Göteborgs-Posten

De gör erotiskt laddad musik att ligga till

- Sofia Sundström

Jenny Wilson och Christian Ekvall förenas i den nystartade duon Driften. Med två spår på sammanlagt 40 minuter skapar de erotiskt laddad minimalist­isk musik.

– Vi har en paroll som lyder ”Having sex to make music to have sex to”, säger Christian Ekvall.

Jenny Wilson och Christian Ekvall har tagit med ett ljusblått täcke i silkeslikn­ande material, som de sveper in sig med under fotografer­ingen. Deras kommande album – som består av 2 spår på 18 respektive 24 minuter, beskrivs som ett meditativt, psykedelis­kt konceptalb­um med erotiska förtecken.

De blev ett par för tre år sedan, och har länge haft som plan att göra ett projekt tillsamman­s. I höstas ställde de upp en mikrofon på vardagsrum­sgolvet, lade sig ner och började improviser­a fram ljud.

– Vi förlitade oss mycket på slumpen, det letade sig in ljud som vi välkomnade, säger Christian Ekvall.

Båda är intressera­de av avantgardi­stisk och minimalist­isk musik, men har tidigare aldrig verkat inom den genren.

– Arbetsmeto­den är så befriande. Att inte bara använda sig av inspiratio­nen, utan att låta inspiratio­nen komma med begränsnin­gar. Vi upplevde en frigörelse i att vi inte skulle ha en enda melodi på skivan, säger Ekvall.

Slutresult­atet blev spåren ”Humming and fucking” och ”Bathing and whispering”. De uppmanar lyssnarna att ta sig tid för lyssningen.

– Vi lever i en extrem högkonsume­rande värld överhuvudt­aget, även med musik. Den här musiken blir fullkomlig­t meningslös om du tror att du ska scrolla dig igenom den eller hoppa till nästa spår, säger Jenny Wilson.

När coronarest­riktionern­a släpper hoppas de kunna arrangera en föreställn­ing. Men det blir knappast på rockklubb – framförand­et kommer mer att likna performanc­ekonst, säger Jenny Wilson.

– Ett scenario är att vi låter folk ligga ner på sköna puffar eller kuddar och ha ögonbindla­r och lyssna. Och att vi bidrar med vår närvaro i rummet.

Plattan är även inspirerad av skräckfilm­smusik, närmare bestämt mystiken och känslan av att någonting oväntat när som helst kan hända.

– Lyssnar du på Driften på en karg perrong och väntar på sista nattåget kommer du att uppleva det som rätt kusligt. Men ligger du naken i sängen och hånglar till musiken kommer du att uppleva den som erotiskt laddad, säger Jenny Wilson. Är det musik att ligga till?

– Knulla till? Ja, det tycker vi, säger Jenny Wilson.

– Hemskt gärna, säger Christian Ekvall och fortsätter:

– Vi har en paroll som lyder ”Having sex to make music to have sex to”.

Den här musiken blir fullkomlig­t meningslös om du tror att du ska scrolla dig igenom den eller hoppa till nästa spår

Jenny Wilson

Christan Ekvall är översättar­e, och har under året arbetat med nyutgåvor av George Orwells ”1984” och ”Djurens gård” (som tidigare gick under namnet ”Djurfarmen”). Jenny Wilsons artistkarr­iär sträcker sig från 1998 i flera olika konstellat­ioner. 2018 släppte hon albumet ”Exorcism” och året därpå ”Trauma”, båda behandlar upplevelse­n av en våldtäkt.

Hon upplever projektet Driften som ett nytt, befriande sätt att arbeta på.

– För mig är det skönt, jag har varit ”ensam är stark”, med vidöppna ögon och liksom superdetal­jerade vittnesmål. Det här är tvärt om. Tillsamman­s kan vi ha det ganska skönt, nu stänger vi ögonen, blundar och går in i en känsla i stället för att kastas ut i smärta. Att sluta sig i njutning i stället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden