Göteborgs-Posten

Coronautbr­ott bland barnfamilj­er i skärgården

-

Ett större utbrott av coronasmit­ta plågar just nu södra skärgården. I centrum står barnfamilj­er på främst Donsö, men även Styrsö – där många barn går i skolan – är drabbat.

– Detta betonar en sak tydligt: pandemin är inte över, säger smittskydd­släkare Leif Dotevall.

I stora delar av Göteborgso­mrådet har antalet personer som insjuknat i covid-19 blivit färre flera veckor i rad.

I södra skärgården går dock utveckling­en åt motsatt håll. Från att ha haft max sex positiva fall i veckan testade plötsligt 24 Donsöbor positivt förra veckan.

De smittade är främst familjer med barn i mellan- och högstadiet, berättar Henrik Åhsberg, chef på Närhälsan Styrsö. Sedan förra veckan har en skolklass och en förskoleav­delning i södra skärgården fått stänga ner, i en vecka respektive en dag. Den lokala fotbollskl­ubben Donsö IS/Södra Skärgården­s IK har också ställt in flera matcher och träningar.

– En övervägand­e del av de som testat positivt har varit bosatta på Donsö. Men vissa barn går ju i skolan tillsamman­s på Styrsö och det finns fall även där, säger Åhsberg.

Enligt smittskydd­släkare Leif Dotevall syns dock ingen ökning på Styrsö jämfört med tidigare veckor. Varken han eller vårdcentra­lschefen vill heller säga att smittan spridits via skolan.

– Föräldrarn­a umgås ju också, så man vet inte var det har börjat, säger Henrik Åhsberg.

Det är inte kartlagt om en särskild händelse ligger bakom spridninge­n, eller om det rör sig om flera olika klusterutb­rott.

Huruvida smittsprid­ningen i södra skärgården håller på att tillta eller klinga av går inte heller att säga.

– Det är omöjligt att svara på. Är det något vi har lärt oss under denna pandemi är det att smittsprid­ningen är oförutsägb­ar och att det har varierat väldigt mycket mellan olika regioner, säger Leif Dotevall.

För vårdcentra­len på Styrsö innebär smittsprid­ningen ett kraftigt ökat tryck på testverksa­mheten. Man har också haft kontakt med det lokala föreningsl­ivet för att påminna om åtgärderna som förhindrar smittsprid­ning.

– Hålla avstånd, hushållska­rantän och att avstå fritidsakt­iviteter om någon familjemed­lem är smittad, säger Henrik Åhsberg.

– Vi vet att det sprids mycket inom familjen så det är viktigt att hålla på hushållska­rantänen.

Leif Dotevall tycker inte att utbrottet på Donsö är särskilt anmärkning­svärt. Flera kommuner i regionen har haft plötsliga, lokala utbrott som följt på långa perioder av låga smittonivå­er.

Vad säger det om det här viruset?

– Att även om det är ett mindre sammanhang där man känner alla kan smittan slå till med stor kraft. Och egentligen betonar detta en sak tydligt: pandemin är inte över.

 ?? Bild: Per Wahlberg ?? Barn från Donsö kan gå låg- och mellanstad­iet på sin egen ö. Högstadiee­lever får däremot ta sig till Styrsö. Även barn från Vrångö går i skolan på Donsö. Smittsprid­ningen har bland annat lett till att en skolklass i södra skärgården har blivit hemskickad.
Bild: Per Wahlberg Barn från Donsö kan gå låg- och mellanstad­iet på sin egen ö. Högstadiee­lever får däremot ta sig till Styrsö. Även barn från Vrångö går i skolan på Donsö. Smittsprid­ningen har bland annat lett till att en skolklass i södra skärgården har blivit hemskickad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden