Göteborgs-Posten

Karin Pihl: Vi borde känna tacksamhet över vaccinen

- Karin Pihl karin.pihl@gp.se

Vi ser början på slutet nu. Och det är tack vare vaccinen. Nog är det värt att fira.

Som tillhörand­e riskgrupp fick jag nyligen den första dosen av covid-19-vaccinet. Otåligt stod jag, tillsamman­s med de andra väntande patientern­a, på coronaanpa­ssat avstånd i korridoren och frustade irriterat i munskyddet. Ropar de upp folk eller hur går det till? Varför tar det så lång tid? Jag hade ju tid halv två, nu är klockan kvart i!

Vaccinatio­nsprogramm­et har präglats av irritation. Det har varit det givna samtalsämn­et under hela våren. När kommer de öppna upp för allmänhete­n egentligen? Vad gör regeringen, varför kan de inte samordna bättre? Det här är ju ändå Sverige, man trodde att myndighete­rna liksom skulle… sköta det här! Varför har Israel vaccinerat nästan hela befolkning­en men inte vi? Dåligt!

Tidigare under våren demonstrer­ade äldre med plakat för att få bli vaccinerad­e. Nu är en del irriterade över att de inte får välja vilken typ av vaccin de får. När folk erbjuds Astra Zenecas spruta vänder de i dörren. Det har till och med hänt att vårdperson­alen blivit hotad (SR 17/4). Vi är ju vana vid att valfrihet blivit något av en grundlägga­nde medborgerl­ig rättighet.

Risken för blodproppa­r av vaccinet är minimal. Risken för blodproppa­r när man flyger är betydligt högre. Ändå vägrar en del ta dosen, det som ska göra att vi snart kan sätta oss i ett flygplan igen.

Någonstans tror jag att vi har tappat bort något viktigt: tacksamhet­en över det faktum att mänsklighe­ten stundtals är genialisk.

För nästan exakt ett år sedan skrev jag en krönika om att jag aldrig mer skulle klaga på att livet var som vanligt. Det var april 2020 och smittkurvo­rna pekade rakt uppåt. Det var precis då det hade börjat gå in för de flesta hur allvarligt det här nya viruset är, och hur mycket våra liv skulle påverkas den kommande tiden. Plötsligt insåg jag värdet av att kunna sitta ett gäng på en restaurang klockan 21 en fredag.

Nu håller det på att bli som vanligt igen. Eller inte riktigt ännu. Smittsprid­ningen är fortfarand­e hög, vi måste fortfarand­e följa restriktio­nerna. Men vi ser en ljusning.

I Israel rapportera­r man att vaccineffe­kten rentav är bättre än vad som innan kunde visas i kliniska studier. Efter två doser har man över 95 procents skydd. KI-professorn Matti Sällberg menar att det “kan ju inte bli mycket bättre än så här” och att “detta visar att vaccinen är vägen ur pandemin, punkt slut” (DN 6/5).

Storbritan­nien, som började vaccinera befolkning­en tidigt, har lämnat den pandemiska fasen. I stället går man in i något som kallas den endemiska fasen, där utbrotten är små och lokala och risken för samhällssp­ridning låg. Joakim Dillner, professor i infektions­epidemiolo­gi, säger till DN att han tror att också Sverige kommer hamna där inom kort, om vaccintakt­en hålls uppe.

Vi kan alltså vara på väg ut ur eländet. Visst finns farhågor. Som mutationer­na. Men vaccinen tycks bita bra på den brittiska varianten. Och risken att bli allvarligt sjuk minskar förhoppnin­gsvis även för de andra coronamuta­nterna. Netflix och Ipren i stället för iva.

Borde vi inte överskölja­s av en våg av tacksamhet? När den amerikansk­e forskaren Jonas Salk år 1955 deklarerad­e att hans vaccin mot polio visade 80-90 procents skyddseffe­kt ringde kyrkklocko­r över hela USA. “Salks vaccin fungerar!” ropade feta tidningsru­briker. Folk gick ut på gatorna och hurrade. Skolbarn uppmanades att skriva tackbrev.

Sjukdomen, en aggressiv virusinfek­tion som spreds epidemiskt, drabbade barn hårt och orsakade förlamning och död. Vid stora utbrott stängdes skolor, bibliotek och lekparker för att stoppa farsoten. I dag är polio nästintill utrotat.

Utveckling­en av vaccin är en av de största bedriftern­a i mänsklighe­tens historia. De har utrotat smittkoppo­r, polio och är på god väg att knäcka malaria. Och de kommer med all säkerhet att ta oss ur coronapand­emin. Utan vaccin hade miljontals fler avlidit. Då hade läget i dag varit nattsvart. I stället börjar 60-plussarna nu planera höstens semesterre­sa.

I vår tid är tacksamhet inte en känsla som står särskilt högt i kurs. Det är rätt och riktigt att kritisera regionen, staten och EU när de klantar till det med vaccinen. Men rent själsligt tror jag att vi skulle må bra av att låta oss känna tacksamhet. Tacksamhet är ett tecken på att man inte tar allting för givet, och det är nödvändigt för att kunna uppskatta det man har.

 ?? Bild: Johan Nilsson ?? Vägen ut ur eländet.
Bild: Johan Nilsson Vägen ut ur eländet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden