Göteborgs-Posten

Låt oss folkomröst­a om vinster i välfärden

- Jan Linde Skattebeta­lare

När det finns en majoritet i befolkning­en som inte kan organisera­s i det politiska systemet, när majoritete­n är oklar, har vi lagstiftat om möjlighete­n till folkomröst­ning. Nu är vi i detta läge när gäller frågan om vinster i välfärden.

Som invånare upprörs vi av att ledande företrädar­e skor sig på en allt för generös lagstiftni­ng som möjliggör bonusar till chefer eller ger möjlighete­r att föra ut vinster till skattepara­dis.

I Göteborgs universite­ts årliga SOM-undersökni­ng från i år läser jag:

”Det finns ett ökat motstånd mot vinster i välfärden - en annars ganska stabil tidsserie. 64 procent tycker det är ett bra förslag att förbjuda vinstutdel­ning inom skattefina­nsierad vård, skola och omsorg, att jämföras med endast 20 procent som tycker att det är dåligt”.

Som jag har förstått det finns det inget lika tydligt motstånd till valfrihet i välfärden om den organisera­s i icke vinstdriva­nde verksamhet­er av personal- eller föräldrako­operativ. Eller, för den saken, det finns inget motstånd mot att välfärden utförs av idéburna organisati­oner inom det som numera kallas det civila samhället.

Det viktiga är att skattepeng­arna går till verksamhet­en och inte till vinster eller bonusar. Därför föreslår jag partierna att enas om att folkomröst­a om vinster i välfärden. Det kan ske samtidigt att vi håller allmänna val 2022.

 ?? Bild: Johan Nilsson ??
Bild: Johan Nilsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden