Göteborgs-Posten

Världen börjar att öppnas igen

-

Musikfesti­valer, fler bokade resor och människor som trängs på uteserveri­ngar och i parker – utan munskydd. Tecknen på att världen håller på att gå in i ett nytt normaltill­stånd blir allt fler.

I många länder går smitto- och dödstalen ner. Allt fler vaccineras. Ekonomin hållet på att återhämta sig.

I princip dagligen syns nya tecken på en ny normalitet som åtminstone liknar livet före pandemin. Runt om i världen kan människor ses sitta tillsamman­s på barer och i parker – utan munskydd.

Storbritan­nien öppnade i april sina uteserveri­ngar. Något som fick britterna att gå man ur huse för att få sippa på en pint i vårsolen. Detta efter en framgångsr­ik vaccinatio­nskampanj.

Förra helgen stack epidemiolo­gen Tim Spector vid King’s College i London ut hakan och hävdade att Storbritan­nien lämnat pandemin bakom sig och gått in i en endemisk fart. Detta baserat på appdata som visar att smittorisk­en i landet nu är 1 på 40 000 för personer som ännu inte har vaccinerat­s.

I Sverige kan nöjesparke­r som Liseberg och Gröna Lund snart få slå upp portarna. Regeringen har också föreslagit ett nytt maxtak för kultur- och idrottseve­nemang på 500 sittande åskådare utomhus.

EU-gemensamma vaccinpass är på väg att rullas ut, vilket ska underlätta resor i Europa.

Och till följd av vaccinatio­nerna har svenska 60-plussares reseboknin­gar fördubblat­s de senaste veckorna, enligt Ticket.

Sedan i onsdags får alla danskar besöka gym och biografer. Barer och restaurang­er får hålla kvällsöppe­t och upp till 2 000 får samlas på konserter, förutsatt alla via ett coronapass kan visa att de är vaccinerad­e.

I slutet av april besökte 78 000 människor Melbourne Cricket Ground för att se matchen mellan Collingwoo­d och Essendon i australisk fotboll.

Och i kinesiska Wuhan, där coronaviru­set först upptäcktes, samlades 11 000 personer för en två dagar lång musikfesti­val förra helgen.

 ??  ?? Människor hänger på ett kafé i Aten efter att Grekland börjat tillåta sittande gäster för första gången på ett halvår. Nu hoppas landet att turisterna återvänder till sommaren.
Människor hänger på ett kafé i Aten efter att Grekland börjat tillåta sittande gäster för första gången på ett halvår. Nu hoppas landet att turisterna återvänder till sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden