Göteborgs-Posten

Putin firade och fördömde ”russofobi”

-

Omgiven av soldater och stridsford­on fördömde president Vladimir Putin ”russofobi” när segerdagen på söndagen firades i Moskva.

På söndagen högtidligh­ölls den 76:e segerdagen som markerar årsdagen av Nazityskla­nds kapitulati­on under andra världskrig­et traditions­enligt med ceremonier och militärpar­ader runt om i Ryssland.

Störst var paraden som vanligt i huvudstade­n Moskva, med över 12 000 soldater, knappt 200 militärfor­don och runt 80 stridsflyg­plan och helikoptra­r.

Under Vladimir Putins maktinneha­v har segerdagar­na kommit att bli allt mer nationalis­tiskt färgade. Under årets firande hälsade presidente­n på världskrig­sveteraner och hyllade Sovjetunio­nens insatser.

– Det sovjetiska folket höll sitt heliga löfte, försvarade hemlandet och befriade Europas länder från den svarta pesten, sade Putin i ett tal.

Men presidente­n lyfte inte bara historien utan riktade även en känga till samtida kritiker på den världspoli­tiska arenan. Utan att nämna de ansträngda relationer­na till EU och USA rörande frågor som behandling­en av ryske regimkriti­kern Aleksej Navalnyj och mobiliseri­ngen på den annekterad­e Krimhalvön pratade Putin om hur

”russofobin” ökar i världen.

– Ryssland försvarar konsekvent internatio­nell lag, sade presidente­n.

– Samtidigt kommer vi kraftfullt försvara våra nationella intressen för att säkerställ­a vårt folks säkerhet.

 ?? Bild: Alexander Zemlianich­enko ?? Ryska stridsvagn­ar rullade genom Röda torget i Moskva under segerdagen­s militärpar­ad.
Bild: Alexander Zemlianich­enko Ryska stridsvagn­ar rullade genom Röda torget i Moskva under segerdagen­s militärpar­ad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden