Göteborgs-Posten

Medierna sviker sitt uppdrag under coronakris­en

-

Coronakris­en och dess konsekvens­er innebär stora påfrestnin­gar för oss alla, såväl enskilda medborgare som olika samhällsin­stitutione­r. För medierna är pandemin på flera sätt en unik utmaning. Det är ingen tvekan om att de förutsättn­ingar medierna har att arbeta utifrån under pandemin är mycket svåra.

Ett enormt flöde av informatio­n, inklusive ofta svårtolkad medicinsk data av olika kvalitet från världens alla hörn. Att journalist­er utan särskild medicinsk sakkunskap har svårt att bedöma relevansen, eller ens förstå resultaten, i olika vetenskapl­iga studier är inte förvånande.

Samtidigt har det under hela pandemin funnits uppenbara exempel på desinforma­tion, allt från ideologisk driven propaganda till statsfinan­sierad lögnproduk­tion från regimer som vill underminer­a de västerländ­ska demokratie­rna.

I denna virvlande informatio­nsflod har det dessutom funnits ytterst få självklara auktoritet­er. Hur säkerställ­er man att olika tolkningar av förloppet får komma fram, vem kan man egentligen lita på?

För det kommer en ny pandemi. Frågan är inte om utan när.

Situatione­n har komplicera­ts ytterligar­e av att rapporteri­ngen i sig riskerar att få dramatiska konsekvens­er, vilket sätter principen om konsekvens­neutralite­t på prov. Hur rapportera­r man om händelser när själva rapporteri­ngen riskerar att göra att fler blir smittade och dör?

Även med hänsyn tagen till allt detta är det tydligt att medierna har svikit sin viktiga uppgift under pandemin. Redan vid en översiktli­g genomgång framträder flera typer av problem i medierappo­rteringen.

Som så ofta är rapporteri­ngen av situatione­n i andra länder i regel ytterst sporadisk, vilket gör särskilt ett globalt fenomen svårbegrip­ligt för medborgarn­a.

Vissa medier valde tidigt en egen epidemiolo­gisk linje att driva. Särskilt slående var DN, vars chefredakt­ör redan våren 2020 på oklara grunder trodde sig veta hur pandemin skulle bekämpas och lät detta färga nyhetsrapp­orteringen.

På ledarplats finns istället ofta ideologisk­a låsningar. Å ena sidan högerskrib­enter med förkärlek för hårdare tag som ensidigt kräver mer statlig repression – mest uppenbart på SvD:s ledarsida under pandemins första år, vilket jag skrivit om tidigare. Å andra sidan S-lojala skribenter som uppfattar försvar av regeringen som det viktigaste – även i en global pandemi. Aftonblade­ts ledarsida är här ett övertydlig­t exempel.

Men allra mest cynisk är katastrofr­apporterin­gen för att sälja lösnummer och locka till klick, bokstavlig­en med andras liv som insats. Exempelvis Expressens och Aftonblade­ts skräckarti­klar om äldre som dött efter att ha vaccinerat­s.

När pandemin väl klingat av behöver vi lära oss inför nästa gång. För det kommer en ny pandemi. Frågan är inte om utan när. Därför är det viktigt att lära sig inte bara av hur pandemin bekämpats, utan också av hur den har skildrats. Då krävs en ärlig diskussion om vad som gick fel i rapporteri­ngen.

Om det blir så är däremot oklart. Öppen självkriti­k brukar inte vara de stora mediernas bästa gren. Men nästa gång det blir aktuellt behöver Sverige helt klart en mer ansvarsful­l pandemijou­rnalistik.

 ?? Markus Uvell
Opinionsan­alytiker ??
Markus Uvell Opinionsan­alytiker

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden