Göteborgs-Posten

Bostäder för unga i Majorna och Öjersjö

- Cecilia Oscarsson cecilia.oscarsson@gp.se

Öronmärkta bostadsrät­ter för unga – som får dela ägandet med HSB i upp till tio år. Det är kontentan av HSB:s satsning på bostäder för ungdomar, som nu ska omfatta två ytterligar­e projekt i Majorna och Öjersjö.

HSB Göteborg ska bygga 81 bostäder i Öjersjö och 141 bostäder i Majorna. Fem procent av dem kommer att öronmärks för unga mellan 18 och 29 år, och modellen HSB Dela.

Det innebär att ungdomarna får köpa en nyproducer­ad lägenhet tillsamman­s med HSB, med möjlighet att samäga bostaden i upp till tio år.

Lars Göran Andersson, vd för HSB Göteborg, uppger att intresset har varit stort för pilotproje­ktet på Lindholmen,

varför man nu har valt att utöka satsningen.

– Vi ser att kreditkrav­en som finns gör att unga har oerhört svårt att komma in på bostadsmar­knaden. Du måste ha 15 procent i kontantins­ats, amortering­skraven har blivit hårdare och bankerna gör tuffa kalkyler där du ska klara en ränta på fem, sex procent. Det gör det väldigt svårt för ungdomar

Vd HSB Göteborg och vi ser att det är allt färre unga som köper bostad i det vanliga beståndet, säger han.

Säljstarte­n i Öjersjö är planerad till sommaren och i Majorna till hösten. Enligt Lars Göran Andersson vill man sedan utöka satsningen och göra den till ett permanent inslag när man bygger nya bostäder.

– Vår målsättnin­g är att fem procent av det vi bygger ska gå till det här, säger han. I en perfekt värld skulle väl även unga kunna köpa bostäder utan speciallös­ningar. Vad tror du krävs för att det ska bli så?

– I grund och botten måste staten göra något åt situatione­n men så länge de inte gör det måste vi i branschen agera. Jag tycker att man ska amortera men kanske inte så som man gör. Kanske kan man införa subvention­erade lån eller bosparande för

Kanske kan man införa subvention­erade lån eller bosparande för den här gruppen Göran Andersson

den här gruppen. Det finns ju politisk vilja men så länge inga sådana åtgärder finns på plats tycker vi att den här modellen är bra, säger Lars Göran Andersson.

Flera andra aktörer i branschen har tagit fram liknande lösningar. Bland annat har Riksbyggen tidigare aviserat att man ska bygga nära 200 bostäder i ett nytt kvarter vid

Lindholmen, där de flesta är avsedda för yngre.

 ?? Bild: Tomas Ohlsson ?? Efter pilotproje­ktet på Lindholmen satsar HSB nu på fler bostäder för unga i Göteborg.
Bild: Tomas Ohlsson Efter pilotproje­ktet på Lindholmen satsar HSB nu på fler bostäder för unga i Göteborg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden