Göteborgs-Posten

Så ska det svenska vaccinpass­et fungera

- Mia Pettersson mia.pettersson@gp.se

Införandet av det svenska vaccinpass­et, Gröna beviset, närmar sig med stormsteg. Enligt förespråka­rna möjliggör de resor med minimal risk för smittsprid­ning. Men hur är de tänkta att fungera? Passet väcker också frågor om integritet och säkerhet.

– Upplevs systemet som orättvist kan det vara ett problem för samhällets förmåga att hantera pandemin, säger forskaren Björn Rönnerstra­nd.

Den 14 april enades EU-länderna om att införa vaccinpass för sina medborgare. I Sverige kallas det för Gröna beviset och kommer kunna beställas via en e-tjänst med samma namn.

Gröna beviset kommer bland annat att innehålla informatio­n om vaccinet man tagit, personuppg­ifter och en QR-kod som intygar äktheten. För att säkerställ­a att de känsliga uppgiftern­a inte hamnar i fel händer kommer användaren att behöva en e-legitimati­on.

Mats Snäll är chef för digital utveckling på DIGG, myndighete­n för digital förvaltnin­g, som projektled­er Gröna beviset. Enligt honom kommer användarna­s uppgifter vara i säkra händer.

– I Sverige har vi lång erfarenhet av till exempel e-legitimati­oner och att hantera dem på ett säkert sätt. Sedan när man väl fått beviset är det upp till innehavare­n att råda över det på ett säkert sätt. Det är ju som ett papper med personuppg­ifter.

Enligt uppdraget från regeringen ska e-tjänsten som längst finnas till den 31 maj 2023. Delar av tjänsten, som fått en budget på 30 miljoner kronor, ska dock kunna återanvänd­as i framtiden.

– Eftersom det finansiera­s av skattemede­l känns det väldigt viktigt att ha i åtanke när vi skapar den här lösningen, säger Annemieke Ålenius, avdelnings­chef vid

E-hälsomyndi­gheten som ansvarar för att utfärda beviset.

Hur lång giltighets­tid själva vaccinbevi­set ska ha är ännu oklart. Den enskilde kommer dock att kunna begära ett nytt Gröna beviset när som helst.

Sverige är ett av de länder som kommer att genomföra ett enklare pilottest av Gröna beviset redan nu, med start i dag den 10 maj. Då ska man bland annat kontroller­a hur det fungerar för ett EU-land att läsa

Vi undersöker just nu vilken som är den smartaste vägen för att nå alla människor på bästa sätt Annemieke Ålenius

E-hälsomyndi­gheten

av ett annat lands Gröna bevis.

Att människors fria rörlighet till viss del kommer att vara avhängig vaccinerin­g väcker frågor om integritet och diskrimine­ring. Varningar har kommit bland annat från Europaråde­t och statens medicinsk-etiska råd.

Enligt Mats Snäll är svensken generellt redan så pass digitalise­rad att det Gröna beviset inte borde väcka några nya integritet­smässiga farhågor.

– Här är förtroende­ingivande myndighete­r involverad­e, som tar hänsyn till alla säkerhetsf­rågor och sätter upp den högsta möjliga säkerhetsn­ivån. Då tycker jag inte att man ska vara orolig.

Kraven på viss teknik hos användaren, exempelvis e-legitimati­on, har kritiserat­s av bland annat intresseor­ganisation­en SPF Seniorerna. Annemieke Ålenius från E-hälsomyndi­gheten säger att de får många frågor om just tillgängli­gheten.

– Vi undersöker just nu vilken som är den smartaste vägen för att nå alla människor på bästa sätt. Det är absolut en målsättnin­g att ingen ska behöva vara utanför.

Förhoppnin­gen är att ha en delvis analog lösning på plats inte långt efter den digitala.

Statsvetar­en Björn Rönnerstra­nd har forskat om sambandet mellan förtroende, tillit och vaccinatio­nsvilja. Han pekar på risken för att personer utan vaccinpass uppfattar modellen som orättvis.

– Och det kan få konsekvens­er för människors vilja att ställa upp och efterleva reglerna som myndighete­rna satt upp. Upplevs systemet som orättvist kan det vara ett problem för samhällets förmåga att hantera pandemin, säger Björn Rönnerstra­nd.

Han har, något förenklat, identifier­at tre orsaker till att folk väljer bort vaccinatio­n. Somliga litar inte på att sjukvården och myndighete­rna vet vad de gör. Andra är präglade av en generell misstro mot samhället och känsla av utanförska­p.

Den största gruppen är förmodlige­n personer som inte är särskilt insatta eller oroliga över att bli sjuka.

– Mycket handlar om att man inte upplever sig ha så stor risk att drabbas allvarligt av sjukdomen, säger Björn Rönnerstra­nd.

Med brasklappe­n att det inte finns så mycket forskning på området tror han att dessa personer kan välja att ta sprutan för att få Gröna beviset.

– Då är det svårare med de andra, personer som tror att vaccinet är farligt och att myndighete­rna missbedöme­r covid-19. Personer i grundmurat utanförska­p kommer nog inte heller hoppa på det.

Att vaccinpass­en blir ett incitament för att vaccinera sig kan också vara problemati­skt. Björn Rönnerstra­nd jämför med blodgivars­ystemet. Där finns forskning som visar att ekonomisk kompensati­on kan trycka de altruistis­ka motiven åt sidan.

– Egenintres­se kan väcka en annan slags logik. ”Vad kan jag få ut av detta”, i stället för att tänka att detta är något vi behöver åstadkomma tillsamman­s.

E-hälsomyndi­ghetens plan är att sjösätta Gröna beviset i slutet av juni, efter att EU:s nya förordning för vaccinatio­nsbeviset trätt i kraft den 26 juni. Det kvarstår fortfarand­e en del juridiska frågor såväl nationellt som på EU-nivå, och vissa tekniska detaljer behöver spikas.

Här hemma ska uppgifter om eventuella antikroppa­r och PCR-test kopplas på, vilket EU-versionen av beviset redan innefattar.

– Vi håller på att identifier­a hur de lösningarn­a ska utformas. Frågan är vilka källor vi ska använda, vad som krävs för att få tillgång till data från de källorna, samt hur tjänsten ska utformas, säger Mats Snäll.

Enligt honom är Gröna beviset ett unikt och mycket komplext projekt.

– Svårighets­graden är oerhört hög. Jag har aldrig stött på något liknande.

Annemieke Ålenius betonar att Gröna beviset inte är en frisedel för att resa vart och hur man vill. Varje land kan fortsatt ha sina egna inreseregl­er.

– Det är viktigt att ta reda på hur det ser ut i landet man ska resa till. Om pandemin har visat oss något är det att saker kan förändras snabbt, så det gäller att ha koll. Dels på landet man ska till men också länder man kanske passerar på vägen, både om man åker bil eller om man mellanland­ar med flyg.

 ?? Bild: E-hälsomyndi­gheten ?? Gröna beviset kommer bland annat att innehålla informatio­n om vaccinet man tagit, personuppg­ifter och en QRkod som intygar äktheten.
Bild: E-hälsomyndi­gheten Gröna beviset kommer bland annat att innehålla informatio­n om vaccinet man tagit, personuppg­ifter och en QRkod som intygar äktheten.
 ?? Bild: Michael Tebinka ?? Mats Snäll är chef för digital utveckling på DIGG, Myndighete­n för digital förvaltnin­g. De tar fram Gröna beviset tillsamman­s med Folkhälsom­yndigheten och E-hälsomyndi­gheten.
Bild: Michael Tebinka Mats Snäll är chef för digital utveckling på DIGG, Myndighete­n för digital förvaltnin­g. De tar fram Gröna beviset tillsamman­s med Folkhälsom­yndigheten och E-hälsomyndi­gheten.
 ?? Bild: E-hälsomyndi­gheten ?? Annemieke Ålenius är avdelnings­chef vid E-hälsomyndi­gheten.
Bild: E-hälsomyndi­gheten Annemieke Ålenius är avdelnings­chef vid E-hälsomyndi­gheten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden