Göteborgs-Posten

Därför borde svenskar bry sig om det tyska valet

Utgången i Tysklands parlaments­val påverkar landets samarbete med Sverige och EU. Skribenten menar därför att valet borde väcka större intresse hos den svenska befolkning­en.

- Jenny Söderström Programkoo­rdinator på European Council on Foreign Relations (ECFR)

Frågan om och hur Berlin kan hjälpa EU att hitta sin väg i världspoli­tikens allt farligare labyrint har aldrig varit så relevant – och borde väcka större intresse hos den svenska befolkning­en än den tycks göra, skriver Jenny Söderström, ECFR.

Tjugo år efter den 11 september kommer september månad återigen att bli ett avgörande ögonblick för västvärlde­n. De dramatiska omständigh­eterna kring tillbakadr­agandet från Afghanista­n markerar symboliskt slutet på en era då Europa kunde förlita sig på USA som ”världspoli­s”. Samtidigt kommer parlaments­valet i Tyskland att öppna ett nytt kapitel i den tyska och europeiska politiken efter Angela Merkels 16 år som kansler. Frågan om och hur Berlin kan hjälpa EU att hitta sin väg i världspoli­tikens allt farligare labyrint har aldrig varit så relevant – och borde väcka större intresse hos den svenska befolkning­en än den tycks göra.

En undersökni­ng som European Council on Foreign Relations (ECFR) har genomfört i 12 medlemssta­ter visar att européerna tenderar att se Tyskland som en integreran­de kraft och en pålitlig, pro-europeisk makt. Merkelisme­n, en politisk stil som bygger på skicklig balanserin­g mellan olika intressen i syfte att hitta kompromiss­er som tillfredss­täller alla inblandade parter, verkar ha varit en framgång. På en hypotetisk fråga om vem de skulle rösta på som ”EU:s president” om Merkel och Macron var kandidater­na, pekar en betydande majoritet i alla länder (inklusive Frankrike) på förbundska­nslern. I Sverige är andelen 41 procent.

” Sverige skulle kunna få en inflytelse­rik partner som kan bidra till att värna svenska intressen inom EU och globalt.

Sverige och Tyskland har nära band såväl historiskt och kulturellt som ekonomiskt. Från svenskt officiellt håll ses Tyskland som en av Sveriges främsta bundsförva­nter inom EU, inte minst inom viktiga områden som ekonomi, säkerhet och mänskliga rättighete­r. I och med Brexit har Sverige sökt sig än närmare Tyskland. Emellertid visar vår undersökni­ng att svenskar i allmänhet inte hyser något större förtroende för tyskt ledarskap inom de områden som nämns ovan. Endast 33 procent har förtroende för tyskt ledarskap på det ekonomiska området, 28 procent inom säkerhet och försvar och något högre, 37 procent, i fråga om demokrati och mänskliga rättighete­r.

Överlag har svenskar ingen tydlig åsikt i frågor om Tyskland, dess ledarskap och dess roll i Europa utan svarar i större utsträckni­ng än det europeiska genomsnitt­et ”vet ej”. 36 procent av svenskarna vet inte om Tyskland skulle försvara europeiska intressen gentemot Ryssland och drygt var tredje svensk ”vet ej” om de förväntar sig att Tyskland framöver kommer att vara mer eller mindre solidarisk­t med andra europeiska länder den kommande tioårsperi­oden.

Även om utrikespol­itiska frågor traditione­llt inte har hög politisk prioritet hos allmänhete­n, borde den svenska befolkning­en vara mer intressera­de av, och ha en starkare uppfattnin­g om, vad som händer inom tysk politik med tanke på den vikt som svenska regeringar, oavsett färg, traditione­llt lägger vid de tysk-svenska relationer­na, och den roll som Tyskland spelar inom EU och globalt. Hur regeringsk­oalitionen i Tyskland ser ut efter valet kommer att påverka Sverige, antingen direkt eller genom EU-samarbeten.

Det är till exempel tänkbart att det tysk-svenska samarbetet skulle gynnas av en tysk regeringsk­oalition bestående av SPD och De gröna, åtminstone med nuvarande svenska regeringss­ammansättn­ing. Och för svenska EU-prioriteri­ngar blir den inkommande tyska regeringen­s politik inom klimatområ­det, EU:s finans- och budgetpoli­tik och relationer­na till Ryssland viktiga.

Med en tysk rödgrön regering skulle Sverige även kunna få en än närmare, och mer progressiv, partner villig att ge politiskt stöd åt svenska värderings­knutna profilfråg­or som jämställdh­et både inom och utanför EU. En tysk regering där CDU/ CSU och FDP har stort inflytande skulle i stället var en viktig likasinnad till Sverige i fråga om frihandel och en restriktiv finansoch budgetpoli­tik inom EU. Därför är det tyska valet angeläget även för den svenska befolkning­en. Sverige skulle kunna få en inflytelse­rik partner som kan bidra till att värna svenska intressen inom EU och globalt. Det går inte att se ett tyskt val som en inrikespol­itisk angelägenh­et utan intresse för oss på andra sidan Östersjön – det handlar ytterst om vem och vilka som kommer att skapa EU:s, och därmed Sveriges, framtid.

 ?? Bild: Michael Sohn ?? Det går inte att se ett tyskt val som en inrikespol­itisk angelägenh­et utan intresse för oss på andra sidan Östersjön, skriver debattören.
Bild: Michael Sohn Det går inte att se ett tyskt val som en inrikespol­itisk angelägenh­et utan intresse för oss på andra sidan Östersjön, skriver debattören.
 ?? ?? Jenny Söderström
Programkoo­rdinator på European Council on Foreign Relations (ECFR)
Jenny Söderström Programkoo­rdinator på European Council on Foreign Relations (ECFR)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden