Göteborgs-Posten

Familjebol­aget slogs i spillror av pandemin

- Robin Rasper robin.rasper@gp.se

I närmare 30 år har Suzanne Parenius familj drivit hotelloch konferensa­nläggninge­n Hjortviken i Hindås. Sedan kom viruset. Om en månad checkar hon ut för sista gången.

Suzanne Parenius satt på tåget in från Arlanda när hon förstod att hon befann sig på helt fel plats i Sverige. Över telefon sa hennes hotellkoll­ega Monica att samtalen med bokningar helt bytts ut mot återbud. Det var den 12 mars 2020 och pandemin hade precis blivit en realitet för konferensh­otellet Hjortviken i Hindås.

Det dröjde sedan inte många veckor förrän vd Suzanne Parenius tvingades kalla till sig hela arbetsstyr­kan på omkring 30 personer – alla skulle sägas upp.

– Det var fruktansvä­rt. Jag grät. Men vad hade jag för alternativ – allt var avbokat bortsett från en handfull övernattni­ngar. Det gick inte.

Konferensh­otellet Hjortviken har funnits i familjen Parenius ägo sedan i början av 90-talet då hennes svärföräld­rar gick in och tog över verksamhet­en.

Byggnaden, som familjen aldrig har ägt, utan hyrt, är betydligt äldre än så och enligt Suzanne Parenius ska det brasilians­ka fotbollsla­ndslaget bott över i Hjortviken 1958. Pelé i Hindås, alltså.

Till en början sysslade hon med anläggning­ens marknadsfö­ring och när svärföräld­rarna gick i pension tog hon och hennes svägerska över ledarskape­t. Hon blev vd.

Om en månad är det hela över. – Jag har egentligen sedan i september suttit och avvecklat mig själv. Jag är anställd vd i en månad till sedan lämnar vi över Hjortviken till fastighets­ägaren. Det är under omständigh­eterna den bästa lösningen, säger Suzanne Parenius.

På mindre än ett halvår stod det alltså klart för familjen att konferensh­otellet inte skulle gå att rädda. Eftersom de inte ägde fastighete­n var kreditmöjl­igheterna sämre och hyran på en halv miljon i månaden började bli övermäktig att hantera. Hade det inte varit för fastighets­ägarens erbjudande om att för en mindre köpeskilli­ng överta verksamhet­en hade Hjortviken försatts i konkurs.

– Nu kan åtminstone några jobb räddas, säger Suzanne Parenius, som tidigare varit engagerad i besöksnäri­ngens branschorg­anisation Visita och har förtroende­uppdrag för Centerpart­iet i Lerum.

Att konferensa­nläggninge­n Hjortviken drabbades så omedelbart av pandemin berodde på hotellets inriktning – affärsrese­närerna. På grund av den kraftiga smittsprid­ningen var företagen världen över snabba med att avboka resorna till industritu­nga Göteborg. Och lika snabbt försvann Hjortviken­s intäkter.

Månaderna som följde efter mars förra året stod i bjärt kontrast till hur det vanligtvis såg ut vid anläggning­en. Istället för 90 fullbokade rum och konferensa­ktiviteter ute på gräsmattan kunde antalet gäster räknas på händerna.

– Hotellets ekonomi hade varit stabil i flera år. Strax före pandemin tittade vi snarare på hur vi skulle expandera och jag anställde mer personal. Sedan tog det bara stopp. Och de som skulle ge ny kraft åt företaget var de första som fick gå, säger Suzanne Parenius.

Trots att sommaren medförde en viss upphämtnin­g i bokningarn­a var det aldrig riktigt tillräckli­gt. Dödsstöten kom när restriktio­nerna infördes, säger hon.

– Att inte få servera efter klockan åtta var som att vi belades med näringsför­bud, säger Suzanne Parenius.

Vemod och stress, så ser hon på 2020. Men eftersom Hjortviken kommer leva kvar är det hanterbart, enligt Suzanne Parenius.

Hon uppmanar dock regeringen att se över stöden till besöksnäri­ngen som hon anser har dragits åt för hårt och alldeles för snabbt.

– De var lättare att söka och stöden var större tidigare under pandemin. Nu känns det som att man i samband med att ekonomin ser ljusare ut försämrat möjlighete­rna för de i vår bransch. Om man inte lägger om stöden så riskerar man att omintetgör­a för små och medelstora företagare i hela landet.

”Jag

har egentligen sedan i september suttit och avvecklat mig själv

Suzanne Parenius

 ?? Bilder: Olof Ohlsson ?? På den plats Hjortviken Konferens ligger låg tidigare Hindås Turisthote­ll och Sanatorium uppfört 1906. Det besöktes vid flera tillfällen av kung Gustav V. Det gamla hotellet brann ner en vinternatt i februari 1935. Den byggnaden som hotellet huserar i i dag uppfördes 1937.
Bilder: Olof Ohlsson På den plats Hjortviken Konferens ligger låg tidigare Hindås Turisthote­ll och Sanatorium uppfört 1906. Det besöktes vid flera tillfällen av kung Gustav V. Det gamla hotellet brann ner en vinternatt i februari 1935. Den byggnaden som hotellet huserar i i dag uppfördes 1937.
 ??  ?? Konferensh­otellet Hjortviken har funnits i familjen Parenius ägo sedan i början av 90-talet då Suzannes svärföräld­rar gick in och tog över verksamhet­en.
Konferensh­otellet Hjortviken har funnits i familjen Parenius ägo sedan i början av 90-talet då Suzannes svärföräld­rar gick in och tog över verksamhet­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden