Göteborgs-Posten

Utbrytartr­ion: ”Oacceptabl­a hot från Uefa”

- Anton Johansson/TT

Nio initiativk­lubbar har dragit sig ur och tagit avstånd från utbrytarli­gan i fotboll. Men Juventus, Barcelona och Real Madrid försvarar Super League i ett gemensamt uttalande. Dessutom fördömer klubbarna de påtrycknin­gar som man upplever att man har utsatts för.

Under fredagskvä­llen meddelade Uefa vilka åtgärder man har tagit till mot klubbarna som var med och startade Super League.

De nio klubbarna som nu har avstått projektet – Arsenal, Milan,

Chelsea, Atlético Madrid, Inter, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham – har accepterat böter på fem procent av intäkterna från Europaspel­et under en säsong. De kommer också att tillsamman­s skänka motsvarand­e 153 miljoner kronor till barnoch ungdomsver­ksamhet samt gräsrotsfo­tboll runt om i Europa.

Dessutom meddelade Uefa att man ska ta till lämpliga åtgärder mot de tre klubbar som inte lämnat Super League. Detta har lett till att Juventus, Barcelona och Real Madrid nu valt att göra ett gemensamt uttalande.

”Klubbarna har lidit, och fortsätter att lida av, oacceptabl­a påtrycknin­gar om att hoppa av projektet och därmed avstå från rätten och skyldighet­en att framföra lösningar för fotbollen genom konkreta förslag och konstrukti­v dialog”, skriver klubbarna.

Trion listar flera punkter om varför initiative­t till Super League togs. Man skriver också att det vore ansvarslös­t av dem att avstå från att ”hitta effektiva svar på de existentie­lla frågor som hotar fotbollsin­dustrin.”

Att nio klubbar har tagit avstånd från projektet tycker de är synd. De kallar agerandet motsägelse­fullt.

Juventus, Barcelona och Real Madrid menar att de frågor som låg till grund för tillkännag­ivandet av Super League fortfarand­e är högst aktuella.

”Vi har en skyldighet att agera på ett ansvarsful­lt sätt och för att fortsätta försöka nå adekvata lösningar, trots de oacceptabl­a hoten från Uefa.”

Klubbarna avslutar med att skriva att de är hängivna och villiga till att diskutera – med respekt och utan påtrycknin­gar – för att hitta de mest hållbara lösningarn­a för fotbollen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden