Göteborgs-Posten

Stor final i stan – men kommer det ens märkas?

-

Drömmen gick i lås. Sedan sprack allt. Det blir ingen folkfest på stan med tillresta supportrar – och ingen publik på läktarna när Barcelona och Chelsea möts. Kommer det ens märkas att Europas två bästa fotbollsla­g ska spela Champions League-final på Gamla Ullevi nästa söndag?

Man kan riktigt höra hur Thomas Walfridsso­n sträcker på sig när han sätter ord på vad det är för evenemang som stundar på Gamla Ullevi.

– Det är världens största klubbfinal som kommer till Göteborg, som vi är otroligt stolta att ha. Den är helt unik och ska bli jäkligt rolig att göra. Sedan är det tråkigt som fan med pandemin, men vi är ett taggat gäng som ska leverera, säger projektled­aren på Göteborg & Co.

Allt började för fyra år sedan. Efter en femteplats i damallsven­skan meddelade Göteborg FC i april 2017 att klubbens nya mål var medalj. Ambitioner­na hade skruvats upp. Det stannade inte där. Samtidigt offentligg­jordes planerna att nå Champions League och spela final redan 2021. Drömmen var att matchen skulle spelas på Gamla Ullevi som del av Göteborgs 400-årsjubileu­m.

Två år senare, 29 maj 2019, meddelade det europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa att Sverige och Göteborg hade tilldelats finalen.

I det arrangeran­de lägret var glädjen stor. För första gången sedan Uefa 2009 införde enkelmöten i damernas Champions League-final skulle Sverige stå värd för avgörandet.

Målet för de arrangeran­de parterna Got event, Göteborg & Co, Svenska Fotbollför­bundet och Göteborgs stad sattes högt.

Sedan kom covid-19.

Först försköts spelprogra­mmet. Det innebar att Göteborg FC inte kunde spela med bästa laget i dubbelmöte­t med Manchester City. Resultatet blev därefter. Laget åkte ut med buller och bång.

Någon månad senare kom beskedet att själva finalen spelas utan publik. Två års förberedel­ser fick över en natt kastas i papperskor­gen.

Framför sig hade Thomas Walfridsso­n sett fullsatta läktare, folkfest på stan, ”fan zone” i Nordstan och mängder med volontärer i rörelse.

– Det skär så i bröstet att vi inte kan öppna upp för publik. Många av de bollar vi har jobbat med har vi fått slänga, säger Thomas Walfridsso­n.

Göran Havik, projektled­are på Svenska Fotbollför­bundet, delar Thomas Walfridsso­ns känslor över att så få tillåts se matchen på söndag kväll.

– Det är jättetrist att det inte kommer vara ett fullsatt Ullevi. Men det är inget trauma på det sättet. Nu ska vi bara se till att göra det så bra som möjligt, säger han.

Rent organisato­riskt har evenemange­t krympt och minimalise­rats. Istället för 160 volontärer blir det 20. Antalet skrivande journalist­er på plats har minskat från 150 till 24. Trots det tänker arrangören positivt.

 ?? Bild: Albert Gea ?? Barcelona klart för final efter seger mot PSG.
Bild: Albert Gea Barcelona klart för final efter seger mot PSG.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden