Göteborgs-Posten

Sadiq Khan återvald som Londons borgmästar­e

-

I skuggan av valet i Skottland har flera andra val hållits i Storbritan­nien.

I London har Labours Sadiq Khan blivit återvald som borgmästar­e och i Wales är Labour återigen största parti.

Sadiq Khan besegrade den konservati­va utmanaren Shaun Bailey i borgmästar­valet med 55,2 procent av rösterna, mot Baileys 44,8 procent, rapportera­r Reuters.

Segern var väntad, men marginalen till motståndar­en var mindre än vid Khans första valvinst 2016, då han blev den första muslimen att leda en stor västerländ­sk huvudstad och ersatte Boris Johnson på posten.

– Jag är djupt ödmjuk inför förtroende­t som Londonborn­a har givit mig att fortsätta leda den bästa staden i världen, säger Khan, som i sin kampanj fokuserade på jobbskapan­de och att främja Londons turistbran­sch.

För Labour är resultatet spretigt. I England innebär resultaten i borgmästar­valen något av en revansch under lördagen. Med rösterna färdigräkn­ade i elva av de tretton borgmästar­valen har Labours kandidater vunnit nio av dem.

Trots det har partiledar­en Keir Starmer petat vice partiledar­en Angela Rayner från rollen som kampanjche­f. Detta efter partiets överlag svaga resultat i de lokala valen, inte minst den uppseendev­äckande förlusten i Labourfäst­et Hartlepool.

I Wales regionala parlaments­val blev dock Labour återigen största parti och Mark Drakeford, partiets ledare i Wales, sitter därmed kvar som förstemini­ster till 2026.

– Vi har ett radikalt valmanifes­t med ambitiösa planer för Wales, säger Drakeford i sitt vinnartal enligt The Guardian.

Drakeford uppmanar premiärmin­istern Boris Johnson att ta nya tag och se över hur de inbördes relationer­na i Storbritan­nien ska utvecklas. Detta för att bygga ett ”mer respektful­lt” samarbete i framtiden.

Labour, som historiskt har dominerat den regionala politiken i Wales, vann 30 av 60 mandat i regionparl­amentet. Partiet ökade med omkring fem procentenh­eter jämfört med förra valet, 2016. De konservati­va, Tories, blev näst största parti och vann 16 mandat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden