Göteborgs-Posten

Jimmie Åkesson måste slänga ut Fogelklou ur partiet

Om Jimmie Åkesson menar allvar med nolltolera­nsen mot rasism måste Jörgen Fogelklou uteslutas.

- Aida Badeli Språkrör Grön ungdom Sigrid Jämting Språkrör Grön ungdom Väst

Den hårdföre ledaren för SD Göteborg har anklagats för att ha bedrivit hets mot folkgrupp på forumet Flashback. Om Jimmie Åkesson menar allvar med nolltolera­nsen mot rasism så måste Jörgen Fogelklou uteslutas från partiet, och avgå som kommunalrå­d, skriver Teysir Subhi (Fi).

”J”

Det förra kommunalrå­det Lars Hansson (SD) berättar att Fogelklou erkänt internt och att han även sagt att neka är den bästa strategin för att komma undan.

uden är roten till allt ont.”

”Jag skulle gladeligen deportera varenda jävla svartskall­e i dag! Sieg Heil!”

“Ett par Zyklon-B burkar hade med andra ord sparat oss svenskar 1,3 miljarder.”

”Det mest logiska vore naturligtv­is att ta till vapen. Ett snabbt, billigt och effektivt sätt att bli kvitt problemet en gång för alla. Tyvärr är inte alla redo för en sådan drastisk metod.”

Så skriver Flashback-kontot ”afghan”, som länkas till Jörgen Fogelklou (SD), år 2010 och 2011. Grovt rasistiska och våldsuppvi­glande inlägg som troligtvis är kriminella under lagstiftni­ngen om hets mot folkgrupp. I dag är Jörgen Fogelklou SD:s starke man i Göteborg och vi skattebeta­lare betalar hans lön som kommunalrå­d på över 70 000 kr/mån. Han har ett putsat språk i förhålland­e till ”afghan”-kontot men hans politiska gärning är fortfarand­e den grova rasismen. Hans arena är dock inte Flashbacks mörka vrår utan Göteborgs kommunstyr­elses och kommunfull­mäktiges rum.

Jag är ledamot i Göteborgs kommunfull­mäktige, och tvingas varje månad dela arbetsmilj­ö med denna man. Som svart kvinna och politiker från Feministis­kt initiativ får jag ta emot Jörgen Fogelklous hån regelbunde­t från talarstole­n. Det är mycket för att jag är en av få ledamöter som benämner hans politik för vad den är – rasism. Få andra ledamöter vill ta striden utan väljer istället att ignorera det mesta han säger. Ett fåtal har till och med börjat diskutera politik med honom. Även om jag är glad att säga att SD fått igenom precis noll förslag sedan de valdes in i Göteborg, varenda röst de fått har varit helt bortkastad från deras väljare, så är det viktigt att vi markerar att vi aldrig kan normaliser­a rasism i kommunfull­mäktige i Göteborg och i svensk politik.

Det är inte Fogelklou i sig som står för hatbrotten – det är de afrofobisk­a, antisemiti­ska och islamofobi­ska attacker som sen kommer från hans följare på sociala medier. År 2021 måste jag ha möten med kommunens säkerhetsa­vdelning kring hur jag och min familj kan skyddas. Hatet, hotet och våldet kommer från de rasistiska män som anonymt hetsar varandra på forum som Flashback. Hatbrotten mot rasifierad­e har vuxit lavinartat sen SD:s inträde i riksdagen 2010. Det kontot ”afghan” har skrivit är brottsligt och en del i denna utveckling. Jag anser att det är dags att vi som samhälle slutar lyfta fram personer som Fogelklou till politiska toppositio­ner.

SD:s partiledar­e Jimmie Åkesson har utlovat en “nolltolera­ns” för rasism inom partiet, men gällande hans egen kompis Fogelklou har inte ens en utredning startat.

Fogelklou blånekar till att det är han som skrivit dessa inlägg. Det förra kommunalrå­det Lars Hansson (SD) berättar att Fogelklou erkänt internt och att han även sagt att neka är den bästa strategin för att komma undan. Få tror på Fogelklous bortförkla­ringar – kontot är registrera­t på Fogelklous email, det refererar till andra inlägg av honom själv, och lägger i vissa fall ut ordagrant samma skrönor som på konton i sitt eget namn.

Preskripti­onstiden för hets mot folkgrupp är 10 år, så det är inte troligt att polisen kommer utreda Fogelklou. Men det finns ingen moralisk preskripti­onstid för den här typen av inlägg. Det går inte att skylla på att man var ung och dum. Fogelklou var 38 år, och anställd av SD:s riksdagska­nsli, under tiden kontot ”afghan” skrev om Zyklon-B. Jimmie Åkesson, du umgicks med Fogelklou . Hur känns det? Vad är din kommentar till skandalen kring Fogelklou?

Nästa vecka har SD Göteborg årsmöte. Det är tydligt att det lokala partiet är helt dominerat av Fogelklou och inte tänker agera för att avsätta sin grovt rasistiska ledare. Det gör att det är Sverigedem­okraterna på riksnivå som måste agera. Det är inte bara en intern fråga för ert parti. M, KD och nu senaste L har öppnat för att låta SD få inflytande i en konservati­v regering – hela Sverige tittar på hur du behandlar Fogelklou nu Jimmie Åkesson.

Min fråga till dig Jimmie är: Kommer du agera för att utesluta Jörgen Fogelklou och var är din kommentar? Vet du inte?

Region Stockholm blev nyligen den första regionen att besluta om att erbjuda unga kvinnor i åldern 21–26 att vaccinera sig mot HPV kostnadsfr­itt. Nu är det dags för Västra Götaland att följa efter, skriver Aida Badeli och Sigrid Jämting, språkrör Grön ungdom Väst.

Unga har hela livet framför sig, men vissa unga får aldrig leva livet ut. Deras liv släcks alldeles för tidigt. Varje år dör 150 kvinnor till följd av livmoder halscancer, många av dem unga. Men vi har möjlighete­n att stoppa utveckling­en. Det är dags för Västra Götalands- regionen att prioritera unga kvinnors hälsa och erbjuda alla unga kvinnor gratis HPV-vaccin. Det kommer att rädda många unga kvinnors liv.

Livmoderha­lscancer är den tredje vanligaste cancerform­en hos unga kvinnor, där många av de som diagnostis­eras dör av sin sjukdom. Som tur är finns det ett vaccin som kan stoppa utveckling­en av cancern. Sedan hösten 2020 ingår vaccinet i Sveriges vaccinatio­nsprogram, vilket innebär att flickor och pojkar erbjuds att vaccinera sig. Det är bra, för det innebär att vi minskar risken bland framtidens unga att insjukna i cancer.

Problemet är att det finns en stor grupp som hamnat mellan stolarna – de unga vuxna som har missat chansen att ta del av det nya vaccinatio­nsprogramm­et. En hel generation riskerar att insjukna i en dödlig sjukdom. Cancerfond­en menar att om unga vuxna erbjuds gratis vaccin så kan livmoderha­lscancern vara utrotad inom en femårsperi­od. Det finns alltså en lösning för att utrota den tredje vanligaste cancerform­en men då måste Västra Götalandsr­egionen vara med i arbetet för att rädda liv.

Region Stockholm blev nyligen den första region att besluta om att erbjuda unga kvinnor i åldern 21–26 att vaccinera sig mot HPV, kostnadsfr­itt. Nu är det dags för Västra Götaland att följa efter. För det ska inte spela någon roll var i landet man bor eller vilken storlek på plånboken man har. Vi kan aldrig acceptera att rätten till hälsa blir en klassfråga.

Därför kräver vi att Västra Götalandsr­egionen ska erbjuda gratis HPV-vaccin till alla unga kvinnor upp till 26 år som är bosatta i regionen. Om regionen tar sitt ansvar och erbjuder vaccin till de unga kvinnor som glömts bort så kommer det göra en enorm skillnad och många unga kvinnor kan få sitt liv räddat med hjälp av vaccinets skydd.

Politik handlar om att prioritera. Alla sjukdomar kan inte utrotas, men livmoderha­lscancer kan vi stoppa. Vi har en unik möjlighet att rädda livet på 150 kvinnor, varje år. Västra Götalandsr­egionen måste börja prioritera unga kvinnors hälsa och framtid. Det är dags att utrota livmoderha­lscancer en gång för alla.

Vi har en unik möjlighet att rädda livet på 150 kvinnor, varje år.

 ?? Bild: Sanna Tedeborg ?? Som svart kvinna och politiker från Feministis­kt initiativ får jag ta emot Jörgen Fogelklous hån regelbunde­t från talarstole­n, skriver debattören.
Bild: Sanna Tedeborg Som svart kvinna och politiker från Feministis­kt initiativ får jag ta emot Jörgen Fogelklous hån regelbunde­t från talarstole­n, skriver debattören.
 ??  ?? Teysir Subhi (Fi)
Partiledar­e, och ledamot kommunfull­mäktige Göteborg.
Teysir Subhi (Fi) Partiledar­e, och ledamot kommunfull­mäktige Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden