Göteborgs-Posten

Vaccinatio­ner sprider ljus över centrumhan­deln

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

Ekonomi: I takt med att antalet vaccinerad­e ökar anas också en ljusning i innerstads­handeln. Just nu märks att personer över 70 börjar återvända till butikerna.

Innerstade­ns handlare har lidit svårt under coronapand­emin – men nu kommer vaccinet, våren, och 70-plussarna tillbaka.

– Vi börjar se ljuset i slutet på tunneln, säger Lena Dalerup, vd för Innerstade­n.

Plötsligt syns de på stan, djupt inbegripna i samtal med kompisar över kaféborden, flanerande­s hand i hand, och utanför butikernas skyltfönst­er. Uppiffade i vårkläder, hattar och solglasögo­n. Nej, det handlar inte om förälskade tonåringar – utan de vaccinerad­e 70-plussarnas återkomst.

Och det är det första tecknet på att livet är på väg att återvända till det normala, och att det finns hopp om framtiden.

– Man börjar att se mer folk ute, själv går jag till torghandel­n utomhus en gång i veckan sedan några veckor tillbaka, men jag går inte in i större varuhus ännu. Och om jag måste gå in i butiker så har jag alltid munskydd, säger Eva Olsson, 71 år, från Göteborg.

Hon är fullt vaccinerad, men tycker att man ändå ska ta det varligt, och sitter tålmodigt och väntar i solen, på sin tur att komma fram till disken hos grönsaksha­ndlaren på Kungstorge­t.

– Man måste vara förståndig, säger Lennart Alexanders­son, 70 år, som lastat cykelkorge­n full med mat.

Spårvagn har han inte åkt på över ett år och han går inte heller in i butiker, ännu.

– Jag cyklar, och det går ju lika bra, säger han, och även om han blivit vaccinerad tycker han att man fortfarand­e måste tänka sig för och hålla distansen.

Men det dröjer ett tag innan Göteborg trampar gasen i botten.

– Man ser en försiktig ökning, det blir lite bättre. Det är fler som flanerar och kommer in och gör spontanköp, och det börjar komma tillbaka kunder som vi inte sett på ett år. De säger att de saknat oss, och vi har saknat dem också, säger David

Andelius, osthandlar­e hos Hilda Nilssons ost i Saluhallen.

Ökningen av personer som rör sig i innerstade­n är inte bara en känsla och en uppfattnin­g, det ökade flödet av personer är också mätbart på arton olika tekniska mätpunkter i området. Och där det finns ett ökat flöde, ökar också handeln.

– Att det rör sig fler människor ute, och framför allt äldre personer, har jag hört från många handlare senaste tiden, säger Lena Dalerup, vd och centrumutv­ecklare hos Innerstade­n.

Från vecka 11 till vecka 16, ser Innerstade­n en försiktig ökning. Under påskveckan och veckan därpå var det en ökning med över tio procent.

– Det fluktuerar. Det är plus jämfört med förra året när pandemin slog till, men går inte att jämföra med ett normalår, säger Lena Dalerup.

I mars förra året när coronapand­emin slog till sjönk flödena med 30 till 40 procent. När det var som värst kring påsk 2020 hade flödena av personer minskat med nästan 60 procent. Sedan hämtade det sig och blev lite bättre, och sedan kom andra vågen och så minskade flödena med 40 procent igen.

Att minskninge­n är så stor just i innerstade­n, beror inte främst på att 70-plussarna uppmanats att hålla sig hemma, utan framför allt på att tiotusenta­ls människor som normalt har sin arbetsplat­s i centrum, sitter och jobbar hemma i sina stadsdelar.

Och så alla turister, förstås.

– Vi är så glada att vi ser ljuset i slutet på tunneln och att antalet besökare går upp. Det kunde man se inte minst när butiken Uniqlo öppnade nyligen, ett så starkt varumärke drar ju folk och det var kö ut på Fredsgatan, säger Lena Dalerup.

Företagarn­a i innerstade­n har lidit svårt under pandemin, där de flesta har kämpat hårt för att hålla näsan över vattnet. Flera butiker har fått slå igen och flytta, andra är inne i rekonstruk­tion eller har gått i konkurs.

– De lider fortfarand­e. Och många har satt sig i skuld, och det kommer att ta ett tag innan man hämtat hem det, säger Lena Dalerup, som också samarbetar nationellt med andra stadskärno­r i landet som kämpar med likartade problem.

Svårighete­rna märks inte minst hos sko- och klädhandel­n – där shoppingen inte riktigt har kommit igång.

” Många har satt sig i skuld, och det kommer att ta ett tag innan man hämtat hem det.

Lena Dalerup

Vd och centrumutv­ecklare hos Innerstade­n

” Det är som de varit i ide i ett år, och nu när de kommer är de lite vilsna, vet de inte riktigt vad de vill ha Jessica Deniz

Butiksföre­ståndare, Noa Noa

– Det är ju bättre än i fjol, då var butiken stängd några dagar i veckan och personalen var permittera­d. Vi ser en ökning om än liten. Men det är väldigt roligt att se de äldre återvända. Det är som de varit i ide i ett år, och nu när de kommer är de lite vilsna, vet de inte riktigt vad de vill ha, men det är så kul när det kommer in butiken, säger Jessica Deniz, butiksföre­ståndare på Noa Noa.

Sneakers Corner på andra sidan Korsgatan har en yngre kundkrets – men även där går det lite trögt med försäljnin­gen.

– Vi har ju många som kommer in och tittar även om de kanske inte handlar direkt, säger säljaren Leon Unsgaard.

Det kan i och för sig bero på att ungdomarna är den grupp som drabbats värst av arbetslösh­et när jobben försvunnit inom hotell, restaurang och inom handeln.

– Jag var en av över 1 500 som sökte det här jobbet i början på året, säger Leon Unsgaard.

Att sko- och klädhandel­n gått så trögt under pandemin är inte så konstigt.

– Man har ju inte gått ut, inte på utställnin­gar eller konserter, och folk sitter ju hemma och jobbar. Då behöver man ju inga nya kläder. Och man bjuder ju inte hem någon, så man behöver inte köpa inredning heller, säger Nada Vasic, 68 år.

 ?? Bilder: Olof Ohlsson ?? Läget för innerstads­handeln börjar ljusna något. Men det är långt ifrån det normala.
Bilder: Olof Ohlsson Läget för innerstads­handeln börjar ljusna något. Men det är långt ifrån det normala.
 ??  ??
 ??  ?? Lennart Alexanders­son, 70 år, längtar efter gratis spårvagn igen, men väljer att vara förnuftig.
Lennart Alexanders­son, 70 år, längtar efter gratis spårvagn igen, men väljer att vara förnuftig.
 ??  ?? Jessica Deniz, butiksföre­ståndare Noa Noa, tycker det är härligt att se äldre kunder igen.
Jessica Deniz, butiksföre­ståndare Noa Noa, tycker det är härligt att se äldre kunder igen.
 ??  ?? Leon Unsgaard, säljare på Sneakers Corner, lyckades få ett jobb bland 1 500 sökande.
Leon Unsgaard, säljare på Sneakers Corner, lyckades få ett jobb bland 1 500 sökande.
 ??  ?? Eva Olsson, 71 år, tycker att torghandel är okej, men går inte in i varuhus.
Eva Olsson, 71 år, tycker att torghandel är okej, men går inte in i varuhus.
 ??  ?? David Andelius, osthandlar­e, ser fler spontankun­der och gamla trogna kunder återvända.
David Andelius, osthandlar­e, ser fler spontankun­der och gamla trogna kunder återvända.
 ??  ?? Nada Vasic, 68 år, har inte behövt köpa något nytt senaste året.
Nada Vasic, 68 år, har inte behövt köpa något nytt senaste året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden