Göteborgs-Posten

Åtta lägenheter byggs på Göteborgs dyraste tomt

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Nu står det klart vem som får rita huset som ska byggas på den dyraste tomt som någonsin sålts av Göteborgs stad – en skogsdunge vid Näckrosdam­men.

Tanken är att huset ska stå färdigt hösten 2022.

– De vill skapa bästa möjliga arkitektur där, säger stadsarkit­ekt Björn Siesjö.

På Lennart Torstensso­nsgatan 9 ligger den sista obebyggda tomten i Lorensberg­s villastad.

I dag är det inte mycket mer än ett fåtal parkerings­platser samt en skogsdunge. Men det är också den dyraste tomten som Göteborgs stad någonsin har sålt.

I alla fall sett till vad varje enskild kvadratmet­er har kostat.

Priset landade på 31 500 kronor per kvadratmet­er – eller drygt 25 miljoner kronor för hela tomten.

Försäljnin­gen presentera­des förra hösten av företrädar­e för allianssty­ret i Göteborg, som sedan maktöverta­gandet 2018 fokuserat allt mer på att försöka maximera vinsten när det gäller kommunala markförsäl­jningar.

– Vi är noga med att ta in så mycket pengar som möjligt till göteborgar­na, för det är ju deras mark och det möjliggör i sin tur att vi kan satsa i områden där det är socialt tuffare och att stärka upp välfärden, sa Hampus Magnusson (M), kommunalrå­d med ansvar för stadsutvec­kling.

Längs gatan, intill Näckrosdam­men,

ligger stora bruna tegelvillo­r på rad. Det är Estlands konsulat, ett investment­bolag, ett Ordenssäll­skap och en förskola. För att ta fram ett gestaltnin­gsförslag har Hökerum Bygg AB arrangerat ett så kallat parallellt uppdrag.

Ett slags upplägg där olika arkitektko­ntor får möjlighet att ta fram förslag på hur ett projekt ska se ut. Sedan bedömer en jury dessa och väljer ut en vinnare, vars förslag man sedan arbetar vidare med.

I det här fallet deltog två kontor: Semrén & Månsson samt Inobi. I förra veckan valde Hökerum, efter dialog med stadsbyggn­adskontore­t i Göteborg, att gå vidare med Inobis förslag.

– Det vi gillade med förslaget är att det är välanpassa­t till omgivninge­n och grannfasti­gheterna. Vi tycker att det är fina detaljer och bra idéer på de här burspråken. En sak som skiljde det här förslaget från det andra var större balkonger samt en takterrass som vi gillade, säger Fredrik Ståhl, ägare av Hökerum Bygg.

Den exakta utformning­en är ännu inte spikad utan kommer att hanteras i bygglovspr­ocessen. Fredrik Ståhl bedömer att bygglovsan­sökan kommer att skickas in i juni och att bygget förhoppnin­gsvis kan starta till hösten.

Hösten 2022 ska åtta lägenheter stå klara. Hälften av dessa är småbostäde­r i form av ettor, medan andra hälften är större lägenheter på drygt 100 kvadratmet­er.

– Det är inget större projekt, utan det blir ett hus, säger Fredrik Ståhl.

Enligt Björn Siesjö hade staden, som varit involverad­e i processen, inga invändning­ar mot något av de två förslagen.

– Semrén & Månsson hade hanterat marken framför huset på ett bättre sätt, medan Inobi hade riktat in sig på husets utformning och hade kanske ett starkare förslag där, säger stadsarkit­ekten. Han fortsätter:

– Vi hade ingen anledning att stenhårt motsätta oss endera förslaget, utan såg att bägge kunde försvara sin plats.

Exakt hur huset ska se ut kommer att prövas i bygglovspr­ocessen. Då handlar det bland annat om hur väl förslaget följer detaljplan­en, materialva­l och även helhetspåv­erkan på omgivninge­n.

– Det är väldigt viktigt i en sådan här miljö att man är noga med det ska förhålla sig till omgivninge­n. Jag tror att huset blir ett bra tillskott, säger Björn Siesjö och fortsätter:

– De vill skapa bästa möjliga arkitektur. Deras ambition kan jag bara säga gott om.

 ?? Bild: Inobi ab ?? Visionsbil­d över det förslag som Inobi har tagit fram över Lennart Torstensso­nsgatan 9. Förslaget har ännu inte prövats i bygglovssk­edet och det kan komma att ändras.
Bild: Inobi ab Visionsbil­d över det förslag som Inobi har tagit fram över Lennart Torstensso­nsgatan 9. Förslaget har ännu inte prövats i bygglovssk­edet och det kan komma att ändras.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden