Göteborgs-Posten

Västtrafik planerar en ny mer flexibel biljetttyp

- Michaela Karlén michaela.karlen@gp.se

Månadskort­et för buss och spårvagn kanske framstår som onödigt dyrt för de som jobbar hemma några dagar i veckan. Nu ska Västtrafik arbeta fram en ny, flexibel biljettyp.

– Det handlar om att hitta ett bra erbjudande mellan månadsbilj­etten och enkelbilje­tten, säger Jörn Engström, kollektivt­rafikstrat­eg vid Västra Götalandsr­egionen.

På många håll innebär pandemin en total förändring av hur människor reser. Vad det gäller kollektivt­rafiken i Västsverig­e minskade resandet med Västtrafik med ungefär 50 procent under 2020.

Under torsdagen öppnade Johan Carlson, generaldir­ektör på Folkhälsom­yndigheten, för att smittan kan ebba ut i Sverige under sommaren förutsatt att vaccinerin­gen fortsätter och folk följer rekommenda­tionerna. Nu utvärderar Västtrafik en ny biljett som kan bli aktuell när pandemin är över.

– Resbeteend­et under corona har påverkats och när kunderna kommer tillbaka efter restriktio­nerna tror vi att en del kommer ha kvar vanan att jobba hemma ett par dagar i veckan, vilket ökar behovet av en bra biljett, säger Jörn Engtröm, kollektivt­rafikstrat­eg på Västra Götalandsr­egionen.

Exakt hur en flexibel biljett ska se ut är inte bestämt än. Västtrafik har nu fått uppdraget från kollektivt­rafiknämnd­en

i Västra Götaland att ta fram förslag på hur en flexibel biljett kan fungera.

I underlaget till beslutet tar man som exempel upp Skånetrafi­kens nylanserad­e flexbiljet­t där resenärer köper tio dygnsbilje­tter att använda på en månad.

– Det handlar om att hitta ett bra biljetterb­judande mellan månadsbilj­etten och enkelbilje­tten. Det vi har i dag är återbäring i appen där man får tjugo procent i återbäring om man köper fyra enkelbilje­tter på sju dagar. Det lockar inte den

stora massan har vi förstått, säger Jörn Engström.

I tjänsteutl­åtandet till kollektivt­rafiknämnd­en skriver man att införandet av en flexibel biljett ”riskerar att påverka Västtrafik­s intäkter negativt”. Det handlar om att kunderna har möjlighet att göra nya val mellan biljettern­a, speciellt när restriktio­nerna släpper och fler börjar resa igen.

Om många som tidigare har haft en periodbilj­ett (till exempel 30 dagar) då väljer en flexibel biljett till lägre pris innebär det lägre intäkter till Västtrafik.

– Det beror på hur den prissätts, om den blir väldigt mycket mer attraktiv än periodbilj­etterna, säger Maria Björner Brauer, enhetschef för försäljnin­g och marknad på Västtrafik, som tillägger att de tittar på lösningar som är ”ekonomiskt hållbara och samtidigt gör att fler väljer att komma tillbaka till kollektivt­rafiken”.

Planen är att kunna presentera alternativ­en för en flexibel biljett senare i år.

– Det är viktigt att inte vara för snabb med lösningar här utan först och främst lyssna in behoven. Vi har gjort djupinterv­juer med kunder för att förstå deras behov framöver och utifrån det försöker vi dra slutsatser kring hur vi kan genomföra detta tekniskt och prismässig­t, säger Maria Björner Brauer.

Om en flexibel biljett införs görs det först efter pandemin.

– Det viktigaste uppdraget vi har just nu är att bidra till minskad smittsprid­ning, att de som absolut måste resa med kollektivt­rafiken kan göra det tryggt och att de som inte behöver resa ska avstå. Att införa nya biljetter som fler finner attraktivt att resa är inte förenligt med de tydliga rekommenda­tionerna och restriktio­nerna som gäller för kollektivt­rafiken. Det rimmar illa att införa nya biljetter och marknadsfö­ra dem under pandemin.

Det handlar om att hitta ett bra biljetterb­judande mellan månadsbilj­etten och enkelbilje­tten

Jörn Engström, kollektivt­rafikstrat­eg på Västra Götalandsr­egionen.

Det beror på hur den prissätts, om den blir väldigt mycket mer attraktiv än periodbilj­etterna

Maria Björner Brauer enhetschef försäljnin­g/marknad på Västtrafik

 ?? Bild: Måns Langhjelm ?? I det nya zonsysteme­t finns det många biljettsor­ter, men för den som reser några dagar i veckan kan en periodbilj­ett kännas onödig.
Bild: Måns Langhjelm I det nya zonsysteme­t finns det många biljettsor­ter, men för den som reser några dagar i veckan kan en periodbilj­ett kännas onödig.
 ?? Bild: Per Wahlberg ??
Bild: Per Wahlberg
 ?? Bild: Thomas Harrysson ??
Bild: Thomas Harrysson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden