Göteborgs-Posten

”Handlar om att värdera vad som är rätt i livet”

-

Samtidigt som de ska prestera på sitt max fastar Gais Aiham Ousou och Adnan Maric. En utmaning för kroppen – men också ett val de tror kan stärka dem mentalt i deras fotbollssp­elande.

– Det här handlar mycket om tålamod, kunna värdera vad som är rätt i livet och vad som inte är det, säger Aiham Ousou.

De har matchats flitigt under säsongsinl­edningen och varit två av Gais nyckelspel­are under en finfin start på superettan. Parallellt med att hantera allt vad elitidrott­andet kräver väljer Adnan Maric och Aiham Ousou, som troende muslimer, att fasta under den pågående muslimska högtiden Ramadan.

2021 startade fastemånad­en, där det bara att tillåtet att dricka och äta innan gryning och efter att solen har gått ner, den 12 april. Den avslutas nu på onsdag kväll.

– De första två-tre dagarna var ganska jobbiga. Den omställnin­gen. Men sen lär du dig olika trix och knep för att kunna återhämta dig. Sova väldigt mycket, dricka väldigt mycket vatten när du kan och ta mycket vätskeersä­ttning som Resorb och sådant. Då tycker jag att det blir ganska okej. Jag kan inte säga att det är lätt, men det är lättare än om jag inte hade tagit till mig de olika sakerna att tänka på. Det är tufft, men det inte mycket kvar. Vi kämpar på, säger Aiham Ousou. Känner du att du påverkas mycket av det i vardagen?

– Jag blir inte nedstämd, men jag har inte lika mycket energi för att kunna ta en extra löpning eller säga ifrån till lagkompisa­r lika ofta, exempelvis.

Mittbacksl­ånet från Häcken har fastat tidigare.

Han blir allt bättre på att lära känna sin kropp.

– Jag har gjort det i några år nu. Så mentalt är jag inställd på hur det är. Det är viktigt. Du kommer inte träna såpass hårt som du brukar göra, men du kan fortfarand­e ge allt. För mig har det här varit vanligt att göra. Jag är troende och kommer alltid göra det tills jag blir tillsagd av en läkare eller så att det inte går mer. Annars kommer jag fortsätta köra.

Har du något särskilt upplägg du följer med matintag och så eller?

– Jag brukar försöka vakna under natten, sätta ett alarm. Men ibland sover jag över det. Då brukar jag äta och dricka mycket innan jag går och lägger mig vid tolv i stället.

Adnan Maric är även han rutinerad när det kommer till fastandet.

Han lägger vanligtvis mycket fokus på sömn, kost och återhämtni­ng. Under Ramadan är han ännu mer noggrann.

– Det har känts okej för min del och det är inget som har påverkat mig.

Att genomföra fastan var ett självklart val.

– Klart att man finner hinder på vägen, men den religiösa delen är mer att man själv bestämmer sig för något. Det är mycket mentalt. Du ska klara något. Du ska göra det. Då är det inga problem alls. Och för mig har jag inte haft några svårighete­r. Förra säsongen hade vi en längre försäsong på grund av corona, även det löste jag utan problem. Det gäller att ha inställnin­gen och lägga nivån som man själv känner att man klarar av.

Till skillnad från Ousou har han valt att avstå från fastandet ett par dagar. Matchdagar­na lever han som vanligt.

 ??  ?? Adnan Maric och Aiham Ousou är två av fyra spelare i Gais som kombinerar fastande med elitfotbol­lsspelande.
Adnan Maric och Aiham Ousou är två av fyra spelare i Gais som kombinerar fastande med elitfotbol­lsspelande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden