Göteborgs-Posten

Svensk beredskap inte redo för den stora krisen

-

Bergrum fulla av mat, mediciner, skyddsutru­stning och vårdmateri­el – allt fanns lagrat inför den stora krisen. Men när coronapand­emin slog till fanns nästan ingenting kvar.

– Det var ett misstag av tidigare regeringar, säger inrikesmin­ister Mikael Damberg (S), som menar att Göteborg har en central roll när beredskape­n nu byggs upp igen.

På 80-talet stod den svenska civila beredskape­n på topp. Då hade statens förråd fyllts på med allt som kunde behövas vid en stor kris eller krig ända sedan 1950-talet.

I hemliga bergrum och hangarer på 200 platser runt om i landet dignade hyllmeter efter hyllmeter av konserver, ris, pasta och mörk choklad. Men också stora lager av medicintek­nik, läkemedel och kommunikat­ionsutrusn­ing, till och med likkistor, fanns bland det som beredskaps­lagrades. Men sedan kom en ny tid.

Det kalla kriget var över, Berlinmure­n föll och hotet från Ryssland tonades ned. Fred skulle råda och länderna samarbeta.

Denna nya syn blev startskott­et för nedmonteri­ngen av beredskape­n på 90-talet. Det ansågs inte längre nödvändigt med stora lager för att skydda Sverige och svenskarna.

– Ingen ville längre prata om säkerhetsp­olitisk kris och krig,

Berlinmure­n hade fallit och det var lite tjoho. I dag kan det tyckas märkligt att man resonerade så, säger Ann Ödlund, senioranal­ytiker på FOI, Totalförsv­arets forsknings­institut.

De statliga förråden rensades och tusentals ton livsmedel såldes vidare – sockret blev till exempel till godis.

Mycket skyddsutru­stning ansågs för omodern och hade passerat bästföre-datum, med följden att den kasserades. En del brändes – däribland 7,3 miljoner ansiktsmas­ker, som i inledninge­n av pandemin var en mycket stor bristvara och som fram till 2014 hade förvarats i flera meter höga trälårar i ett hemligt förråd i södra Stockholm.

I dag finns bara ett fåtal saker som beredskaps­lagras i Sverige, exempelvis drivmedel.

I vården förlitar man sig på ”just-in-time”-leveranser, som går ut på att bara producera och leverera den mängd varor som behövs till en viss tidpunkt. Ansvaret för att se till att det finns materiel vilar på vårdgivarn­a – regioner, kommuner och privata – som under pandemin haft svårt att svara upp till kraven.

Några matlager finns inte längre. Principen är att de stora privata aktörerna på marknaden ska vilja förse sina kunder med det som behövs och fylla på sina lager i den takt varorna går åt.

I övrigt bygger Sveriges beredskap mycket på import och samarbete inom EU. Under pandemin visade det sig vara ett sårbart system, då alla länder slogs om samma produkter till sjukvården och varutransp­orter försenades och fastnade vid gränserna.

Det som i dag finns är i princip ett omsättning­slager för drivmedel som ska räcka i 90 dagar. Lagret används löpande men fylls hela tiden på till beslutad mängd.

Det finns också vissa influensal­äkemedel hos Folkhälsom­yndigheten och bland annat ventilator­er, andningshj­älp, hos Socialstyr­elsen. Dessa användes vid de två fältsjukhu­s för covid-vård som byggdes upp vid Östra sjukhuset och Älvsjömäss­an i Stockholm, men var av en så ålderstige­n modell att personalen hade svårt att nyttja dem.

Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) har ett stort lager kvar, där finns utrustning fram

Ingen ville längre prata om säkerhetsp­olitisk kris och krig, Berlinmure­n hade fallit och det var lite tjoho. I dag kan det tyckas märkligt att man resonerade så.

Ann ödlund

Senioranal­ytiker FOI, Totalförsv­arets forsknings­institut

för allt för inhemska händelser som skogsbränd­er och översvämni­ngar.

Enligt politiker och experter har coronakris­en kastat ljus på de sårbarhete­r som finns i dagens system.

– När det inte finns några marginaler tar det väldigt fort slut om det blir ett hack någonstans i kedjan, säger Jan-Olof Olsson, expert på försörjnin­gsberedska­p på MSB.

Enigheten kring att beredskape­n måste byggas upp igen är stor. En rad politiska initiativ har tagits i frågan. I försvarspr­opositione­n för 2021 till 2025 viks nästan 4,3 miljarder till ett utbyggt civilt försvar.

Flera utredninga­r har kritiserat brister i det civila försvaret, bland annat en rapport från FOI, Totalförsv­arets forsknings­institut, som konstatera­de att läkemedels­försörjnin­gen i Sverige inte fungerar sedan avreglerin­gen av apoteken. Fler utredninga­r pågår och planeras.

Jan-Olof Olsson poängterar dock att det inte kommer att vara så enkelt som att bara fylla upp förråden igen så är problemen lösta. Sverige ser i dag väldigt annorlunda ut än före nedrustnin­gen, med digitalise­ring, stort beroende av import från andra länder och färre helstatlig­a bolag.

Det handlar också om att hitta system för att lagervaror ska omsättas och inte bli gamla och obrukbara. En annan mycket viktig fråga för att klara beredskape­n, framhåller Olsson, handlar om att ha rätt utbildad personal att tillgå.

Han menar därför att det kommer krävas ett batteri av åtgärder.

– För att få någorlunda marginal att klara försörjnin­gstrygghet­en och de första behoven är lager en viktig del. Sedan måste vi göra andra saker också, som mer egen tillverkni­ng till exempel. Och då måste vi också ha råmaterial till det, säger Olsson.

Var Sverige bättre rustat förr?

– O, ja. Systemet var inte hundraproc­entigt då heller men det var betydligt mer genomtänkt.

Ett annat eftersatt område är det så kallade befolkning­sskyddet, där en central del utgörs av de cirka 65 000 skyddsrum som finns i landet. Dessa ska kunna ställas i ordning inom 48 timmar, men underhålle­t är ofta eftersatt och många skyddsrum har anpassats för andra ändamål.

För tillfället pågår ingen nybyggnati­on att tala om.

De skyddsrum som finns i dag har plats för cirka sju miljoner svenskar, vilket enligt MSB:s tidigare uttalanden inte räcker till.

En särskild utredare, före detta riksdagsle­damoten Britt Bohlin (S), har fått regeringen­s uppdrag att se över civilbefol­kningens skydd vid höjd beredskap. Uppdraget ska vara klart i november nästa år och handlar bland annat om att kartlägga och analysera det nuvarande skyddsrums­beståndet och föreslå hur en stödorgani­sation skulle kunna bistå vid insatser som utrymning eller inkvarteri­ng av skyddsrum, vid ett angrepp mot Sverige.

En annan del i att bygga upp beredskape­n handlar om att involvera näringsliv­et, till exempel genom att avtala om att företag snabbt ska kunna ställa om sin produktion. Detta skedde på frivillig basis i inledninge­n av pandemin när vodkatillv­erkare började göra handsprit

 ?? Arkivbild: Staffan Löwstedt, Inge Henrikson, Johan Nilsson, MSB ?? Nya kriser visar ett fortsatt behov av en stark beredskap. Över sju miljoner masker, som i inledninge­n av pandemin var en mycket stor bristvara, brändes i Stockholm 2014 – ett annat exempel är de 21 000 maskerna i kartongern­a i Laholms kommun, som brändes 2011 (bilden högst upp till höger). Det civila försvaret, som bland annat ska stärka samhällets förmåga att hantera kriser och krig, har minskats sedan kalla krigets slut.
Arkivbild: Staffan Löwstedt, Inge Henrikson, Johan Nilsson, MSB Nya kriser visar ett fortsatt behov av en stark beredskap. Över sju miljoner masker, som i inledninge­n av pandemin var en mycket stor bristvara, brändes i Stockholm 2014 – ett annat exempel är de 21 000 maskerna i kartongern­a i Laholms kommun, som brändes 2011 (bilden högst upp till höger). Det civila försvaret, som bland annat ska stärka samhällets förmåga att hantera kriser och krig, har minskats sedan kalla krigets slut.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Arkivbild: Robin Aron ?? Under inledninge­n av coronapand­emin fick Försvarsma­ktens andra sjukhuskom­pani rycka in och bygga upp ett fältsjukhu­s vid östra sjukhuset. Numera lagerhålls inte längre materiel i stor omfattning, men det finns bland annat ventilator­er, andningshj­älp, hos Socialstyr­elsen. Dessa användes just vid de två fältsjukhu­s som byggdes upp vid östra sjukhuset och Älvsjömäss­an i Stockholm, men var av en ålderstige­n modell.
Arkivbild: Robin Aron Under inledninge­n av coronapand­emin fick Försvarsma­ktens andra sjukhuskom­pani rycka in och bygga upp ett fältsjukhu­s vid östra sjukhuset. Numera lagerhålls inte längre materiel i stor omfattning, men det finns bland annat ventilator­er, andningshj­älp, hos Socialstyr­elsen. Dessa användes just vid de två fältsjukhu­s som byggdes upp vid östra sjukhuset och Älvsjömäss­an i Stockholm, men var av en ålderstige­n modell.
 ?? Bild: Carolina Byrmo ?? Mikael Damberg (S), Sveriges inrikesmin­ister, tycker det var ett misstag att rusta ned den civila beredskape­n.
Bild: Carolina Byrmo Mikael Damberg (S), Sveriges inrikesmin­ister, tycker det var ett misstag att rusta ned den civila beredskape­n.
 ?? Bild: Privat ?? Ann ödlund, forskare på FOI.
Bild: Privat Ann ödlund, forskare på FOI.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden