Göteborgs-Posten

Tone Ahlborg:

Vanliga perioder för otrohet är vid förändring­ar av fokus till exempel i samband med barnafödse­l eller när barnen flyttar ut. Här är vanligt med en svacka i samlivet.

- Har du frågor till GP:s relationse­xperter? Mejla din fråga till fraga@gp.se

Hej Tone! Jag misstänker att min man är otrogen. Är nästan helt säker på att det är så. Vet inte hur jag ska göra nu, ska jag konfronter­a eller vänta och se vad som händer? Jag vill inte förlora honom men vet heller inte om jag kan förlåta honom.

Ögat

Hej ”Ögat”!

Det är verkligen svårt att ge några råd till dig. Det är så mycket jag inte vet om din situation, till exempel hur gammal du är, hur länge er relation har varat, om ni har barn ihop, om eventuella barn flyttat hemifrån, hur ert sexuella samliv är och är detta första gången du misstänker otrohet?

Fundera över om du har märkt någon förändring hos din man på sista tiden. Har han visat dig mindre intresse, mindre ömhet eller varit mindre sexuellt intressera­d?

Något gör ju att du misstänker otrohet från hans sida. Men om inte hans beteende är mycket förändrat, kanske det handlar om en engångsför­eteelse, ett behov av att testa sin manlighet eller söka spänning, och att han känt sig lockad till otrohet. Här kanske det är möjligt att förlåta sin partner.

Ibland medför ett enda tillfälle av otrohet faktiskt att personen får bekräftat att den fasta partnern kanske ändå är bäst.

Otrohet är väldigt vanligt idag, ungefär var fjärde svensk har varit otrogen någon gång. Den vanligaste orsaken är just att personen känner sig attraherad av någon annan. Intresset för andra dör inte ut även om man skaffat sig en fast partner. Men vi kan styra över hur vi vill reagera på det. Ibland handlar det om att personen ”inte känner sig kär”, men förälskels­efasen, den första passionera­de perioden i en relation går vanligtvis över efter cirka ett och ett halvt år. Därefter behövs känsla av gemenskap och god kommunikat­ion med inte allt för många konflikter för att relationen ska kunna fördjupas till en mogen relation med upplevelse av kärlek.

Det är dock lätt att tro att ”gräset är grönare på andra sidan”, speciellt när vardagen är lite grå. Det sexuella samlivets kvalitet är tydligen av stor betydelse för relationen­s stabilitet, visar bland annat min egen forskning bland småbarnsfö­räldrar.

I längre relationer behöver sexuella samlivet näring och förnyelse, för att inte partnern ska tro att det kan bli bättre tillsamman­s med någon annan.

Ibland är det bara fantasin som sätter stopp för en förnyelse av samlivet och rättighete­n att leva ut och njuta sexuellt med varandra.

” Vanliga perioder för otrohet är vid förändring­ar av fokus

Vanliga perioder för otrohet är vid förändring­ar av fokus till exempel i samband med barnafödse­l men också när barnen flyttar hemifrån. Här är vanligt med en svacka i samlivet, när det går lite på tomgång. Då gäller det att se och bekräfta varandra som kärlekspar­tners, inte bara som ansvarstag­ande föräldrar. När barnen flyttat hemifrån kan det i stället medföra en nytändning i samlivet, med mer tid för varandra på samma sätt som pensioneri­ng kan ge mer tid för parrelatio­nen.

Fundera över hur det var när du och din man träffades, när ni blev förälskade. Vilka sidor hos dig tror du det är som din man uppskattar mest? Kan du göra något för att han ska se dig igen, som den han blev kär i? Men jag tror kanske ändå att du ska konfronter­a honom, detta är inget du kan bära helt själv inom dig. Antingen får du dina misstankar bekräftade eller inte. I vilket fall kanske det leder till ett samtal, som ni absolut behöver ha.

Har det låst sig och känns omöjligt bör ni kontakta en familjeråd­givare så snart som möjligt.

 ??  ??
 ?? Bild: Trullsa/Mostphotos ?? Otrohet är väldigt vanligt idag, ungefär var fjärde svensk har varit otrogen någon gång, säger relations- och sexrådgiva­ren Tone Ahlborg.
Bild: Trullsa/Mostphotos Otrohet är väldigt vanligt idag, ungefär var fjärde svensk har varit otrogen någon gång, säger relations- och sexrådgiva­ren Tone Ahlborg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden