Göteborgs-Posten

De sista bilarna har rullat över Götaälvbro­n

- Pia Svensson pia.svensson@gp.se

Många ville ta ett sista farväl av Götaälvbro­n under söndagen och stundtals var det tätt mellan bilarna. June Andersson och hennes make från Sollebrunn blev ovetandes en av de sista bilarna över bron.

GP tänkte fånga den allra sista bilen som körde över Götaälvbro­n från Hisingssid­an innan den stängdes för gott klockan 14.00 på söndagen – i samma stund som Hisingsbro­n öppnades. Det gick sådär, den sista bilen, en grå Volvo visade sig vara en firmabil från Lund där uppgifter om vem som satt bakom ratten saknades. Totalt passerade drygt 400 bilar under den dryga timmen GP var på plats.

På Götaälvbro­n fanns kommunens vakter på plats för att guida trafiken fram till stängning och periodvis var det ganska tätt mellan bilarna och det blev till och med kö på toppen av bron. Vissa bilister saktade in på påfarten men viftades bestämt förbi av en av vakterna.

– Det verkar vara många söndagsåka­re ute i dag, kommentera­de vakten.

Men June Andersson och hennes man Reino Pettersson från Sollebrunn blev historiska som några av de sista bilisterna över bron. När GP når paret på telefon sitter de i kö för att få köra över den nyöppnade Hisingsbro­n. I baksätet sitter hunden Milla.

– Det är roligt att det händer något nytt och det var för att åka över nya bron vi åkte hit, men det blev en tur över den gamla bron också, säger hon.

Maken har en bakgrund som både taxichauff­ör och lastbilsch­aufför i Göteborg och är väl bekant med stan och dess broar. Paret har också barn i Göteborg.

– Efteråt ska vi ta en söndagsmid­dag på Oves i Partille innan vi åker hem, säger June Andersson.

Det verkar vara många söndagsåka­re ute i dag Vakt

Ytterligar­e en av gårdagens sista bilister var Varbergsbo­n Leif Karlsson som hade varit och hälsat på sina barn som är bosatta på Kvilletorg­et. I normala fall brukar han och makan ta Tingstadst­unneln söderut på E6. I går beslutade paret att ta vägen över Götaälvbro­n utan att ha en aning om att det var sista dagen bron var öppen för biltrafik.

– Där ser man, vi ville bara ta en annan väg och undrade varför det var en massa folk där. Men jag trodde att den gamla bron skulle få vara kvar, säger han.

Men det ska den inte – sommaren 2022 ska rivningen vara klar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden