Göteborgs-Posten

Majornas kultartist Roffe Ruff hyllas vid Korsvägen

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Vem är den maskerade mannen som möter trafikante­rnas blick vid Korsvägen?

Jo, Roffe Ruff såklart.

Den kultförkla­rade hiphoparen är en av flera Göteborgsa­rtister som hyllas med en ny muralmålni­ng.

Det har varit minst sagt motigt för musiklivet i Göteborg under den pågående pandemin. När konstnärer­na Christofer Sagie och Adam Algotsson fick tillgång till ett av alla plank som tillhör stadsbilde­n i samband med bygget av Västlänken ville de passa på att hylla några av stadens artister.

På en yta vid intensiva Korsvägen i centrala Göteborg kan man därför nu se en mural med porträtt av ikonen Leila K, skivaktuel­le José González. LA-flyktade Laleh Pourkarim och inte minst Majornas maskerade kultfigur Roffe Ruff.

– Roffe Ruff har ju ett ikoniskt utseende så han var rolig att porträtter­a. Vi ville inte ta de allra mest uppenbara Göteborgsa­rtisterna utan har valt personliga favoriter som en hyllning till stans musikliv, säger Christofer Sagie.

Just Roffe Ruff, men även Laleh, har hört av sig och tackat för muralen som kommer att finnas kvar minst ett år innan den rollas över och ersätts med nya bilder. Konsten är en del av Västlänken-projektet och finansiera­s genom en del av planken upplåts åt reklam.

– Jag tycker det är ett bra och jätterolig­t projekt. Vi har alldeles för lite offentlig konst i Göteborg så det här gör staden finare nu när det är så mycket byggen överallt, säger Christofer Sagie som förutom muralen vid Korsvägen också målat en ekorre och en snigel på ett plank nära Götenortso­peran.

Att hylla lokala artister, och även andra hjältar inom samhällsli­v och idrott, med muralmålni­ngar är allt annat än nytt. I USA är fenomenet stort inte minst inom hiphop-kulturen som då går hand i hand med gatukonste­n. Ett uppmärksam­mat exempel på senare år är hyllningsb­ilderna i Los Angeles till Nipsey

Hussle som kom upp efter att artisten och aktivisten dog 2021.

Under 2020 dök det upp en lång rad nya muralmålni­ngar i Brooklyn och östra New New York när konstnären Will Power ville hylla de lokala hjältarna Biggie, Sean Price och Pop Smoke.

I Nashville finns den berömda muralen vid Legend’s corner som hamnade mitt i debatten om vad som är ”äkta country” när man häromåret tog bort Taylor Swift och ersatte henne med Brad Paisley.

Vi ville inte ta de allra mest uppenbara Göteborgsa­rtisterna utan har valt personliga favoriter som en hyllning till stans musikliv

Christofer Sagie

 ?? Bild: Jenny Ingemarsso­n ?? Roffe Ruff, kultförkla­rad rappare från Majorna, har en självklar plats bland de ikoniska Göteborgs-artisterna på planket.
Bild: Jenny Ingemarsso­n Roffe Ruff, kultförkla­rad rappare från Majorna, har en självklar plats bland de ikoniska Göteborgs-artisterna på planket.
 ?? Bild: Jenny Ingemarsso­n ?? Laleh har själv hört av sig till konstnärer­na Christofer Sagie och Adam Algotsson och tackat för mural-hyllningen.
Bild: Jenny Ingemarsso­n Laleh har själv hört av sig till konstnärer­na Christofer Sagie och Adam Algotsson och tackat för mural-hyllningen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden