Göteborgs-Posten

Män vid rodret kvinnors fasa på sjön

- Olle Lindström

Men hoppa då!

Det är kvinnornas största fasa på sjön – män som hetsar fram dumdristig­a hopp vid angöring av båt.

Att vara hopp-i-land-Kalle har sina risker. Hälften av alla personskad­or sker vid tilläggnin­g, ibland även enstaka dödsfall.

Fast Kalle borde nog bytas ut mot Lisa. Det är nämligen nästan alltid en kvinna som står i fören när klipporna nalkas. Det vet alla som vistas till sjöss och också något som statistike­n pekar på.

I Transports­tyrelsens båtlivsund­ersökning svarar åtta av tio män att de står vid rodret eller ratten. Att då kvinnorna, enligt samma undersökni­ng, i dubbelt så hög utsträckni­ng än männen räds just hoppet i land som den största faran för personskad­a, efter grundstötn­ing, är därmed inte så konstigt. 16 procent av männen är skraja mot 29 procent av kvinnorna.

Jämställdh­eten på sjön har helt enkelt inte kommit särskilt långt.

Att dela på sysslor och ansvar skulle ge en bättre säkerhet, enligt Andreas Tapani, enhetschef på Transports­tyrelsen.

– Dela på uppgiften, det är bra för förståelse­n, det ökar kunskapen för alla ombord, säger han.

Fler män skulle då förstå att hoppa i land från en meters håll, från rörlig materia, inte är så lätt alla gånger, enligt Andreas Tapani.

Transports­tyrelsen vill egentligen inte prata om hoppet i land. Man ska kliva i land. Det är budskapet inför årets båtsommar för att få ner antalet personskad­or till sjöss.

Men även om kvinnor rent generellt svarar att de genom sin utsatta situation i fören är mer oroliga för personskad­or, så visar den faktiska skadestati­stiken något annat.

I de rapportera­de fallen var bara lite drygt hälften kvinnor som hade kommit till skada. Men statistike­n ska tas med en nypa salt, det är förhålland­evis få skador som kommer en bredare allmänhet till kännedom, enligt Transports­tyrelsen.

I sommar träder en ny lag i kraft som ska göra det obligatori­skt för all personal inom polis, sjukvård och kustbevakn­ing att rapportera olyckor.

Syftet är att sätta fokus på de här frågorna, enligt Andreas Tapani.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden