Göteborgs-Posten

Försenad jättekonfe­rens ska blåsa nytt liv i EU

- Wiktor Nummelin

Mer eller mindre? Tätare, lösare, annorlunda eller precis som vanligt?

Frågorna är många när EU nu drar igång sin storkonfer­ens för att tala om unionens framtid.

Efter många om och men och försenat med ett helt år kunde till sist den stora invignings­ceremonin hållas inne i EU-parlamente­t i Strasbourg på söndagen.

– Vi måste blåsa ny demokratis­k luft in i våra institutio­ner, manar Frankrikes president Emmanuel Macron i sitt invignings­tal.

Macron var den som en gång i tiden lanserade idén om en storstilad framtidsko­nferens under kampanjand­et inför EU-valet 2019. Starten har dock dröjt, delvis på grund av coronapand­emin, men framför allt beroende på oenighet mellan EU:s medlemslän­der och EU-parlamente­t om hur konfereran­det egentligen ska gå till. Ända in i det sista var det till och med oklart om söndagens invigning skulle kunna hållas, då de olika parterna stridit om hur mötena ska gå till, vem som ska leda dem och vad man ska göra med slutresult­atet.

Tanken är nu i alla fall att utvalda ämnen under det kommande året ska diskuteras vid stormöten med representa­nter för allmänhete­n, EU-parlamente­t, medlemslän­dernas parlament och arbetsmark­nadens parter.

Besked om när det första mötet ska hållas utlovas ”snart” från konferense­ns ledningsgr­upp.

EU:s invånare har redan under en knapp månads tid fått skicka in sina förslag om vad som borde göras och debatteras, via webbplatse­n futureu.europa.eu.

Där samsas nu allt från krav på att stoppa all invandring från fattiga länder och önskemål om en folkvald EU-president till byggandet av fler kärnkraftv­erk och tävlande i OS och VM i gemensamma EU-lag.

António Costa, premiärmin­ister i ministerrå­dets nuvarande ordförande­land Portugal, hoppas på allmänhete­ns engagemang.

– Den här konferense­n är öppen för alla. Stig fram mer era idéer och era drömmar så att vi tillsamman­s kan bygga framtidens EU, manar Costa i Strasbourg.

EU:s invånare har redan under en knapp månads tid fått skicka in sina förslag

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden