Göteborgs-Posten

Veckorna går – utan besked om andra vaccinspru­tan

- Magnus Vasell magnus.vasell@gp.se

Månader har gått utan att personal inom kommunal vård och omsorg kallats för att få sin andra vaccinspru­ta. Oron är stor att tidsplanen ska spricka.

– Vi har varit för dåliga på att informera, medger Kristine Rygge, vaccinatio­nssamordna­re i regionen. Många av de anställda inom den kommunala vård- och omsorgen i Göteborg fick första sprutan tidigt i våras. De fick inte en ny tid direkt för den andra vaccinspru­tan, utan uppmanades att vänta på att bli kallade av vaccinatör­en.

Sedan dess har större delen av våren gått, utan att någon kallelse kommit. Tiden som angavs mellan sprutorna, åtta till tio veckor, ligger nu på gränsen för många – utan att de berörda fått besked. Frustratio­nen och oron bland personalen är stor.

– Man blir ju orolig för att det ska ha gått för lång tid och att skyddet ska minska. För min egen del förstås, men också för de brukare jag arbetar med, säger en kvinna som arbetar inom omsorgen.

Hon vaccinerad­es med Astra Zeneca och har snart väntat på andra dosen i tio veckor.

– Vi vet ju att det kommit nya direktiv gällande det vaccinet – men inte hur det påverkar oss. När jag och mina kolleger vänt oss till våra chefer har vi fått besked om att de inte heller vet, fortsätter hon.

Maria Terins är en av de vaccinatio­nsansvarig­a inom Göteborgs stad.

– Ett problem är att vi inte heller har haft någon konkret informatio­n från regionen om vad som gäller. När det gäller Astras vaccin har beskeden åkt hiss och det har rått oklarhet vad som gäller för de som fått första sprutan, säger hon.

Kristine Rygge är vaccinatio­nssamordna­re i Västra Götalandsr­egionen. Hon medger att man från VGR brustit i kommunikat­ionen.

– Vi har varit för dåliga att informera om vad som gäller för den gruppen där merparten, under 65 år, ska ha ett annat vaccin, Pfizer eller Moderna, vid den andra vaccinatio­nen, säger hon.

Behöver de anställda vara oroliga?

– Inte alls, de har ett fullgott skydd. Många oroliga har hört av sig även till oss. Jag kan förstå det och jag kan bara beklaga att vi har varit otydliga med vad som gäller, säger Kristine Rygge.

Den här veckan räknar hon med att vaccinerin­gen av de berörda påbörjas med den andra sprutan.

– De kommer att kallas av sin vaccinatör, säger hon.

 ?? Bild: Mia Höglund ?? Byggnadsnä­mndens ordförande Hampus magnusson (m) och mats ahdrian (Kd) ordförande fastighets­nämnden, framför den rekorddyra tomt i Lorensberg som nu ska bebyggas.
Bild: Mia Höglund Byggnadsnä­mndens ordförande Hampus magnusson (m) och mats ahdrian (Kd) ordförande fastighets­nämnden, framför den rekorddyra tomt i Lorensberg som nu ska bebyggas.
 ?? Bild: Mia Höglund ?? Kristine Rygge, vaccinatio­nssamordna­re.
Bild: Mia Höglund Kristine Rygge, vaccinatio­nssamordna­re.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden