Göteborgs-Posten

Många skadade i nya orolighete­r i Jerusalem

-

Jerusalem skakas av de allvarliga­ste orolighete­rna på många år. Förhandlin­garna om de kontrovers­iella vräkningar­na i Sheik Jarrah skjuts nu på framtiden, meddelar Israels högsta domstol.

Omkring 90 000 människor samlades vid al-Aqsamoskén för att be och fira Allmaktens natt, den heligaste natten under ramadan – och i sammandrab­bningar med polis som sedan följde skadades 90 palestinie­r, uppger palestinsk­a Röda Halvmånen.

Minst sex av de skadade ska vara minderårig­a, däribland ett ettårigt barn, rapportera­r Haaretz.

Vid bland annat Damaskuspo­rten och området Sheik Jarrah i östra Jerusalem kastade demonstran­ter stenar och polis svarade med att avfyra gummimantl­ad ammunition och distraktio­nsgranater. Omkring 30 palestinie­r uppges ha gripits.

Vid gränsen mot Gazaremsan avfyrade israeliska styrkor tårgas mot palestinie­r som demonstrer­ade till stöd för palestinie­rna i Jerusalem, rapportera­r AFP. Demonstran­terna uppges ha tänt eld på fordon i anslutning till gränsen.

Stöddemons­trationer hölls även av palestinie­r på flera andra håll i Israel.

I fredags skadades 200 palestinie­r och 18 poliser i sammandrab­bningar efter bönen vid al-Aqsamoskén, som är islams tredje heligaste plats efter städerna Mecka och Medina.

Det är de värsta orolighete­rna på flera år vid moskén.

Det har fått Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att uppmana FN att ingripa för att ”stoppa förföljels­erna”.

– Grymma Israel, terrorstat­en Israel, attackerar obarmhärti­gt och oetiskt muslimer i Jerusalem, sade Erdogan i ett tal från Ankara, rapportera­r Reuters.

Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu å sin sida försvarar den israeliska polisens handlande.

– Israel agerar ansvarsful­lt för att säkerställ­a lag och ordning i Jerusalem, samtidigt som religionsf­rihet tillåts, sade han vid ett möte med säkerhetsm­yndigheter på lördagen.

Såväl FN, som EU, USA och Ryssland har uttryckt oro över läget och manat till nedtrappni­ng.

Det är just nu extremt spänt i Jerusalem – en stad som är helig för muslimer, kristna och judar och som hyser heliga platser som al-Aqsamoskén, Tempelberg­et, Klagomuren och Heliga gravens kyrka (även kallad Uppståndel­sekyrkan).

Orolighete­r och våldsyttri­ngar har skett nästan varje kväll under ramadan.

Framför allt protestera­s det mot potentiell­a vräkningar av palestinsk­a familjer i området Sheik Jarrah i östra Jerusalem. Vräkningar som en israelisk domstol beslutade om tidigare i år med hänvisning till att marken tillhört judiska familjer före kriget 1948, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

Mellan 1948–1967 ockuperade­s området av Jordanien. De palestinsk­a familjerna hävdar att de har rätt till marken och att den köptes loss från Jordanien innan 1967 – då Israel tog kontroll över området i samband med Sexdagarsk­riget.

FN:s högkommiss­arie för mänskliga rättighete­r har varnat Israel för att vräkningar­na i området skulle kunna strida mot Genèvekonv­entionen.

Planen var att ärendet skulle förhandlas i Israels högsta domstol på måndagen, men Israels justitiede­partement har meddelat att förhandlin­gen ”på grund av rådande omständigh­eter” skjuts upp och i stället ska hållas inom 30 dagar.

Från solnedgång­en på söndag till solnedgång­en på måndag inträffar Jerusalem Day, då flaggvifta­nde israeler brukar genomföra en parad genom delar av östra Jerusalem.

Trots orolighete­rna i området har polisen gett klartecken för att paraden får genomföras, rapportera­r nyhetsbyrå­n AP.

Det är just nu extremt spänt i Jerusalem – en stad som är helig för muslimer, kristna och judar

 ?? Bild: Oded Balilty ?? Palestinie­r flyr från polisens distraktio­nsgranater vid Damaskuspo­rten precis utanför Jerusalems gamla stad på lördagskvä­llen.
Bild: Oded Balilty Palestinie­r flyr från polisens distraktio­nsgranater vid Damaskuspo­rten precis utanför Jerusalems gamla stad på lördagskvä­llen.
 ?? Bild: Oded Balilty ?? En skadad palestinsk demonstran­t tas om hand i området Sheik Jarrah i östra Jerusalem.
Bild: Oded Balilty En skadad palestinsk demonstran­t tas om hand i området Sheik Jarrah i östra Jerusalem.
 ?? Bild: Frank Augstein ?? Sadiq Khan blev återvald som borgmästar­e i London. Här med hunden Luna.
Bild: Frank Augstein Sadiq Khan blev återvald som borgmästar­e i London. Här med hunden Luna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden