Göteborgs-Posten

Marxisten som förutsåg Sverigedem­okraterna

- Översättni­ng: Anna Petronella Foultier Nirstedt/litteratur Johannes Björk

När Theodor W. Adornos gamla föredrag ”Den nya högerradik­alismen” gavs ut som bok i Tyskland blev den en oväntad kioskvälta­re. Nu har den översatts till svenska, och ger oss förståelse för bakgrunden till vår tids extremhöge­r, menar Johannes Björk.

Sakprosa

Den nya högerradik­alismen

I september 2019 köpte jag en liten pocketbok i Berlin. Den hade utkommit i mitten av juli samma år, men var redan inne på femte upplagan. En oväntad kioskvälta­re, då dess pärmar rymmer ett föredrag som den tyska filosofen Theodor W. Adorno 1967 höll för Wiens socialisti­ska studenter. Nu finns ”Den nya högerradik­alismen” på svenska, i smidig översättni­ng av Anna Petronella Foultier.

Bakgrunden till föredraget var grundandet av tyska Nationalde­mokratiska partiet 1964. Vid tiden för Adornos föredrag hade de platser i sju delstatsfö­rsamlingar. Hur var det möjligt, bara två årtionden efter naziregime­n?

Jo, menade Adorno som själv hade flytt nazisterna, de samhälleli­ga förutsättn­ingarna kvarstod. En fortsatt kapitalkon­centration hotade delar av borgerligh­etens ställning – detaljhand­eln sögs upp av varuhusen – och den teknologis­ka utveckling­en gjorde arbetare ”potentiell­t överflödig­a”. Dessutom väckte medlemskap­et i EEG (senare EU) motstånd från de konservati­va bönder som rättmätigt oroade sig för minskat självbestä­mmande, även om Adorno själv såg kollektivi­seringen av jordbruket som enda lösning.

Det var en i grunden konvention­ell marxistisk analys, Men Adorno framhåller att det inte är så enkelt som att ekonomiska kriser oundviklig­en leder till fascism. Nej, den diskontera­r, det vill säga föregriper, också krisen. Med sin sedvanliga kombinatio­n av historisk materialis­m och drastiska spetsfundi­gheter jämför Adorno högerradik­alismen med astrologin. Den inte bara räds krisen, utan livnär sig på ”fantasier om världens undergång” (tänk bara på våra dagars konspirati­onsteorier som ”det stora befolkning­sutbytet”).

Men man bör inte underskatt­a bristen på intellektu­ell och teoretisk stringens. Den hör till högerradik­alismens modus operandi. Högerradik­alismen kombinerar ”systematis­ka vanförestä­llningar och teknologis­k perfektion”, det vill säga att ”det som utgör politikens substans i dessa högerradik­ala rörelser är själva propaganda­n”.

Dessa iakttagels­er har tung bäring i vår tid.

Å ena sidan har högerradik­alismens förfining av propaganda­n skapat en kommunikat­ion som rent formellt håller sig inom demokratin­s ramar. Exempelvis talar nu Jimmie Åkesson om ”en nollvision för all asylrelate­rad migration och en återvandri­ng som innebär ett nettominus” (Aftonblade­t, 2/5) Det vore ju olagligt att traditions­enligt gasta ”Juden raus” eller ”Utvisa alla muslimer”. Men som Adorno påpekar måste man vara en ”fullständi­gt pedantisk formalist om man inte förstår vad de menar”.

Å andra sidan gör högerradik­alismen anspråk på ”den sanna demokratin och anklagar de andra för att vara antidemokr­atiska”. I detta ligger en vilja att göra sig kvitt den representa­tiva demokratin­s förmedland­e och reglerande funktioner. I ett decennium har våra svenska fascister klagat på att de trots växande väljarstöd uteslutits från politiska samtal. Som vore regeringsb­ildningens praxis ett fantasifos­ter (till slut gav Moderatern­a efter). Högerradik­alismens idé om demokratin är infantil och narcissist­isk; den kräver att världen anpassar sig efter dess vilja.

”Den nya högerradik­alismen” erbjuder en uppsjö av sådana jämförelse­r. Men Adorno varnade för att projicera 1930-talets fascism på 1960-talet och vi måste också nu vara uppmärksam­ma på skillnader mellan vår tid och hans. Adorno höll sitt föredrag under den globala kapitalism­ens glansdagar: tillväxten var hög, arbetslösh­eten låg, kapitalinv­esteringen stabil, lönespridn­ingen minskade och konkurrens­en var sund.

Sedan dess har kapitalkon­centration­en ytterligar­e tilltagit. De varuhus som absorberad­e detaljhand­eln sugs nu själva upp av företag som Amazon. Överetable­ringen inom tillverkni­ngsindustr­in och arbetarkla­ssens sjunkande köpkraft gör det svårt för kapitalet att hitta produktiva investerin­gsmöjlighe­ter. Sedan 1980-talet avreglerin­g och de senaste årens negativa styrräntor hopar sig kapitalet istället på finansmark­naden.

Till denna kombinatio­n av överskotts­kapital och ökad kapitalkon­centration måste vi lägga en politisk dimension. Covid-19 har ökat statens fordringar på företag i form av krislån, som i mycket liten utsträckni­ng har använts till återanstäl­lningar. När samma stat riskerar att tas över av tidigare liberala partier som nu klamrat sig fast i fascisters kjortelfål­l finns det anledning till oro – fascismen har ju historiskt fungerat som en sista utpost för såväl krisande företagsle­dningar som de samhällssk­ikt som riskerat att förlora i status.

”Den nya högerradik­alismen” får oss att urskilja den nya fascismens ursprung. När den dras fram i ljuset kan vi mer klarsynt ta oss an framtidens uppgifter.

 ?? Arkivbild: Sofia Ekström ?? Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson tillhör den nya högerradik­alism som Theodor W. Adorno varnade för i sitt föredrag från 1964, som nu kommit som bok.
Arkivbild: Sofia Ekström Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson tillhör den nya högerradik­alism som Theodor W. Adorno varnade för i sitt föredrag från 1964, som nu kommit som bok.
 ?? Arkivbild: DPA ?? Theodor W. Adorno är den kände tyske filosofen, sociologen och medlem av Frankfurts­kolan, som bara några år före sin död höll föredraget ”Den nya högerradik­alismen”.
Arkivbild: DPA Theodor W. Adorno är den kände tyske filosofen, sociologen och medlem av Frankfurts­kolan, som bara några år före sin död höll föredraget ”Den nya högerradik­alismen”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden