inte hittar Dysonsfäre­r hittar man mycket som man kan gå vidare med inom den mer ”straighta” delen av astronomin.

Ett problem med all sådan här forskning är att den riskerar att bli lite jordnormat­iv. Man utgår ofta ifrån att andra civilisati­oner skulle fungera ungefär som vår och försöker extrapoler­a vad en miljard års ytterligar­e utveckling skulle innebära för deras tekniska framgångar.

– Egentligen har vi ju inga förutsättn­ingar att begripa vad en så avancerad civilisati­on har för målsättnin­gar. Om vi ligger för långt ifrån

varandra i den utveckling­smässiga trappan skulle vi kanske missa varandra för att vi helt enkelt inte förstår den andre. De skulle framstå som mycket mer gudalika för oss än gudarna i våra mytologier, kan man tänka, säger Erik Zackrisson.

Ett försök att komma runt det här problemet görs nu i ett annat svenskt SETI-projekt, en avknoppnin­g från Hephaistos­projektet som kallas VASCO. Det leds av Beatriz Villarroel, astrofysik­er verksam vid Nordiska institutet för teoretisk fysik. Hon tror att man kommer att hitta tecken på intelligen­t liv i universum inom de närmsta åren.

– Det är jag rätt övertygad om. Det pågår så mycket intressant forskning nu av intelligen­ta människor över hela jorden.

Inom VASCO söker man förutsättn­ingslöst efter fenomen i rymden som är svårförkla­rliga utifrån vad vi idag vet om universum. Detta görs med en världsunik metod där de jämför fotografie­r av stjärnhiml­en från 1950-talet med nutida fotografie­r för att upptäcka fenomen som försvunnit eller på andra sätt beter sig märkligt.

– Man förväntar sig inte att stjärnor försvinner från natthimlen under några decennier. Om den ändå gör det är det högintress­ant och skulle kunna vara tecken på andra civilisati­oners teknik, säger Beatriz Villarroel.

Stor del av bearbetnin­gen görs med hjälp av datorer men hon har också personlige­n gått igenom 24 000 objekt, och fick på kuppen öka styrkan på sina glasögon eftersom synen försämrade­s av allt stirrande och jämförande av små ljuspricka­r. Hittills har de hittat 100 punkter som tydligt syns på de gamla bilderna men inte på de nutida, och där man inte hittat några uppenbara förklaring­ar som att det beror på framkallni­ngen eller smuts på linsen.

Att det skulle vara försvinnan­de stjärnor går dock inte att säga. Troligare förklaring­ar är att det är kortlivade objekt som gammablixt­ar eller röda dvärgstjär­nor som blixtrar till på de första bilderna. Nu har de tagit hjälp av amatörföre­ningar och allmänhete­n för att ytterligar­e söka igenom materialet. Framöver vill de också undersöka fenomen som istället har uppstått och syns på de nya bilderna men inte de gamla.

Beatrice Villarroel ser de kommande åren som avgörande för SETI-forskninge­n eftersom det privata rymdföreta­get SpaceX då kommer att sätta ytterligar­e fart på projektet med Starlinksa­telliterna. Totalt kommer projektet att bestå av 40 000 satelliter i omloppsban­a runt hela planeten och innebära störningar för dem som söker av stjärnhiml­en.

– Det kommer göra det svårare att bedriva den här typen av forskning, det är lite nu eller aldrig. Vi har så spännande år framför oss!

Det kommer göra det svårare att bedriva den här typen av forskning, det är lite nu eller aldrig. Vi har så spännande år framför oss!

Beatriz Villarroel ... om att SpaceX planerar att skjuta upp 40 000 nya satelliter runt jorden

 ??  ??
 ?? Intresset för rymden är enormt just nu och poddar, böcker och filmer på temat produceras i rasande takt.
Bild: Alessandro Della Bella ??
Intresset för rymden är enormt just nu och poddar, böcker och filmer på temat produceras i rasande takt. Bild: Alessandro Della Bella
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden