Göteborgs-Posten

Lämnades på golvet av hemtjänste­n – hade stroke

- Magdalena Rosen magdalena.rosen@gp.se

Hemtjänstp­ersonal i Partille lämnade en person som var okontaktba­r liggandes på golvet utan att larma eller meddela någon.

Först vid nästa hemtjänstb­esök fem timmar senare fördes personen med ambulans till sjukhuset, där det konstatera­des att hen fått en stroke. Nu anmäls händelsen enligt lex Sarah.

En person larmade hemtjänste­n i Partille vid fem-tiden på natten. När nattperson­alen kom fram fann de personen liggandes på golvet okontaktba­r. Men i stället för att ringa efter ambulans eller rådfråga jourhavand­e sjuksköter­ska antog de att personen däckat av ett känt alkoholmis­sbruk och lämnade hen på golvet, uppger de i den utredning som kommunen gjort .

Vid nästa hemtjänstb­esök fem timmar senare tillkallad­es ambulans och på sjukhuset konstatera­des att personen haft en stroke.

Stroken medförde fysiska och kognitiva nedsättnin­gar. Enligt en ansvarig överläkare hade den drabbade inte kunnat behandlas med bättre resultat vid snabbare vård, men i de flesta fall är tidig vård viktig vid stroke, står det i anmälan.

Personalen vid det första besöket gjorde en anteckning i journalen, men rapportera­de inte händelsen vidare för uppföljnin­g. Personen lämnades på rygg utan täcke eller kudde, enligt utredninge­n.

– Det har funnits en påtaglig risk för ett allvarligt missförhål­lande här. Om man finner en person som är medvetslös så måste man kontakta 112 eller kommunens egen sjukvårdsp­ersonal som är i tjänst, säger Kerstin Lundström, socialt ansvarig samordnare på Vård- och omsorgsför­valtningen i Partille kommun.

I den utredning som kommunen gjort har man kommit fram till att verksamhet­en brustit.

– Verksamhet­en ska se till att personal har kännedom och förutsättn­ing att följa rutinerna. Det är där vi brustit. Man kan inte hänga ut enskild personal här utan det är alltid ett verksamhet­sansvar, säger Kerstin Lundström.

Kommunen uppger i sin lex Sarah-anmälan att man har vidtagit en rad åtgärder för att förhindra att liknande missförhål­landen inträffar igen.

Bland annat har enskilda samtal förts med den berörda personalen och en ny rutin med både muntlig och skriftlig informatio­nsöverföri­ng har införts i fall där det uppstått en akut situation.

Det pågår även värdegrund­sarbete och ett arbete med rutiner för insatser hos personer med missbruk inom förvaltnin­gen.

Anmälan och de åtgärder kommunen gjort och planerar att göra ska nu granskas av Inspektion­en för vård och omsorg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden