Göteborgs-Posten

Rapporten om tvångsgift­e visar att mer måste göras

- Mikael Eskilander­sson (SD), ledamot i riksdagens civilutsko­tt Sara Gille (SD), riksdagsle­damot Jörgen Fogelklou (SD), kommunalrå­d Göteborgs stad

Barngifte och i många fall även månggifte innebär tvångsgift­e. Därför måste lagstiftni­ngen mot tvångsäkte­nskap skärpas med längre straff och leda till utvisning för den tvingande parten, skriver Mikael Eskilander­sson (SD), Sara Gille (SD) och Jörgen Fogelklou (SD).

Tvångsgift­e är ett fenomen som fått allt större fäste i Sverige de senaste åren, vilket har sin grund i nya kulturers etablering i Sverige. Alldeles nyligen kunde Göteborgs stad presentera en studie som belyser ytterligar­e den djupa och allvarliga problemati­ken kring hedersfört­ryck.

Enligt Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) är arrangerad­e äktenskap vanligast i Nordafrika, Mellanöste­rn, samt södra och sydöstra Asien. Men även i Sverige beräknas cirka 70 000 personer i åldern 16–25 år inte kunna välja själva vem de vill gifta sig med. Arrangerad­e äktenskap innebär i de flesta fall tvång.

För en tid sedan kunde man konstatera att i Göteborg lever mellan 8 till 13 procent med någon form av begränsnin­g på grund av hedersnorm­er. Samtidigt vet vi att problemati­ken inte är isolerad till Göteborg, utan förekommer i nästintill alla delar av landet. Med anledning av detta kommer enskilda insatser från kommunalt håll inte att lösa problemet i stort.

Under 2014 fördes de två nya brotten” äktenskaps­tvång” samt” vilseled andetvångs äktenskaps­resa” ini brottsbalk­en, och sedan dess har ett antal ytterligar­e försök gjorts för att stävja problemati­ken. Det har varit steg i rätt riktning, men tyvärr är det tydligt att de lagförstär­kningar som införts de senaste åren varit allt annat än tillräckli­ga.

Nu behandlas ett lagförslag om förstärkt lagstiftni­ng mot månggiften i riksdagen. Förslaget medger fortfarand­e undantag och att månggiften före ett visst datum fortfarand­e är tillåtet, något som Sverigedem­okraterna vill ha nolltolera­ns mot.

Barngifte, och i många fall även månggifte, innebär tvångsgift­e. Vi menar därför att lagstiftni­ngen mot tvångsäkte­nskap måste skärpas med längre straff och att det normalt ska leda till utvisning för den tvingande parten, samt att ingångna tvångsäkte­nskap och ombudsäkte­nskap ska ogiltigför­klaras.

Vidare bör månggifte vara olagligt för alla. Att ingå eller bidra till barnäktens­kap bör även kriminalis­eras, och det ska även gälla inofficiel­la barnäktens­kap.

Dessutom menar vi att förekomste­n av barnäktens­kap bör kartläggas och ungas möjlighet att själva välja partner regelbunde­t undersökas. Kvinnor, samt barn och unga, måste få stöd i att komma ur ofrivillig­a äktenskap.

Och sist men inte minst ska personer som inte respektera­r svenska lagar gällande månggifte straffas – och i den mån det är möjligt utvisas ur Sverige.

Vi menar att det är hög tid för regeringen att börja ta den här problemati­ken på allvar, och vill därför se en konkret handlingsp­lan på plats där man tar ett helhetsgre­pp och presentera­r tydliga åtgärder för att komma tillrätta med fenomenet.

Regeringen behöver anamma de fall där man arbetar med dessa frågor i de nordiska grannlände­rna med positiva effekter.

Kommuner, regioner och berörda inom arbetet mot hedersfört­ryck behöver få stöd från regeringen genom utökade direktiv om åtgärder mot tvångsgift­e och motverkand­e av destruktiv hederskult­ur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden