Göteborgs-Posten

Låt svårt sjuka få avsluta sitt liv värdigt i hemmet

-

I dag finns ett väl fungerande samarbete mellan Västra Götalandsr­egionen och Göteborgs stad som ger avancerade sjukvårdsi­nsatser i hemmet för svårt sjuka i livets slutskede. Denna vårdform är nu hotad av nedläggnin­g genom ett icke politiskt förankrat tjänsteman­naförslag, skriver bland andra Jessica Blixt (D).

Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) ges i Göteborg till en grupp mycket sjuka patienter med behov av specialise­rad palliativ vård för att ge dem möjlighet att få avsluta sitt liv i hemmet.

Patientern­a är till stor del cancersjuk­a men där vårdas också patienter med andra svåra sjukdomar som hjärtsvikt, lungsvikt eller neurologis­ka sjukdomar som ALS. Det är patienter med behov av komplicera­d smärtbehan­dling, avancerad apparatur, men också de med komplicera­d social situation, till exempel unga cancerpati­enter med småbarn, eller ungdomar.

Det krävs specialise­rad palliativ vård dygnet runt, kontinuite­t och kompetens av ett helt team runt patienten för att ge nödvändig trygghet när sjukdomen är i en föränderli­g fas och behandling­en ofta behöver ändras. Här finns möjlighet till besök av specialist­läkare och sjuksköter­skor från kommunens ASIH-team i hemmet dygnet runt.

Förslaget att lägga ner teamen innebär, att man från Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t bistår med ett palliativt konsulttea­m under kontorstid, men under veckans övriga 128 timmar vårdas patientern­a av hemsjukvår­dens sjuksköter­skor. Den organisati­onen hade man i Göteborg för 10 år sedan, och det resulterad­e i ett stort antal besök på akutintage­n och akuta inläggning­ar. ASIH bildades då och har sedan byggts upp till en välfungera­nde verksamhet runt patientern­a.

Alternativ­et vid nedläggnin­g av ASIH-teamen för patientgru­ppen i Göteborg är sjukhusvår­d.

I flera av regionens mindre städer finns det palliativa team som liknar det man vill införa i Göteborg, men där har man en palliativ avdelning på närliggand­e sjukhus. Som exempel har Uddevalla sjukhus en vårdavdeln­ing med 28 platser. På SU finns inte en enda palliativ plats.

Det behövs en stad av Göteborgs storlek och befolkning­stäthet för att bära en organisati­on som ASIH, och vårdformen finns i övriga storstäder såsom Stockholm och Malmö.

Vårt förslag är att ha kvar ASIH som vårdform och som förebild, utbildning­sverksamhe­t och kompetensn­av. Demokrater­na i Göteborgs kommun och i regionen har under lång tid sökt politiska beslutsund­erlag och planering för förändring­en utan resultat.

Vi vill behålla vårdformen antingen genom nuvarande organisati­on eller genom övergång till Västra Götalandsr­egionen med bibehållen ambitionsn­ivå och kvalitet. Frågan är i grunden helt opolitisk och rör endast ett berättigat önskemål från en mycket svag patientgru­pp att få avsluta sitt liv på ett värdigt sätt i hemmet.

Jessica Blixt (D)

kommunalrå­d

Yvonne Lundberg (D),

ledamot äldre samt vård- och omsorgsnäm­nden

Mariette Höij Risberg (D)

ledamot regionfull­mäktige Västra Götalandsr­egionen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden