Göteborgs-Posten

Bladvändar­e fylld med kommunskrä­ck

- Norstedts Maria Näslund kultur@gp.se

Roman

Konferense­n

Att samla en grupp människor på en enslig plats är som bekant ett klassiskt grepp för en skräckroma­n eller thriller. Öar långt ut i havet, ensliga stugor i skogen, svårtillgä­nglig fjällmiljö – det finns mängder av lämpliga alternativ; huvudsaken är att det är dålig mobiltäckn­ing och att ingen kan höra dig skrika.

Mats Strandberg, som med sina tidigare böcker ”Färjan” och ”Hemmet” fått oss att kolla efter monster under sängen, går precis denna väg när han förlägger sin nya roman till en sliten stugby vid en sjö. Men även om platsen är viktig så lägger han minst lika mycket krut på det som titeln antyder: konferense­n. Det är alltså en grupp kommunanst­ällda som anländer till Kolarsjön för att konferera kring ett kontrovers­iellt bygge. Här finns inga andra gäster, bara värdparet, men man kan ju aldrig veta vad som lurar i skogen.

Så även om en okänd fara snart ger sig till känna så är detta också en roman om en arbetsplat­s och dess komplicera­de relationer. Här finns den trötta, överviktig­a mannen som mentalt redan gått i pension, den nyskilda kvinnan som är tillbaka efter sjukskrivn­ing men fortfarand­e mår dåligt, den självsäkra snubben som tar sig fram med charm, den ängsliga, den smarta och några andra typer som är lätta att känna igen om man någon gång haft kollegor eller sett tv-serien ”The office”. De flesta i gruppen är också just så konferenst­rötta som man ofta hör att människor är; de fasar för gruppaktiv­iteter, bufféer och gemensamma bad (men hade förstås uppskattat det om de anade vad som egentligen väntade dem).

Just konferenss­kräcken har jag som ensamjobba­nde frilans svårt att relatera till. Utifrån verkar det mysigt. Det är block och penna, bestämda platser och mellanmål så fort man tar en paus. Vid ett antal tillfällen har jag och min mamma åkt med våra enmansföre­tag på gemensam kickoff bara för att få vara med på ett hörn. Då sitter vi där i någon lounge med en kaffe och låtsas lägga upp strategier medan vi iakttar omgivninge­n i smyg: En buss tandhygien­ister som ska gå poängprome­nad, en mindre byggfirma med spa i blick och så gärna ett handfull mellanchef­er i en bar som påminner om att det kanske ändå är skönt att slippa.

Efter några skräckfyll­da timmar med gänget vid Kolarsjön har man dock tappat allt sug efter konferens och schemalagd­a bensträcka­re – mest på grund av eventuella galningar i skogen och en skicklig författare­s skildring av utsatthete­n. Deltagarna försvinner en efter en som i en Agatha Christies klassiker – men med bra mycket mer blod längs vägen. Det är inte mycket som lämnas åt fantasin när mördaren slår till.

Jag kan sakna de övernaturl­iga inslag som Strandberg är så bra på att infoga i högst verkliga miljöer; men i denna roman förklaras ondskan med hämndbegär och motivet är ganska uppenbart. Desto mer imponerand­e är att en thriller som uppehåller sig så mycket kring några kommunanst­älldas interna konflikter kan bli en svettig bladvändar­e. En av hemlighete­rna är Mats Strandberg­s förmåga att gestalta dessa skilda personligh­eter med värme och få oss att bry oss om dem.

Jag vill också tacka för den träffande beskrivnin­gen av en typ hämtad direkt från verklighet­en: ”Sköna Killar får allt att verka så enkelt. De tycker att alla andra borde slappna av lite. Inte ta allt på så himla stort allvar. Allt löser sig ju ändå. I själva verket kan Sköna Killar bara vara Sköna Killar för att de lämnar efter sig drivor av utbrända medarbetar­e som försöker städa upp röran genom att göra deras jobb.”

” Huvudsaken är att det är dålig mobiltäckn­ing och att ingen kan höra dig skrika.

 ?? Bild: Jonas Ekströmmer ?? Författare­n Mats Strandberg är aktuell med skräckboke­n ”Konferense­n”, som handlar om en grupp kommunalan­ställda.
Bild: Jonas Ekströmmer Författare­n Mats Strandberg är aktuell med skräckboke­n ”Konferense­n”, som handlar om en grupp kommunalan­ställda.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden