Göteborgs-Posten

Sally Sow, 27 hade skulder på 100 000 – är nu skuldfri

-

Andelen unga som har inkassosku­lder ökar samtidigt som ungas skuldberg hos Kronofogde­n blir allt större. Sally Sow hade som 24-åring skulder på över 100 000 kronor – varav en stor del var räntor. I dag är hon, efter hårt arbete och sparande, skuldfri.

– I dag har jag en jättegod ekonomi men just då kändes det ibland helt hopplöst att någonsin kunna bli skuldfri, säger hon.

Sally Sow flyttade hemifrån redan som femtonårin­g. Hon skulle börja på ett gymnasium i en annan stad och säger att hon då aldrig prioritera­de sin ekonomi vilket snabbt blev ett problem. Det var starten på många av skulder och ekonomisk stress.

”I samma veva började jag ta mina första delbetalni­ngar, mobilabonn­emang, små lån av vänner etc. Jag tänkte inte längre än så, där och då, eller på ansvaret som det kom med” berättar hon i ett inlägg på Facebook.

Fokuset låg i stället på andra saker, som studenten. Hon minns hur hon satt på golvet i den lilla studentläg­enheten med öppnade räkningar som hon insåg att hon inte skulle kunna betala.

– Jag fick påminnelse­r och påminnelse­avgifter och tappade bort någon mobil och köpte en ny. Jag tappade kontrollen och hade snart större utgifter än inkomster, berättar hon för GP.

Sally Sow säger att hennes skulder aldrig handlade om någon lyxkonsumt­ion. Exakt vad hon lånade till och hos vilka aktörer minns hon inte i dag. Men lånen och avbetalnin­garna hon tog hade höga räntor och skuldbelop­pet växte snabbt.

– Det var väldigt vanliga saker jag lånade för, det var inget överflödig­t som jag inte behövde. Sedan gjorde räntorna så mycket, hade jag börjat betala av skulderna efter ett år i stället för åtta så hade det varit en helt annan summa det hade rört sig om, säger hon.

Hon kunde inte betala av i tillräckli­g takt och snart hade hon betalnings­anmärkning­ar. En betalnings­anmärkning kan bland annat leda till att du inte får ta lån och inte kan hyra lägenhet eller teckna telefonabo­nnemang. Betalnings­anmärkning­ar finns ofta kvar i registren i tre år för privatpers­oner.

”Åren gick, räkningarn­a kom in, alldeles för många och alldeles för höga. Jag var alldeles för ostrukture­rad och med alldeles för låg inkomst. Min kredit hade nått botten. Jag började med tiden prioritera, prioritera bort, blunda för breven, slutade öppna och fortsatte ignorera” skriver Sally Sow i ett Facebook-inlägg som fått många i liknande situation att ta kontakt med henne.

Hon tror att en del som gör problemet ännu större är att många som är skuldsatta även är väldigt hårda mot sig själva.

– Det är en ond spiral, det är både en kamp mot andra personer och en kamp mot sig själv mentalt för att kämpa mot skamkänslo­rna. Det är främst i det sociala sammanhang­et som det har varit tuffast att vara skuldsatt. Det är så tabu vilket gör att man blir väldigt ensam med problemet och vågar inte ventilera med människor, säger hon.

Många unga vuxna befinner sig i en liknande situation. När branschorg­anisatione­n Svensk Inkasso nyligen sammanfatt­ade 2020, visade det sig att andelen unga som dragit på sig inkassosku­lder ökar. Förra året stod personer under 25 år för 11 procent av de som har skulder hos inkassobol­agen – 2019 var samma siffra 7,6 procent.

Hos Kronofogde­n ökar samtidigt ungas skuldberg.

– Det som är anmärkning­svärt är att det totala skuldbelop­pet ökar vilket visar att enskilda individer har fler ärenden i dag vilket är oroande och bekymmersa­mt. Ju mer skulder du får desto svårare är det många gånger att komma ur en sådan situation och fastna i betalnings­problem, säger Kim Johnsson, som arbetar med förebyggan­de verksamhet inom Kronofogde­n.

Hon tror att en av anledninga­rna till att det totala skuldbelop­pet ökar är att det är enklare att handla nu – och betala senare.

– Det stora utbudet har också gjort det väldigt lätt att handla på kredit i dag. Det är lätt att handla på faktura och köpa nu men betala sedan, och det sättet att konsumera har också blivit allt mer accepterat. Förr köpte man bara stora saker på avbetalnin­g men nu kan man köpa allt på avbetalnin­g, även mindre utgifter, säger Kim Johnsson.

Hade jag vetat att det skulle gå från tre- till sexsiffrig­t hade jag satt nere foten mycket tidigare.

Sally Sow

Kronofogde­n ser fram emot den utredning som Finansinsp­ektionen håller på med, som undersöker om kreditbola­gen gör en tillräckli­g kreditpröv­ning innan de ger ut lån.

– Den ser vi fram emot för vi tror att det kan förekomma en hel del bristande kreditpröv­ningar som gör att människor som inte borde få en kredit får en kredit även om de inte har tillräckli­g god ekonomi för det. Det är inte bra och vi tror absolut att det kan bli mycket bättre.

Kim Johnsson anser att kreditbola­gen också har ett ansvar att se till att människor som inte har betalnings­förmåga inte får köpa saker på kredit.

– Här har alla inblandade aktörer ett ansvar för att se till att den generation­en unga inte hamnar i ett liv med betalnings­bekymmer som kommer att påverka dem flera år framöver, säger hon.

Sally Sow är inte helt säker på exakt hur stora hennes skulder varit under åren, men när hon aktivt

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Privat ?? Sally Sow fotografer­ad när hon vaknade upp som skuldfri för första gången på åtta år, 3 maj 2019.
Bild: Privat Sally Sow fotografer­ad när hon vaknade upp som skuldfri för första gången på åtta år, 3 maj 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden