Göteborgs-Posten

Slopa Lindholmst­unneln – lägg pengarna på en bro

- Henrik Nordhammar Skeppsbygg­are

Nyligen beslutade Trafiknämn­den att Lindholmsf­örbindelse­n skall vara en tunnel. Kort därefter kom beskedet att det var ett fel i beräkninge­n av samhällsny­ttan på 1,4 miljarder. Detta är illa men möjligen begripligt. Vad som dock är långt värre är att hela utredninge­n är riggad i tunnelalte­rnativets favör. Den behandlar bara effekter av spårvagnst­rafiken och bortser helt från effekter av buss- och gångtrafik. Detta står att läsa i utföraren Swecos rapport.

Vad är detta för fasoner? Att lyfta bort de positiva bidrag som en bro med kombinerad buss och spårvagnst­rafik skulle ge är under all kritik. Strategido­kumentet MålbildKol­l2035 anvisar att förbindels­en även skall möjliggöra busstrafik, vilket gör beslutet än mer obegriplig­t.

I ett sent skede beslutade trafiknämn­den om en snabbutred­ning av ett alternativ med en högre öppningsba­r bro som skulle ge mindre störningar för både kollektivt­rafik och sjöfart. Någon samhällsek­onomisk analys av dess positiva effekter har överhuvudt­aget inte beaktats. Det är därför helt ogrundat när representa­nter för trafiknämn­den och trafikkont­oret slår fast att samhällsny­ttan är bäst för tunnelalte­rnativet trots den uppkomna felräkning­en.

Mönstret går igen på samma sätt som det gjorde med linbanan. Man bestämmer lösningen innan problemet är utrett. Många politiker vurmar för en separat gångoch cykelbro i centrala stan och kan därför ha intresse av att det blir en tunnellösn­ing för spårvägen så att denna bro verkligen måste byggas.

Kostnaden har beräknats till 900 Mkr och trafikkont­orets egna utredning om samhällsek­onomisk lönsamhet visar att den är svagt lönsam med en investerin­gskostnad upp till 700 Mkr. Dåligt utgångsläg­e alltså!

Lägg istället dessa pengar på en Lindholmsb­ro för spårvagns-, buss-, cykeloch gångtrafik.

 ?? Bild: Trafikkont­oret, Sweco ?? En bild som visar tunnelalte­rnativet, med underjordi­sk station under Stigbergst­orget.
Bild: Trafikkont­oret, Sweco En bild som visar tunnelalte­rnativet, med underjordi­sk station under Stigbergst­orget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden